SPRĘZYZNY Z MZJ Z POZNANIA I WYSOKOSC PRODZU DO TYLU
Moderator: Mroczny
SPRĘZYZNY Z MZJ Z POZNANIA I WYSOKOSC PRODZU DO TYLU
Witajcie, kupiłem spręzyny z formy MZJ z Poznania i postawiłem na nich swoją długą 461 (bez amorów). Sprężyny miały podnieść auto o 4 cm. Efekt, tył stoi równo na 96cm (do nadkola) ale przód lekko siadł lewą stroną o jakieś 6 cm...
Mechanik mówi, że to wina spreżyn, moim zdaniem też, włąsnie je odsyłam.
Mam pytanie, czy G po postawieniu na spręzynach ma miec taką samą wysokość między przodem a tyłem mierzoną np do nadkola ?
I czy słyszeliście Cie cokolwiek o sprężynach robionych przez M.Z.J ?
Mechanik mówi, że to wina spreżyn, moim zdaniem też, włąsnie je odsyłam.
Mam pytanie, czy G po postawieniu na spręzynach ma miec taką samą wysokość między przodem a tyłem mierzoną np do nadkola ?
I czy słyszeliście Cie cokolwiek o sprężynach robionych przez M.Z.J ?
Ja nie odczułem zmiany komfortu po zmiane na Pospringi , dopiero jak włożylem amorki Bilstein B6 na przód to auto stało sie sztywniejsze.architeo pisze:Własnie probuje rozszyfrować, czy MZJ nie kupił ich w polspringu. A powiedz mi, masz bardzo twarde sprezyny ? jakie amory zalozyłeś ?
Mercedes 300 GE sprzedana , Vw iltis 2,0 ABK 115 PS
, KIA SORENTO 2,5 crdi VGT

weź miarkę i zmierz odległości od ziemi do jakiegos konretnego punktu np. na ramie
potem zamień sprężyny lewa <-> prawa
i zobacz co będzie, czy nadal ta strona będzie niżej, czy obniżenie bedzie po drugiej stronie, i bedziesz miał odpowiedź, czy to spręzyna czy "cos innego"
jeśli sie gniazdo spręzyny wygieło, nooo, to ktos musiał zaszaleć
potem zamień sprężyny lewa <-> prawa
i zobacz co będzie, czy nadal ta strona będzie niżej, czy obniżenie bedzie po drugiej stronie, i bedziesz miał odpowiedź, czy to spręzyna czy "cos innego"
jeśli sie gniazdo spręzyny wygieło, nooo, to ktos musiał zaszaleć

Krzysiek
Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...
ale zamieniłes te spręzyny
i nadal ta sama strona jest niżej?
generalnie, jesli tak jest, to poszukaj lepiej co jest powodem, bo istotną róznicą w praktyce jest wyrwane lub nie wyrwane gniazdo sprężyny.. brak gniazda mocno ogranicza mozliwosci trakcyjne pojazdu
jesli zaczeło pękać i sie odkształciło... różne cuda mogą być powodem 
moze zwichrowana rama ?
no bo raczej nie wazysz tyle żeby sie po tej stronie ugieło wszystko o 4 centymetry i tak zostało...
u mnei jest prosto

generalnie, jesli tak jest, to poszukaj lepiej co jest powodem, bo istotną róznicą w praktyce jest wyrwane lub nie wyrwane gniazdo sprężyny.. brak gniazda mocno ogranicza mozliwosci trakcyjne pojazdu

moze zwichrowana rama ?
no bo raczej nie wazysz tyle żeby sie po tej stronie ugieło wszystko o 4 centymetry i tak zostało...
u mnei jest prosto
Krzysiek
u mnie sprężyna z pospringu uciekała na boki, nie wiem dlaczego, zle dobrana twardość do długosci , za duzo zwojów, cholera wie, w kazdym razie zamiast pracować góra/dół pracowała też bardzo intensywnie na boki i wykrzywiała sie w chińskie S...
a przewody hamulcowe zobacz na maksymalnym wykrzyżu czy są napięte maksymalnie czy jeszcze nie, u mnie po lifcie trzeba było pomataczyć przy przewodach bo były za krótkie i groziły zerwaniem
a przewody hamulcowe zobacz na maksymalnym wykrzyżu czy są napięte maksymalnie czy jeszcze nie, u mnie po lifcie trzeba było pomataczyć przy przewodach bo były za krótkie i groziły zerwaniem
Krzysiek