MB a LPG

G, Unimog

Moderator: Mroczny

marek cieciuch

MB a LPG

Post autor: marek cieciuch » śr lut 26, 2003 4:13 pm

czolem!
czy ktos jezdzi galanda 2.3 z LPG.Jak wyglada sprawa mocy/niedostatku/
w takim zestawie.
drugie pytanie:kilka lat temu slyszalem teorie,ze motory MB
zle znosza paliwo gazowe,czy wynikalo to ze zlej jakosci gazu czy rzeczywiscie cos w tym jest.
W niedziele jade ogladac Gelande 2.3 z gazem,stad pytanie.
marek cieciuch

Awatar użytkownika
niedz

Post autor: niedz » śr lut 26, 2003 11:57 pm

wiem ze 2.8 nie trawi gazu strasznie :-? , 2.3 ma okolo 120km niech na gazie troche straci mocy to i tak jest to DUZO wiecej niz moje 300GD z 88km :)21
napisz cos wiecej to tej gondoli - model,wersja, rocznik, wypas, no i cena :)23
ex MB 300GD

marek cieciuch

Post autor: marek cieciuch » czw lut 27, 2003 7:20 am

Jest to spore dziwadlo bo: kupiona z wojska,jezdzila jako sanitarka t. z.n.
dluga gelanda zostala przerobiona na sanitarke,teraz jak dowiedzialem sie przez telefon zostala skrocona,z tylu dorobiono klape zamiast tylnych
drzwi.
Sam jestem ciekawy jak to wyglada.Problem moze byc z korozja w miejscu
przerobek.
Jest to 1984 rok,cena 16 tys.Co do wypasu to pewnie nic w niej nie ma
jak to w tym roczniku Gelandy.
Wiecej bede wiedzial w niedziele.

Co miales na mysli piszac ,ze 2.8 nie trawi gazu?

Awatar użytkownika
niedz

Post autor: niedz » czw lut 27, 2003 2:25 pm

tak to faktycznie dziwna zmota :-) z ta rdza to moze byc kiepsko, chociaz kto wie, hmm cena jest atrakcyjna napisz cos wiecej jak ja oblookasz, co do 2.8 i gazu to czytalem opinie wielu osob ktorzy maja problemy z tymi silnikami (np w beczkach) i LPG,
powodzenia! :)21
ex MB 300GD

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » czw lut 27, 2003 6:36 pm

2.3 z tych lat nienawidzą gazu........i baardzo lubią się zemścić......wszystkie mercedesy z mechanicznym wtryskiem nie nadają się do gazu....sprawdzone wielokrotnie....

wardi
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: wardi » ndz mar 02, 2003 12:12 am

moje pytanie dotyczy silnika 2.8, a dokładniej jego współpracy z gazem. No właśnie na forum niezbyt dobrze jest widziane takie rozwiązanie, lecz czy jest ktos komu by to działało jak należy i miał by coś do zasugerowania. jakies adresy warsztatów które może miały by jakieś pojecie o montowaniu gazu w mercach też mile widziane.

Pozdro dla forumowiczów(nie tylko tych od merolków).

Awatar użytkownika
niedz

Post autor: niedz » ndz mar 02, 2003 7:21 am

looknij na to forum http://macmerc.netium.com.pl/forum.html
wprawdzie dotyczy mercdesow osobowych no ale silniki sa te same :)21
ex MB 300GD

marek cieciuch

Post autor: marek cieciuch » ndz mar 02, 2003 2:49 pm

bylem, widzialem:zapalilo sie jakos,kiedys,cos w komorze silnika.Teraz maska wymazana jest od spodu czyms czarnym,przednie kierunkowskazy/na blotnikach sa od traktora/ oryginaly chyba sie stopily
zderzak tez przegrzany,taki troche czerwonawy itd, itd .Reasumujac to tylko papiery i podwozie,bo motor tez pewnie nie ucieszyl sie zbytnio jak pod maska sie palilo

Awatar użytkownika
niedz

Post autor: niedz » ndz mar 02, 2003 3:48 pm

to faktycznie porazka :-? no ale za te pieniadze ....no i te migacze :)23
czy to wogle sie porusza? to sie musialo ladnie palic skoro zderzak poczerwienial :)21
lookalem ostanio na ceny to cos sensownego jest w okolicach 30k zl :)27 no cuz taki kraj takie ceny :evil:
ex MB 300GD

marek cieciuch

Post autor: marek cieciuch » ndz mar 02, 2003 4:33 pm

podobno jezdzi,ale przezornie akumulator byl wyjety,syn wlasciciela pokazal auto i tyle,oprocz tego:jak to w sanitarce-pod sufitem z tylu gola blacha z resztkami styropianowego ocieplenia,za przednimi fotelami butla z gazem,wzdluz paki dwie drewniane lawki,/jak w GAZ 69/,na dachu
grzybek wywietrznika,taki beret na nozce i napis "ambulans" po niemiecku
na mocowaniach lusterek.Deska rozdzielcza jakas zlachmaniona,ogolnie robi to zle wrazenie,pomijajac juz te przegrzane blachy.

