Chcę kupić G!
Moderator: Mroczny
Re: Chcę kupić G!
Właśnie wróciłem z Włocławka od ww. p. Sadowskiego (WWW.mercedesg.pl).
Niestety nie zrobił najlepszego wrażenia… Z wierzchu autka wyglądają b. ładnie: oliwkowo-matowy-kolor, surowe wnętrza… Napędy działają, sprawnie porusza się w terenie, ale…
Pod spodem wszystko zamazane smarem (raczej żeby przykryć niedostatki), silnik 3x zagrzewał przed uruchomieniem (?), na innym, właśnie przez niego szykowanym aucie widać, że szpachla idzie na karoserię bez czyszczenia, pewnie też na rdzę. A na dokładkę to ten sam gość, który kiedyś sciągał landy, a ich użytkownicy wieszali potem na nim psy (to info od kolegi)…
Aha, dla uwiarygodnienia przekazu dostałem nr tel. do rzekomego użytkownika jego samochodu, ale okazało się, że to podpucha…
Reasumując: kumpel, szczęśliwie dla mnie, odwiódł mnie od zakupu i raczej gościa NIE POLECAMY!
Pozostaje mi szukać dalej…
Niestety nie zrobił najlepszego wrażenia… Z wierzchu autka wyglądają b. ładnie: oliwkowo-matowy-kolor, surowe wnętrza… Napędy działają, sprawnie porusza się w terenie, ale…
Pod spodem wszystko zamazane smarem (raczej żeby przykryć niedostatki), silnik 3x zagrzewał przed uruchomieniem (?), na innym, właśnie przez niego szykowanym aucie widać, że szpachla idzie na karoserię bez czyszczenia, pewnie też na rdzę. A na dokładkę to ten sam gość, który kiedyś sciągał landy, a ich użytkownicy wieszali potem na nim psy (to info od kolegi)…
Aha, dla uwiarygodnienia przekazu dostałem nr tel. do rzekomego użytkownika jego samochodu, ale okazało się, że to podpucha…
Reasumując: kumpel, szczęśliwie dla mnie, odwiódł mnie od zakupu i raczej gościa NIE POLECAMY!
Nie wierzę w przesądy, bo przynoszą pecha.
Da się kupić w PL G w dobrym stanie?? Czy od razu szukać w D 

Może zrobić tutaj taki "poradnik kupującego". Niedawno oglądałem Gele 460 (do sprzedania) która ogólnie wyglądała na zadbaną. Ciężko mi się było dopatrzeć jakiejś ściemy ale ja tam się nie znam 

L E D for off-road
Technika idzie do przodu...
Technika idzie do przodu...
- Ryszard Giedrojć
-
Potwierdzam. Ta firma działała na rynku Land Roverów pod hasłem:"Sprzedajemy marzenia". Kupiłem od nich marzenie o LR i to była wtopa. Wszystko jak w opisie wyżej.lekwet pisze:Właśnie wróciłem z Włocławka od ww. p. Sadowskiego (http://WWW.mercedesg.pl).
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70
Czy wiecie coś nt. silników 2,5 litra TD 126 KM w mercedesach G? Widzę już 2 oferty z takimi silnikami, ale nie wiem na ile się to sprawdza...
- adas bombowiec
Ojoj, te silnikilekwet pisze:Czy wiecie coś nt. silników 2,5 litra TD 126 KM w mercedesach G? Widzę już 2 oferty z takimi silnikami, ale nie wiem na ile się to sprawdza...

Latalem troche mercem mb 100 z wolnym ssakiem 2.4. 89r. Troche mulowaty niby, ale ile sie pake nie wrzucilo, to zawsze szedl do przodu.
Ale co najlepsze; Od nowosci nalatane 370kkm, a silnik pracowal, jakby to bylo 30kkm. Ten przebieg nie zrobil na nim zadnego wrazenia
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
No dobra..... to teraz skup się i odpowiedz na pytanie - co ma 2,4D z MB100 wspólnego z 2,5TD z geli? Czemu służyć miała ta entuzjastyczna wypowiedź?
-
- jestem tu nowy...
jeżeli YARO mówi że warto to znaczy że wie co mówi
dla wielu z nas już posiadaczy Gelek jest wyrocznią

