Pompa wtryskowa HZJ73 4.2D
Moderator: Mroczny
Pompa wtryskowa HZJ73 4.2D
Witam Kolegów !
W ramach gorączki przedwyjazdowej mam pytańko: jakiej troski wymaga pompa wtryskowa HZJ73 4.2dm3 diesel, silnik pali idealnie, trudno wychwycić kiedy rozrusznik kręci, chodzi mi o olej i ewentualnie jakie czynności obsługowe przed wyjazdem do Pamiru co do samej pompy ?
Pozdrawiam Malibu
W ramach gorączki przedwyjazdowej mam pytańko: jakiej troski wymaga pompa wtryskowa HZJ73 4.2dm3 diesel, silnik pali idealnie, trudno wychwycić kiedy rozrusznik kręci, chodzi mi o olej i ewentualnie jakie czynności obsługowe przed wyjazdem do Pamiru co do samej pompy ?
Pozdrawiam Malibu
Re: Pompa wtryskowa HZJ73 4.2D
pilnuj filtrów i oleju.. i tyle
A do pompy wtryskowej nie wlewa się osobno oleju? jest samrowana w obiegu silnika ?
tak
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
Witam !
A jaki olej tam wchodzi ?
A jaki olej tam wchodzi ?
- sebastian2357
Pompa jest smarowana z obiegu silnika, czyli nie trzeba nic do niej osobno wlewać. Do silnika 15W40
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Samurai '93 rdzewieje pod domem
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Jeśli tak to pięknie, problem rozwiązany
Pozdrawiam maws

Pozdrawiam maws
szkoda, ze producent zaleca 10w40 a co tam najlepiej jeszcze lotos minerałsebastian2357 pisze:Pompa jest smarowana z obiegu silnika, czyli nie trzeba nic do niej osobno wlewać. Do silnika 15W40

Lubię zapierdalać.
Ropa do traktorów.
Ropa do traktorów.
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
A pompa nie łączy się w żadnym miejscu z układem smarowania silnika, jest smarowana olejem napędowym.
Uprzedzę pytanie:
Olej napędowy wlewa się do zbiornika w tylnej części pojazdu
Uprzedzę pytanie:

Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
- sebastian2357
mopar pisze:szkoda, ze producent zaleca 10w40 a co tam najlepiej jeszcze lotos minerałsebastian2357 pisze:Pompa jest smarowana z obiegu silnika, czyli nie trzeba nic do niej osobno wlewać. Do silnika 15W40
Znawcy na forum, nie będę wymieniał nicków, polecają do starych diesli mineralny 15w40, pewnie można lać lepszy zależy od własnego uznania. Ja zawsze lałem mineralny i nigdy nie było żadnych problemów- mam troszkę starszy silnik 3B.
rudypajero.koszalin pisze:A pompa nie łączy się w żadnym miejscu z układem smarowania silnika, jest smarowana olejem napędowym.
Uprzedzę pytanie:
W pompie rotacyjnej tak jest, w rzędówce w 1HZ pompa smarowana jest olejem silnikowym (Uprzedzę pytanie: olej silnikowy wlewa się do silnika w przedniej części pojazdu).
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Oto pompa wtryskowa od 1HZ :

Uploaded with ImageShack.us
Na moje oko jest rotacyjna i nie ma połączenia z olejem silnikowym. Jeśli się mylę to narysuj mi w którym miejscu jest smarowana od silnika...

Uploaded with ImageShack.us
Na moje oko jest rotacyjna i nie ma połączenia z olejem silnikowym. Jeśli się mylę to narysuj mi w którym miejscu jest smarowana od silnika...
- sebastian2357

TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Prawda, że rzędowe pompy odchodzą w zapomnienie, ale ta rotacyjna od 1hz to porządna konstrukcja i jest w miarę niezajebliwa, byle tylko dbać o filtr paliwa.
Znawcy srawcy
pewnie Ci sami co mieli w hzj pompę rzędową 

Lubię zapierdalać.
Ropa do traktorów.
Ropa do traktorów.
- lesio jeep
-
a ja głupi lal olej (rzepak ) do tej dziury z tylu ale spoko to było do Jeepa VM 

czy zrezygnowałeś już z rosyjskiego gazu i ropy?
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych
Ten wpis powstał bez wsparcia środków unijnych
Moje doświadczenia z tymi pompami nie są najlepsze, ale niestety wynikały one z marnej jakości paliwa. Suche. Dodawane były dodatki do paliwa po trafiały się awarie po 30 tyś. km.
FORTITUDINE VINCIMUS
-
-
Bardziej istotne, czy zmieniasz olej zgodnie z zaleceniami Toyoty.sebastian2357 pisze:mopar pisze:szkoda, ze producent zaleca 10w40 a co tam najlepiej jeszcze lotos minerałsebastian2357 pisze:Pompa jest smarowana z obiegu silnika, czyli nie trzeba nic do niej osobno wlewać. Do silnika 15W40
Znawcy na forum, nie będę wymieniał nicków, polecają do starych diesli mineralny 15w40, pewnie można lać lepszy zależy od własnego uznania. Ja zawsze lałem mineralny i nigdy nie było żadnych problemów- mam troszkę starszy silnik 3B.
...
Ci, co tak robią, chwala się niezajebliwymi silnikami.
- sebastian2357
Wymieniam regularnie co roku, czyli po jakiś 5-7 tyś. Zawsze w filtrem oleju i paliwa. Silnik zaprojektowany pod kulturę techniczną panującą w Afryce jest zachwyconyDarek Elwood pisze: Bardziej istotne, czy zmieniasz olej zgodnie z zaleceniami Toyoty.
Ci, co tak robią, chwala się niezajebliwymi silnikami.

TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Kultura techniczna w afryce często jest na wyższym poziomie niż u nas. Nie mają tam syfnego filtrona np. Toyki najczęsciej serwisowane są na oryginalnych częściach.
Lubię zapierdalać.
Ropa do traktorów.
Ropa do traktorów.
- sebastian2357
Pytanie czy niektórzy użytkownicy regularnie wymieniają częsci zgodnie z zaleceniami producenta
Oczywiście nie mówię że wszędzie tak jest, ale na pewno niektóre auta rzadko widzą serwis chociażby ze względu na odległosci

Oczywiście nie mówię że wszędzie tak jest, ale na pewno niektóre auta rzadko widzą serwis chociażby ze względu na odległosci
TRJ120 '07 jest
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
KZJ95 '97 była
BJ73 '89 była
Filtron beee.... oczywiście tanie podróby z nie wiadomo skąd są lepsze...
FORTITUDINE VINCIMUS