Hałasująca skrzynia biegów U404
Moderator: Mroczny
Hałasująca skrzynia biegów U404
Jest następujący problem, występujący na wszystkich biegach a także na luzie, na 2x4 i 4x4. W czasie jazdy, gdy samochód już się trochę rozpędzi i puszczę gaz (czyli na skrzynię raz napiera silnika a raz mosty) słychać straszne rzężenie gdzieś z napędu, podobne do rozlecianego wielowypustu na wale. Rozebrałem przedni wał bo rozciekł się uszczelniacz, ale flansza nie ma żadnego luzu, więc to nie to. Po zdjęciu dekli ze skrzyni, na dnie znalazłem piesek z kulką i sprężynką który wypadł z synchronizatora na dolnym wałku (tym od strony pto), jednak wszystkie biegi do końca wchodziły poprawnie i bez zgrzytów. Pokręcając wałkiem sprzęgłowym albo flanszą przedniego wału daje się wyczuć spory luz międzyzębny i głośne, metaliczne stukanie w momencie zazębienia. Napierając z zewnątrz łomikiem na wałki i tryby nie daje się wyczuć żadnego luzu na łożyskach. Gdzie szukać problemu?
sraczyki
Re: Hałasująca skrzynia biegów U404
to towotu i trocin napchaj
Rafał
ps. a tak na poważnie sprzęgło masz całe ? te skrzynie są głośne /proste zęby oprócz VI

Rafał
ps. a tak na poważnie sprzęgło masz całe ? te skrzynie są głośne /proste zęby oprócz VI

Towot bez trocin jest rozważaną opcją
Sprzęgło całe, ruszając wałkiem sprzęgłowym nie ma żadnego luzu, więc raczej ok, poza tym w czasie jazdy nic tam nie wyglądało na padnięte. Wcześniej skrzynka sobie wyła na biegach do 5, ale w normalny sposób, teraz jak pisałem, rzęzi po odpuszczeniu gazu.

Sprzęgło całe, ruszając wałkiem sprzęgłowym nie ma żadnego luzu, więc raczej ok, poza tym w czasie jazdy nic tam nie wyglądało na padnięte. Wcześniej skrzynka sobie wyła na biegach do 5, ale w normalny sposób, teraz jak pisałem, rzęzi po odpuszczeniu gazu.
sraczyki
zmieniłeś olej 

Jeszcze
Złożyłem co nieco w całość, czekam aż tokarz przestanie lecieć ze mną w ptaka i będzie miał czas żebyśmy przedłużyli wał i wahacz z przodu, wtedy opuszczę samochód 10cm na zawieszeniu, kąty na krzyżakach się zmniejszą.

sraczyki