Awatar użytkownika
niedz

Post autor: niedz » ndz mar 02, 2003 5:20 pm

to faktycznie szkoda twojego czasu na ogladanie - to chyba jakas rudera, moze lepiej gdyby sprzedawali na czesci - rama, drzwi, felgi, napedy itd. :)21
ex MB 300GD

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » pn mar 03, 2003 9:41 am

im większy silnik z mech. wtryskiem tym bardziej się nie nadaje.....
bo w mercu mieszalnik musi być przed klapą przepływomierza....i to się gryzie.....

Awatar użytkownika
niedz

Post autor: niedz » pn mar 03, 2003 1:41 pm

hmm to interesujace, a jak jest przy mocnieszych silnikach, 3.8 4.0 5.0 itd czy tam tez wystepuje ten problem ?
ex MB 300GD

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » wt mar 04, 2003 1:40 pm

tak, też :o :)3

Awatar użytkownika
mdebski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mdebski » wt mar 04, 2003 10:30 pm

Mam znajomego ktory ma 2,3 na gazie w beczce- nie dziala dobrze. Drugi znajomy ma gaz w 2,8 w G, nie pali na gazie, wtryskiwacze od benzyny sie pozacieraly, strzela i ogolnie nie chodzi dobrze.
Gaz w 5.6 V8 w uazie, w tym silniku gaz to totalna porazka, strzela, nie pali z gazu, bardzo duza strata mocy, wysokie spalanie gazu w porownaniu do benzyny,
Reasumujac gaz w mercedesie to totalna porazka, te silniki sa jednak do benzyny, w kazdym zagazowanym mercedesie z mechanicznym wtryskiem bardzo szybko zasyfiaja sie wtryskiwacze i niszcza oringi w agregacie wtryskowym, w efekcie nie chodzi dobrze na gazie i woole na benzynie.
Pozdrawiam
Michał Dębski
Nissan Patrol GR High Roof (byl MB 420GE)

Awatar użytkownika
mdebski
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: mdebski » wt mar 04, 2003 10:33 pm

Mam znajomego ktory ma 2,3 na gazie w beczce- nie dziala dobrze. Drugi znajomy ma gaz w 2,8 w G, nie pali na gazie, wtryskiwacze od benzyny sie pozacieraly, strzela i ogolnie nie chodzi dobrze.
Gaz w 5.6 V8 w uazie, w tym silniku gaz to totalna porazka, strzela, nie pali z gazu, bardzo duza strata mocy, wysokie spalanie gazu w porownaniu do benzyny,
Reasumujac gaz w mercedesie to totalna porazka, te silniki sa jednak do benzyny, w kazdym zagazowanym mercedesie z mechanicznym wtryskiem bardzo szybko zasyfiaja sie wtryskiwacze i niszcza oringi w agregacie wtryskowym, w efekcie nie chodzi dobrze na gazie i woole na benzynie.
Pozdrawiam
Michał Dębski
Nissan Patrol GR High Roof (byl MB 420GE)

Awatar użytkownika
czesław&jarząbek

Kontaktowanie:

Post autor: czesław&jarząbek » wt mar 04, 2003 10:39 pm

mdebski pisze:oringi w agregacie wtryskowym.
:o
rozdzielacz paliwa
#noichuj

Awatar użytkownika
mirekk
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: MB a LPG

Post autor: mirekk » śr wrz 24, 2003 11:06 pm

[quote="marek cieciuch"]czolem!
czy ktos jezdzi galanda 2.3 z LPG.Jak wyglada sprawa mocy/niedostatku/
w takim zestawie.

Mm "Mariana" 230 G na gazie instalowanym w danii lub holandii,
A co do jazdy :( troche mulasty, no ale to wkońcu 230 a nie np. 400 , silniczek jak pszczoła, odpala bez problemów :)2
"MARIAN" 230G

Awatar użytkownika
arek.d

Post autor: arek.d » pt wrz 26, 2003 8:56 am

Jeżdżę mbg 300 z gazem od trzech lat.Jest to silnik z mechanicznym wtryskiem. Benzyny pali 16 l,gazu 20 l.Mam założoną inastalację landi renzo. Na początku bywało że nierozgrzany silnik gasł na wolnych obrotach,ale były to dolegliwości które usuneli dokładajac:komputerek i silnik krokowy do sterowania ilością gazu,dodatkową sondę ,czujnik położenia przepustnicy i jeszcze jakieś coś/małe pudełko z kabelkami/.Założone mam na kolektorze ssącym 6 zaworków.W ciągu dwóch ostatnich lat silnik strzelił mi DWA razy. Huk był straszny, ale nic się nie stało.Przejachałem na gazie 80tkm, po 60 zmieniałem membrany w parowniku. Jeśli chodzi o moc to dopiero odczułem ,że autko jest na gazie słabsze przy holowaniu naprawdę ciężkiej lawety z gelendą.Pierwszą instalacje założyłem za 1500 zł-jakie pieniądze taka instalacja; 30l gazu,brak mocy,falowania obrotów kompletne gówno. Po Warszawie jeżdzi Holender bardzo czerwoną G 280 z instalacją gazową i twierdzi że nie ma z tym WIĘKSZYCH??? kłopotów. Polak potrafi - Można znależdż warsztat w którym dadzą sobie radę z mercedese- sprawa czasu i szczęścia - ja walczyłem z tym pół roku.

Awatar użytkownika
niedz

Post autor: niedz » pt wrz 26, 2003 9:12 am

tak w temacie LPG w Mercedesach: http://www.mb.org.pl/?II=faq&I=lpg&part=1
ex MB 300GD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mercedes”