Osłony do LC 100
Moderator: Mroczny
Osłony do LC 100
Witam,
W temacie opon juz troche sie dowiedzialem, teraz czas na oslony.
Szukam kompletu osłon. Jakie najlepiej? Alu?
Gdzie kupić? No i oczywiście cena zeby byla przyzwoita.
Bede wdzieczny za porady
Pozdrawiam
W temacie opon juz troche sie dowiedzialem, teraz czas na oslony.
Szukam kompletu osłon. Jakie najlepiej? Alu?
Gdzie kupić? No i oczywiście cena zeby byla przyzwoita.
Bede wdzieczny za porady
Pozdrawiam
- Janusz2000
-
- Kontaktowanie:
Re: Osłony do LC 100
Ja polecam Alu - te markowe np Asfir czy Sheriff dydykowane do 100-tki nie są tanie - ale polecam to produktu dobrej jakości.
Miałem stalowe w Patrolu, ale to ciężkie było i jak dostało strzała to i tak się gięło.
w 100tce mam pełny komplet Asfira: przód i silnik + skrzynia + reduktor. Przednią połowe samochodu masz płaską jak w rajdówce - oprócz ochronny daje to jeszcze efekt, że jak wpadasz w grząski teren to samochód ładne osiada na osłonach i elegancko i lekko się ciągnie na wyciągarce jak na sankach
Asfir robi osłony z alu 6mm, Sheriff 5mm i nie widziałem ich na żywo, dlatego polecić mogę w zasadzie Asfira - można je dostać w większości dużych sklepów 4x4 - żeby nie reklamować żadnych - wpisz osłony Asfir w googlu, porównaj cenowo różne sklepy, porównaj z Sheriffem i wybierz co Ci będzie odpowiadało najbardziej.
Miałem stalowe w Patrolu, ale to ciężkie było i jak dostało strzała to i tak się gięło.
w 100tce mam pełny komplet Asfira: przód i silnik + skrzynia + reduktor. Przednią połowe samochodu masz płaską jak w rajdówce - oprócz ochronny daje to jeszcze efekt, że jak wpadasz w grząski teren to samochód ładne osiada na osłonach i elegancko i lekko się ciągnie na wyciągarce jak na sankach

Asfir robi osłony z alu 6mm, Sheriff 5mm i nie widziałem ich na żywo, dlatego polecić mogę w zasadzie Asfira - można je dostać w większości dużych sklepów 4x4 - żeby nie reklamować żadnych - wpisz osłony Asfir w googlu, porównaj cenowo różne sklepy, porównaj z Sheriffem i wybierz co Ci będzie odpowiadało najbardziej.
Tez mam komplet asfira i baaardzo sobie chwale. Ladnie sie slizga i ochrona tez pierwszy sort 

y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
Dzięki, tak myślałem.
Zamówienie poszło, mają być za 2 tyg.
Ma ktoś przy okazji dostęp do tanich snorkeli safari do hdj100?
Zamówienie poszło, mają być za 2 tyg.
Ma ktoś przy okazji dostęp do tanich snorkeli safari do hdj100?
Nie masz oslony z przodu fabrycznej? Z tanich snorkeli zobacz Iron Man 

HZJ80 (97) --> FZJ100 (98) --> FZJ100 (06) -->FZJ76 (08)
osłona jest ale chce coś pewniejszego 

- Janusz2000
-
- Kontaktowanie:
tak wyglądają osłony Asfir w realu

Moje sa jakies ladniejsze.
Maja w jednym miejscu wyfrezowana jaszczurke

y61 long `99 +2`TrailMaster +SuperWinch +ARB przod + inne swiatelka,przelaczniki,bagazniki...
- Janusz2000
-
- Kontaktowanie:
Wojtek_W pisze:Moje sa jakies ladniejsze.

Tylko co zrobić jak takie coś przyssie się do błota?

Narazie sie nie zdazylo.
A wedlug mnie ma wiecej zalet jak wad.
Mocno poobijana miejscami - nawet w kilku miejscach wylupana po rockcrawlingu w Karpatach.
Jakby te strzly przyjelo podwozie/skrzynia/ reduktor/wydech to na pewno cos by ucierpialo.
W lagier tez wjezdzam spokojniejszy.
Dla mnie robi
A wedlug mnie ma wiecej zalet jak wad.
Mocno poobijana miejscami - nawet w kilku miejscach wylupana po rockcrawlingu w Karpatach.
Jakby te strzly przyjelo podwozie/skrzynia/ reduktor/wydech to na pewno cos by ucierpialo.
W lagier tez wjezdzam spokojniejszy.
Dla mnie robi
Na skały i kamienie to ma sens.
Natomiast w przypadku jazdy terenowej w naszych warunkach, gdzie przeważa błoto, osłony powodują tylko gromadzenie setek kg błota. Przydatna może być natomiast osłona drążków kierowniczych.

