ściągaaa mnieeee
Moderator: Mroczny
ściągaaa mnieeee
...wsadziłem nowe felgi (ET -25) do 4Runn 99 3.4l - i teraz przy hamowaniu ściąga mnie w lewo. Jazda na wprost lekki dygot przy V>85 km/h. Jaka to swołocz mnie napadła? Trochę miałem ciężko ze ściąganiem alusów (zapiekły się cholernie). Coś mogło się upitolić? Za duże ET?? oryginalne to +15. pozdraviam
Re: ściągaaa mnieeee
przy obecnym et odczułeś luzy i braki w zawiasie które miałeś wcześniej. Zacząłbym od sprawdzenia łożysk, końcówek, sworzni i wyważenia raz jeszcze kół
i czy jesteś pewien, ze felgi stalowe masz odpowiednio założone? właściwa nakrętka?
i czy jesteś pewien, ze felgi stalowe masz odpowiednio założone? właściwa nakrętka?
-
-
No i hamulce - podstawa w tych autach. Przy oryginalnych felgach się nie odczuwa, bo są bardzo głębokie i oś zwrotnicy wypada blisko środka bieżnika, co powoduje że opory toczenia są prawie idealnie zrównoważone w ramach pojedynczego koła. Gdy się koła odsadzi, te siły przestają się równoważyć, i żeby auto jechało na wprost opory muszą być jednakowe na obu przednich kołach.
Zazwyczaj (na 90%) przyczyną ściągania są zapieczone tłoczki zacisku hamulcowego. Pozostałe 10% to dzwon i niewłaściwa geometria przodu (niejednakowe pochylenia kół i kąty wyprzedzenia sworzni zwrotnic). Luzy czy uszkodzony przegub się dokładają, szczególnie jeżeli oprócz ściągania jest telepanie.
Zazwyczaj (na 90%) przyczyną ściągania są zapieczone tłoczki zacisku hamulcowego. Pozostałe 10% to dzwon i niewłaściwa geometria przodu (niejednakowe pochylenia kół i kąty wyprzedzenia sworzni zwrotnic). Luzy czy uszkodzony przegub się dokładają, szczególnie jeżeli oprócz ściągania jest telepanie.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
dzięki za pomoc. Teraz już wiem że moja miłość do tego auta jest ślepa:) luzów na razie nie wykryli ale hamulce mi od początku nie pasiły. Felgi dobrze osadzone - śruby toyotowskie do felg stalowych kupiłem (u nas w szopie). pozdro mac.