dla wielu z nas już posiadaczy Gelek jest wyrocznią

Alaskan Husky
W461 290GD
W461 290GD
- drzewiasty
-
Witam!
Jak w tytule wątku tj. myślę o zmianie autka na coś większego, cięższego, bardziej komfortowego w terenie i na asfalcie... co sadzicie o tym egzemplarzu:
http://moto.allegro.pl/mercedes-230-g-w ... 00339.html
nie ukrywam,że nie bez znaczenia jest dla mnie ekonomiczność tak więc musiałbym go zagazować i tu moje pytanie czy taki zabieg ma szansę powodzenia i ile musi spalić LPG taki GE230 ? Drugie pytanko, czy silnik z 84 ma gaźnik czy wtrysk mechaniczny?
pozdrawiam , drzewiasty.
Jak w tytule wątku tj. myślę o zmianie autka na coś większego, cięższego, bardziej komfortowego w terenie i na asfalcie... co sadzicie o tym egzemplarzu:
http://moto.allegro.pl/mercedes-230-g-w ... 00339.html
nie ukrywam,że nie bez znaczenia jest dla mnie ekonomiczność tak więc musiałbym go zagazować i tu moje pytanie czy taki zabieg ma szansę powodzenia i ile musi spalić LPG taki GE230 ? Drugie pytanko, czy silnik z 84 ma gaźnik czy wtrysk mechaniczny?
pozdrawiam , drzewiasty.
LJ80 HardTop 
Samurai 1.9TD
Jimny 1.3 VVT
Santana 95' 1.3LPG
Jimny Ranger:M13A+LPG;Lovells

Samurai 1.9TD
Jimny 1.3 VVT
Santana 95' 1.3LPG
- spali 15,5 - 18 l , przy normalnej nodze
- wtrysk mechaniczny
- wtrysk mechaniczny
W460 230GE
W463 G300
W463 G300
Ciężko znaleźć gazownika, co dobrze zagazuje mechaniczny wtrysk.
U mnie długa gela w automacie (na węższych kołach) paliła 20l lpg.
U mnie długa gela w automacie (na węższych kołach) paliła 20l lpg.
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
- drzewiasty
-
Dzięki za odzew w sprawie LPG, trochę zasmuciła mnie ta informacja o trudnościach w zagazowaniu... czy trudność polega na właściwym doborze urządzenia czy raczej o jakość montażu się rozchodzi, może ktoś potrafi podać przepis na dobre zagazowanie takiego G... może jest jakiś dobry gazownik w mojej okolicy (Piotrków Tryb., Bełchatów, Radomsko, Pabianice, Łódź, Częstochowa), u którego warto zostawić trochę PLN
Druga sprawa, zdaniem użytkowników G, ile trzeba dać za egzemplarz G230 tak by była szansa się nim pocieszyć i nie wtopić na wstępie
Czy takie roczniki jak ten w linku, który zamieściłem powyżej, rokują nadzieje na powodzenie misji 

Druga sprawa, zdaniem użytkowników G, ile trzeba dać za egzemplarz G230 tak by była szansa się nim pocieszyć i nie wtopić na wstępie

LJ80 HardTop 
Samurai 1.9TD
Jimny 1.3 VVT
Santana 95' 1.3LPG

Samurai 1.9TD
Jimny 1.3 VVT
Santana 95' 1.3LPG
Problem jest klapie spiętrzającej. Minimalny strzał -> klapa na śmietnik, rozregulowany wtrysk i brak możliwości jazdy na benzynie.drzewiasty pisze:Dzięki za odzew w sprawie LPG, trochę zasmuciła mnie ta informacja o trudnościach w zagazowaniu... czy trudność polega na właściwym doborze urządzenia czy raczej o jakość montażu się rozchodzi, może ktoś potrafi podać przepis na dobre zagazowanie takiego G... może jest jakiś dobry gazownik w mojej okolicy (Piotrków Tryb., Bełchatów, Radomsko, Pabianice, Łódź, Częstochowa), u którego warto zostawić trochę PLN![]()
Druga sprawa, zdaniem użytkowników G, ile trzeba dać za egzemplarz G230 tak by była szansa się nim pocieszyć i nie wtopić na wstępieCzy takie roczniki jak ten w linku, który zamieściłem powyżej, rokują nadzieje na powodzenie misji
Teoretycznie idealna jest instalka trzeciej generacji (ciągły wtrysk gazu), ale nie wiem czy ktoś jeszcze taką sprzedaje i zakłada.
U mnie była druga generacja - wszyscy się dziwowali, że to działa

Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Od ok. miesiąca jestem szczęśliwym (póki co) posiadaczem G 2,5TD 126 KM. Kupiłem go w Rudzie Śląskiej. Po oględzinach 2 róznych mechaników (najpierw wszak była wizyta w serwisie przed zakupem) mam pewność że to co oferował sprzedawca było jak najbardziej prawdziwe. Auto jest jak najbardziej sprawne i mimo 21 letniego wieku pojazdu owi mechanicy byli zaskoczeni jego stanem ...
Piszę to dlatego, że ów sprzedawca ma jeszcze jedną gelendę na sprzedaż i myślę że jest wart, aby go polecić.
Piszę to dlatego, że ów sprzedawca ma jeszcze jedną gelendę na sprzedaż i myślę że jest wart, aby go polecić.
Ja się nie znam na mechanice więc wizyta w serwisie okazała się dla mnie konieczna. Taki rodzaj ubezpieczenia... Polecam to wszystkim. Poza tym jest podstawa do późniejszego stargowania ceny (wiem dziś że za słabo się targowałem
)
I zwróćcie uwagę co wchodzi w cenę pojazdu - u mnie zabrakło np. podnośnika (cena nowego oryginału z merca - ponad 900 zł). Cóż, widziały gały co brały...

I zwróćcie uwagę co wchodzi w cenę pojazdu - u mnie zabrakło np. podnośnika (cena nowego oryginału z merca - ponad 900 zł). Cóż, widziały gały co brały...
Skoryguję... Król szpachli i bitexu. Miałem nieprzyjemność oglądania Wolfa.król biteksu
Aby jeździć bez strachu jest tylko jedna metoda gazowania Mercedesa na mechanicznym wtrysku KE-Jetronik - IGS Ladi Renzo = tzw wtrysk ciągły gazu. Mam taką instalację. Moc jest, zapachu gazu NIE MA. Lepiej od razu kup z silnikiem 3.0 benzyna. Spali 2,3 litry więcej a zamiast 125 masz 170 KM i ładny pomruk 6 cylindrów. Piękna kultura pracy w porównaniu z dieslami i cisza w kabinie.Dzięki za odzew w sprawie LPG, trochę zasmuciła mnie ta informacja o trudnościach w zagazowaniu..
Samurai 1.9 PSA lift 2" BFG MUD MT
W463 300GE
W463 300GE
V70 2.5 TDI R5 na suwaku
W463 300GE
W463 300GE
V70 2.5 TDI R5 na suwaku
-
-
Coś w tym jest, bo od roku śledzę jego ofertę zarówno na Alledrogo jak też na jego stronie www. Jakoś ludziska nie chcą kupować tych samochodów, cały czas te same egzemplarze wystawia.lekwet pisze:Właśnie wróciłem z Włocławka od ww. p. Sadowskiego (http://WWW.mercedesg.pl).
Trzynastego w piątek o godzinie 13.13 sprzedałem Nivkę
-
- jestem tu nowy...
Trochę przesadzacie. Też byłem, oglądałem i jeździłem 3 egzemplarzami. Wszystkie były w pełni sprawne mechanicznie (przynajmniej na pierwszy rzut oka i ucha). Blacharsko jakością wykonania nie grzeszyły, ale na dwa sezony powinno starczyć i potem malowanie, albo można brać samochód przed remontem za odpowiednio niższą cenę i samemu się bawić. Nie oczekujcie od gościa, że sprzeda wam 20 paro letni samochód po super profesjonalnym remoncie za okazyjną cenę i jeszcze 3 letnią gwarancją. Facet zresztą nie ukrywał przede mną, że blachę i tak trzeba będzie poprawiać. Znam 2 właścicieli włocłakowych Wolfów, od roku jeżdżą i nie narzekają. Gość ma gadane, ale idzie z nim potargować. Ja spędziłem u niego parę godzin, obejrzałem mu wszystko co miał na placu. Byłem bardzo upierdliwym klientem, ale cierpliwie wytrzymał ze mną do końca i na konkretne pytania otrzymywałem konkretne odpowiedzi, a to już duży plus. Nie wolno tylko dać mu przejąć inicjatywę w negocjacjach, to w końcu mięknie.
Mogę się zgodzić z ww. wiadomością. Ja jednak wolałem nie ryzykować wtopy. Nie miałem tyle czasu, kasy ani chęci, żeby potem się bawić w ew. poprawki. Teraz jeżdżę 21-letnim cywilnym G i jestem z tego zakupu rad...
Kupiłeś tego białego czy niebieskiego ?
Patrol G-60 3,5D '75 => prawdopodobnie jedyny w PL 

Bialy. Tego granata widzialem, ale nie jeździlem nim, bo jest w automacie. W środku mial trochę gratów - widać, że jeździ nim żona wlaściciela.