ML 320 w163
Moderator: Mroczny
ML 320 w163
Mam problemy z ESP w Mlu, auto użytkuję do "polowania" a esp przytrzymuje mnie w błocie, dławi moc silnika i blokuje koła. Koniecznie chciałbym pozbyć się/wyłączyć ESP w ML 320 w 163 prod 2001 Automat, macie jakieś propozycje?. Domyślam się że również ABS nie będzie działa ale to dla mnie nie problem...
- Misiek Cypr
-
Re: ML 320 w163
Pewnie za to odpowiada jakis bezpiecznik
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044
513549044
UAZ... PROSTOTA I SKUTECZNOŚĆ
Klucz miał na zbyciu, może - z wstrętem - się zamieni
Klucz miał na zbyciu, może - z wstrętem - się zamieni

ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
- goralski
-
- Kontaktowanie:
https://www.google.com/amp/s/www.benzwo ... ml%3famp=1
Zdaje się że tam nie ma osobnego przycisku esp off (w w203 np jest )
Jest też opcja, że esp się wyłącza po włączeniu "low range"
Zdaje się że tam nie ma osobnego przycisku esp off (w w203 np jest )
Jest też opcja, że esp się wyłącza po włączeniu "low range"

"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
Przycisk wyłączenia esp jest. Mimo "wyłączenia ESP" pompa ABS się odzywa, brzęczy i dalej dławi silnik. U Mnie ESP jest walnięte, przy deszczu i mokrej pogodzie lampki się zapalają i dodatkowo nie działa ABS. Jak jest sucho to ESP BAS ABS nie świeci i działa. Na reduktorze, ESP jest niby wyłączne ale pompa ABS dalej się odzywa(denerwuje mnie to nieziemsko). Wyjmować bezpiecznik od EPS nie próbowałem ale po odpięciu czujnika ABS automatyczna skrzynia wchodzi w tryb awaryjny i śmiga tylko na pierwszym biegu.
Cel----> wywalić całkowicie ESP, tylko pytanie JAK TO ZROBIĆ?
zamiana mnie nie interesuje, nawet na UAZA. Dziękuję.
nawet pokluczowy, styrany do cna na polowaniach?posob87 pisze: ↑pt sty 18, 2019 2:46 pmPrzycisk wyłączenia esp jest. Mimo "wyłączenia ESP" pompa ABS się odzywa, brzęczy i dalej dławi silnik. U Mnie ESP jest walnięte, przy deszczu i mokrej pogodzie lampki się zapalają i dodatkowo nie działa ABS. Jak jest sucho to ESP BAS ABS nie świeci i działa. Na reduktorze, ESP jest niby wyłączne ale pompa ABS dalej się odzywa(denerwuje mnie to nieziemsko). Wyjmować bezpiecznik od EPS nie próbowałem ale po odpięciu czujnika ABS automatyczna skrzynia wchodzi w tryb awaryjny i śmiga tylko na pierwszym biegu.
zniewaga!

ludzie brną w wojny prowadzeni metodami wypróbowanymi przy sprzedaży podpasek i proszku do prania
- goralski
-
- Kontaktowanie:
Kupiłem gazika po mysliwym -wyłożył tyl jakimś...dywanem czy czymś równie radosnym. Jechać (coś ok 200 km czyli jakies 4 godz ) się bez "slonika"nie dało 

"To, że mam to w dupie nie oznacza, że tego nie rozumiem" H.S
To Mercedes i tam manewr z wyjęciem bezpieczników od ABS/ESP spowoduje jedynie tryb awaryjny o czym już się przekonałeś odpinając tylko czujnik ABS.
Co ja bym ci radził do podjechać do kogoś z SD bo to bardzo dokładnie potrafi wskazać przyczynę awarii. Może się okazać (z tego co piszesz) że uszkodzony jest któryś z przewodów biegnących do czujników ABS na każde koło bo tak na szybko ten wariant bym obstawiał: na sucho działa, na mokro nie. Ale SD potrzebne żeby pokazało który, no chyba że organoleptycznie obejrzysz każdy, pomierzysz jakim miernikiem wartości itp.
Co ja bym ci radził do podjechać do kogoś z SD bo to bardzo dokładnie potrafi wskazać przyczynę awarii. Może się okazać (z tego co piszesz) że uszkodzony jest któryś z przewodów biegnących do czujników ABS na każde koło bo tak na szybko ten wariant bym obstawiał: na sucho działa, na mokro nie. Ale SD potrzebne żeby pokazało który, no chyba że organoleptycznie obejrzysz każdy, pomierzysz jakim miernikiem wartości itp.
jeżeli nie da się całkowicie wywalić ESP to trzeba je będzie naprawić. Mimo naprawy ESP i tak będzie mnie ograniczać w błocie....
Warszawa-Ursus
Regulska 56A
Człowiek o ksywce NOC - jeden z najlepszych w tym kraju człowieków ogarniających Merce (od dobrych 30 lat).
Jeżeli wyłączenie ESP i innych uciążliwych dla ciebie funkcji jest w ogóle możliwe - to on to ogarnie na takim poziomie że po zabiegu auto będzie działać i Cię nie zabije.
Regulska 56A
Człowiek o ksywce NOC - jeden z najlepszych w tym kraju człowieków ogarniających Merce (od dobrych 30 lat).
Jeżeli wyłączenie ESP i innych uciążliwych dla ciebie funkcji jest w ogóle możliwe - to on to ogarnie na takim poziomie że po zabiegu auto będzie działać i Cię nie zabije.
Coś masz zwalone, u mnie po wyłączeniu ESP nic nie dławi, jest pełna moc na koła i idzie jak burza, przyhamowując tylko te koło co się za bardzo rozpędzi względem reszty, nawet to działa, brakuje tylko większego zakresu pracy zawiasu w tym aucie
ESP działa niezależnie od reduktora.

K160 ........ W163/D1