MB a LPG
Moderator: Mroczny
-
-
MB a LPG
czolem!
czy ktos jezdzi galanda 2.3 z LPG.Jak wyglada sprawa mocy/niedostatku/
w takim zestawie.
drugie pytanie:kilka lat temu slyszalem teorie,ze motory MB
zle znosza paliwo gazowe,czy wynikalo to ze zlej jakosci gazu czy rzeczywiscie cos w tym jest.
W niedziele jade ogladac Gelande 2.3 z gazem,stad pytanie.
marek cieciuch
w takim zestawie.
drugie pytanie:kilka lat temu slyszalem teorie,ze motory MB
zle znosza paliwo gazowe,czy wynikalo to ze zlej jakosci gazu czy rzeczywiscie cos w tym jest.
W niedziele jade ogladac Gelande 2.3 z gazem,stad pytanie.
marek cieciuch
-
-
Jest to spore dziwadlo bo: kupiona z wojska,jezdzila jako sanitarka t. z.n.
dluga gelanda zostala przerobiona na sanitarke,teraz jak dowiedzialem sie przez telefon zostala skrocona,z tylu dorobiono klape zamiast tylnych
drzwi.
Sam jestem ciekawy jak to wyglada.Problem moze byc z korozja w miejscu
przerobek.
Jest to 1984 rok,cena 16 tys.Co do wypasu to pewnie nic w niej nie ma
jak to w tym roczniku Gelandy.
Wiecej bede wiedzial w niedziele.
Co miales na mysli piszac ,ze 2.8 nie trawi gazu?
dluga gelanda zostala przerobiona na sanitarke,teraz jak dowiedzialem sie przez telefon zostala skrocona,z tylu dorobiono klape zamiast tylnych
drzwi.
Sam jestem ciekawy jak to wyglada.Problem moze byc z korozja w miejscu
przerobek.
Jest to 1984 rok,cena 16 tys.Co do wypasu to pewnie nic w niej nie ma
jak to w tym roczniku Gelandy.
Wiecej bede wiedzial w niedziele.
Co miales na mysli piszac ,ze 2.8 nie trawi gazu?
moje pytanie dotyczy silnika 2.8, a dokładniej jego współpracy z gazem. No właśnie na forum niezbyt dobrze jest widziane takie rozwiązanie, lecz czy jest ktos komu by to działało jak należy i miał by coś do zasugerowania. jakies adresy warsztatów które może miały by jakieś pojecie o montowaniu gazu w mercach też mile widziane.
Pozdro dla forumowiczów(nie tylko tych od merolków).
Pozdro dla forumowiczów(nie tylko tych od merolków).
looknij na to forum http://macmerc.netium.com.pl/forum.html
wprawdzie dotyczy mercdesow osobowych no ale silniki sa te same
wprawdzie dotyczy mercdesow osobowych no ale silniki sa te same

ex MB 300GD
-
-
bylem, widzialem:zapalilo sie jakos,kiedys,cos w komorze silnika.Teraz maska wymazana jest od spodu czyms czarnym,przednie kierunkowskazy/na blotnikach sa od traktora/ oryginaly chyba sie stopily
zderzak tez przegrzany,taki troche czerwonawy itd, itd .Reasumujac to tylko papiery i podwozie,bo motor tez pewnie nie ucieszyl sie zbytnio jak pod maska sie palilo
zderzak tez przegrzany,taki troche czerwonawy itd, itd .Reasumujac to tylko papiery i podwozie,bo motor tez pewnie nie ucieszyl sie zbytnio jak pod maska sie palilo
-
-
podobno jezdzi,ale przezornie akumulator byl wyjety,syn wlasciciela pokazal auto i tyle,oprocz tego:jak to w sanitarce-pod sufitem z tylu gola blacha z resztkami styropianowego ocieplenia,za przednimi fotelami butla z gazem,wzdluz paki dwie drewniane lawki,/jak w GAZ 69/,na dachu
grzybek wywietrznika,taki beret na nozce i napis "ambulans" po niemiecku
na mocowaniach lusterek.Deska rozdzielcza jakas zlachmaniona,ogolnie robi to zle wrazenie,pomijajac juz te przegrzane blachy.
grzybek wywietrznika,taki beret na nozce i napis "ambulans" po niemiecku
na mocowaniach lusterek.Deska rozdzielcza jakas zlachmaniona,ogolnie robi to zle wrazenie,pomijajac juz te przegrzane blachy.