Natomiast w przypadku jazdy terenowej w naszych warunkach, gdzie przeważa błoto, osłony powodują tylko gromadzenie setek kg błota. Przydatna może być natomiast osłona drążków kierowniczych.

Z tymi setkami kilogramow to wazyles?
Bo sie nie zgodze. Jakis czas jezdzilem bez. Nie wjezdzalem dokaldnie w to samo bloto w tym samy czasie, ale w podobne i roznicy nie ma. Myje sobie przewaznie po jazdach podwozie z kanalu i dokladnie wiem ile tam jest blota. Niestety
Ilosc brudu je bardzo podobna. Na oslone nie dostaje sie tego za duzo, bo mam komplet od przodu do tylu i jest gladko. To co sie dostaje na splukuje sie bez wiekszej trudnosci. Nawet myje sie to latwiej jak setki zakamarkow w ktore normalnie by sie to bloto dostalo.
Z minusow na pewno waga, bo samemu zalozyc ta chroniaca skryznie to sie trzeba nagimnastykowac. I upierdliwa ewentalna naprawa gdzies na zadupiu, bo za kazdym razem jakas srube gdzies ukrecimy. Wiec jesil chodzi o montaz to jest spory rozrzut w doborze wielkosci srub i miejsc ich mocowania.
Dla mnie wiecej zalet jak wad i kazde kolejne auto bedzie dostawalo.

Bo sie nie zgodze. Jakis czas jezdzilem bez. Nie wjezdzalem dokaldnie w to samo bloto w tym samy czasie, ale w podobne i roznicy nie ma. Myje sobie przewaznie po jazdach podwozie z kanalu i dokladnie wiem ile tam jest blota. Niestety

Ilosc brudu je bardzo podobna. Na oslone nie dostaje sie tego za duzo, bo mam komplet od przodu do tylu i jest gladko. To co sie dostaje na splukuje sie bez wiekszej trudnosci. Nawet myje sie to latwiej jak setki zakamarkow w ktore normalnie by sie to bloto dostalo.
Z minusow na pewno waga, bo samemu zalozyc ta chroniaca skryznie to sie trzeba nagimnastykowac. I upierdliwa ewentalna naprawa gdzies na zadupiu, bo za kazdym razem jakas srube gdzies ukrecimy. Wiec jesil chodzi o montaz to jest spory rozrzut w doborze wielkosci srub i miejsc ich mocowania.

Dla mnie wiecej zalet jak wad i kazde kolejne auto bedzie dostawalo.
- Janusz2000
-
- Kontaktowanie:
Dużo sie nie targałem po błocie po klamki bo to samochód nie do tego, ale jak już się zdażyła wklejka to efekt był wręcz odwrotny - samochód sie ładnie ślizga po błocie - na wyciagarce jedzie na sankachN2O pisze:Tylko co zrobić jak takie coś przyssie się do błota?

W Ssangyongu ma komplet asfira, trochę już pogięty, ale bez tego było by niedobrze. Nawet jak wjechałem na pieniek, to się ładnie mogłem zsunąć bez strat. Choć w tak ciężkim aucie jak LC 100 to przód wolał bym mieć grubszy niż 6mm. W Kyronie ta płyta jest już mocno pofałdowana, a ja ostrożny jestem. Spróbuj tez użyć innych śrub niż daje asfir , bo ja jedną ściąłem o kamień. Myślę, że płaski łeb na imbus by lepiej robił.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru
W wrześniu na kuklówce jeden długi oszpejowany defender tak się przyssał, że nawet man 8x8 nie dał rady go wyciągnąć, tylko hak holowniczy odfrunął.Janusz2000 pisze:Dużo sie nie targałem po błocie po klamki bo to samochód nie do tego, ale jak już się zdażyła wklejka to efekt był wręcz odwrotny - samochód sie ładnie ślizga po błocie - na wyciagarce jedzie na sankachN2O pisze:Tylko co zrobić jak takie coś przyssie się do błota?

Jestem pelen watpliwosci czy to wina oslon byla. 

Nie wiem, patrolem nie dało się tam wkleić.

W to jestem w stanie uwierzyc