przegub
Moderator: Mroczny
Re: przegub j95
Spieprzyłem całą sobotę rozebrałem co się dało przegub miałem już w rękach tłukłem w niego młotem i nic nie idzie go rozłączyć z ośką 

Ogień,ogień,ogień!!!
-
-
Re: przegub
Rurą.
Nie używa się młota - jeżeli potraktowałeś sprawę za ostro, to uszkodziłeś pierścień rozprężny, i teraz zdjąć można tylko siłowo.
Metoda "na rurę" wymaga co prawda zdjęcia przegubu wewnętrznego, ale jego zdejmuje się łatwo i bez scen. Potem dobierasz sobie rurę o średnicy wewnętrznej minimalnie większej niż półoś i dłuższą od półosi o jakieś 10 cm, wkładasz półoś do tej rury, ustawiasz przegub pionowo, i całością uderzasz o coś twardego.
Masa półosi działa jak spory młot, a rura powoduje idealne wyosiowanie siły. Przegub schodzi od jednego uderzenia.
Tyle, że do samej manszety nie trza zdejmować przegubu zewnętrznego - wystarczy, jak zdejmiesz wewnętrzny.
Nie używa się młota - jeżeli potraktowałeś sprawę za ostro, to uszkodziłeś pierścień rozprężny, i teraz zdjąć można tylko siłowo.
Metoda "na rurę" wymaga co prawda zdjęcia przegubu wewnętrznego, ale jego zdejmuje się łatwo i bez scen. Potem dobierasz sobie rurę o średnicy wewnętrznej minimalnie większej niż półoś i dłuższą od półosi o jakieś 10 cm, wkładasz półoś do tej rury, ustawiasz przegub pionowo, i całością uderzasz o coś twardego.
Masa półosi działa jak spory młot, a rura powoduje idealne wyosiowanie siły. Przegub schodzi od jednego uderzenia.
Tyle, że do samej manszety nie trza zdejmować przegubu zewnętrznego - wystarczy, jak zdejmiesz wewnętrzny.
w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl
rokfor szacun za poradę
były przypadki, że przy ostrym traktowaniu młotem urywało końcówkę półoi, tę od rowka...

były przypadki, że przy ostrym traktowaniu młotem urywało końcówkę półoi, tę od rowka...
Większość moich postów mogła powstać pod wpływem używek zatem wyrażają jedynie moją aktualną opinię.
nie bardzo kumam jak założyć rurę na ośkę jak jest spięta przegubem ?
Ogień,ogień,ogień!!!
no jak na pieska
od tyłu w sensie

od tyłu w sensie

Większość moich postów mogła powstać pod wpływem używek zatem wyrażają jedynie moją aktualną opinię.
A jak nie bedzie chcialo zejsc to lepiej szlifierka katowa w reke, rozciac przegub i zdjac zabezpieczenie. Troche zabawy jest ale ratuje sie poloske.
Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ale kolega ratuje... przegub 

wielkie dzjeki za podpowiedz Rokfor Wnosek z tego ze trzeba wyciągnąć całą połos 

Ogień,ogień,ogień!!!
Z dwojga zlego to wolalbym zniszczyc przegub niz polos 

Xj renix 4.0 pickup 2door,springi tyl, besterlocker, 35"
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
ZJ 4.0 up3.5" 31x10.5 mt
-
-
Prawidłowo wywnioskowałeśgalileo pisze:wielkie dzjeki za podpowiedz Rokfor Wnosek z tego ze trzeba wyciągnąć całą połos

w sprawach technicznych - rokfor32@wp.pl