Mam znajomego ktory ma 2,3 na gazie w beczce- nie dziala dobrze. Drugi znajomy ma gaz w 2,8 w G, nie pali na gazie, wtryskiwacze od benzyny sie pozacieraly, strzela i ogolnie nie chodzi dobrze.
Gaz w 5.6 V8 w uazie, w tym silniku gaz to totalna porazka, strzela, nie pali z gazu, bardzo duza strata mocy, wysokie spalanie gazu w porownaniu do benzyny,
Reasumujac gaz w mercedesie to totalna porazka, te silniki sa jednak do benzyny, w kazdym zagazowanym mercedesie z mechanicznym wtryskiem bardzo szybko zasyfiaja sie wtryskiwacze i niszcza oringi w agregacie wtryskowym, w efekcie nie chodzi dobrze na gazie i woole na benzynie.
Gaz w 5.6 V8 w uazie, w tym silniku gaz to totalna porazka, strzela, nie pali z gazu, bardzo duza strata mocy, wysokie spalanie gazu w porownaniu do benzyny,
Reasumujac gaz w mercedesie to totalna porazka, te silniki sa jednak do benzyny, w kazdym zagazowanym mercedesie z mechanicznym wtryskiem bardzo szybko zasyfiaja sie wtryskiwacze i niszcza oringi w agregacie wtryskowym, w efekcie nie chodzi dobrze na gazie i woole na benzynie.
Pozdrawiam
Michał Dębski
Nissan Patrol GR High Roof (byl MB 420GE)
Michał Dębski
Mam znajomego ktory ma 2,3 na gazie w beczce- nie dziala dobrze. Drugi znajomy ma gaz w 2,8 w G, nie pali na gazie, wtryskiwacze od benzyny sie pozacieraly, strzela i ogolnie nie chodzi dobrze.
Pozdrawiam
Michał Dębski
Michał Dębski
- czesław&jarząbek
-
- Kontaktowanie:
Re: MB a LPG
[quote="marek cieciuch"]czolem!
w takim zestawie.
Mm "Mariana" 230 G na gazie instalowanym w danii lub holandii,
A co do jazdy
troche mulasty, no ale to wkońcu 230 a nie np. 400 , silniczek jak pszczoła, odpala bez problemów 
w takim zestawie.
Mm "Mariana" 230 G na gazie instalowanym w danii lub holandii,
A co do jazdy

"MARIAN" 230G
Jeżdżę mbg 300 z gazem od trzech lat.Jest to silnik z mechanicznym wtryskiem. Benzyny pali 16 l,gazu 20 l.Mam założoną inastalację landi renzo. Na początku bywało że nierozgrzany silnik gasł na wolnych obrotach,ale były to dolegliwości które usuneli dokładajac:komputerek i silnik krokowy do sterowania ilością gazu,dodatkową sondę ,czujnik położenia przepustnicy i jeszcze jakieś coś/małe pudełko z kabelkami/.Założone mam na kolektorze ssącym 6 zaworków.W ciągu dwóch ostatnich lat silnik strzelił mi DWA razy. Huk był straszny, ale nic się nie stało.Przejachałem na gazie 80tkm, po 60 zmieniałem membrany w parowniku. Jeśli chodzi o moc to dopiero odczułem ,że autko jest na gazie słabsze przy holowaniu naprawdę ciężkiej lawety z gelendą.Pierwszą instalacje założyłem za 1500 zł-jakie pieniądze taka instalacja; 30l gazu,brak mocy,falowania obrotów kompletne gówno. Po Warszawie jeżdzi Holender bardzo czerwoną G 280 z instalacją gazową i twierdzi że nie ma z tym WIĘKSZYCH??? kłopotów. Polak potrafi - Można znależdż warsztat w którym dadzą sobie radę z mercedese- sprawa czasu i szczęścia - ja walczyłem z tym pół roku.