jakie opony na teren na std felge 16" ?
Moderator: Mroczny
jakie opony na teren na std felge 16" ?
Mam zwykłe 16" stalowe felgi, nie mam liftu. Mam AT do jazdy na codzień. Potrzebuję coś dobrego i taniego w teren. Nie zamierzam robić na tych oponach tysięcy km.
Pytanie - jaka marka, jaka wielkość? Silnik 300D (88PS)
Pytanie - jaka marka, jaka wielkość? Silnik 300D (88PS)
DB 460 300GD, a w zasadzie już teraz 290GTD 

-
-
Tyle juz było o tych oponach ze nikt nie ma checi na odpowiedz.
Raczej nie przesadzaj, 33 cale to optymalny rozmiar do tego auta, jeszcze ma siłe jechać. No i na felge 5.5 cala nic szerokiego nie załozysz.
Jezeli MT to 255/85/R16 ale nie sa tanie. W tym rozmiarze nie ma nalewek -chyba
.
Pokombinuj. Najpierw ustal ile masz kasy to zobaczysz na co Cie stać.
Raczej nie przesadzaj, 33 cale to optymalny rozmiar do tego auta, jeszcze ma siłe jechać. No i na felge 5.5 cala nic szerokiego nie załozysz.
Jezeli MT to 255/85/R16 ale nie sa tanie. W tym rozmiarze nie ma nalewek -chyba

- kmachacz
-
- Kontaktowanie:
Zgadzam się ja miałem 33' i to było optimum, ale ja jak zakładałem miałem już auto wyliftowane był to co prawda W463, ale opona przy skręcie w prawo tarła dość mocno o wahaczMichal PUCH pisze:Tyle juz było o tych oponach ze nikt nie ma checi na odpowiedz.
Jezeli MT to 255/85/R16 ale nie sa tanie. W tym rozmiarze nie ma nalewek -chyba.
A nie lepiej w teren szerszą oponę? 265/75/R16?kmachacz pisze:Zgadzam się ja miałem 33' i to było optimum, ale ja jak zakładałem miałem już auto wyliftowane był to co prawda W463, ale opona przy skręcie w prawo tarła dość mocno o wahaczMichal PUCH pisze:Tyle juz było o tych oponach ze nikt nie ma checi na odpowiedz.
Jezeli MT to 255/85/R16 ale nie sa tanie. W tym rozmiarze nie ma nalewek -chyba.

-
-
Dlatego ja takich wysokich nie chcę. Mam teraz AT 31,7" i na wysokość to dość na ten silnik. Ale w terenie się topię jak tylko wjadę w błotko. Dlatego chcę szersze. Jak kupowałem tą furę to na felgach były właśnie opony szerokości 265mm więc takie wchodzą i się trzymają. Pytanie czy wejdą jeszcze szersze??Michal PUCH pisze:U mnie tez sie obciera ale o fartuch wewn. błotnika ale ja mam 33/12,5R15 to juz troche inna opona.

- kmachacz
-
- Kontaktowanie:
Jak mogę doradzićSHEYR pisze:Dlatego ja takich wysokich nie chcę. Mam teraz AT 31,7" i na wysokość to dość na ten silnik. Ale w terenie się topię jak tylko wjadę w błotko. Dlatego chcę szersze. Jak kupowałem tą furę to na felgach były właśnie opony szerokości 265mm więc takie wchodzą i się trzymają. Pytanie czy wejdą jeszcze szersze??Michal PUCH pisze:U mnie tez sie obciera ale o fartuch wewn. błotnika ale ja mam 33/12,5R15 to juz troche inna opona.

-
-
Poza tym im szersza opona tym trudniej trafić w czarne jak droga z koleinami. Wiem jedno gienia na 205/R16 to auto idealne w prowadzeniu, jedzie tam gdzie chcesz i zero stresów. 31/10.5/R15 jest calkiem ok aczkolwiek juz trzeba sie pilnowac na mokrym i w koleinach. A jak zalozysz
/12.5 i szersze to juz mozna sie nawet czasem oblac potem po ekscesach jakie mogą cie spotkac na drodze.

-
- jestem tu nowy...
U mnie jak kupilem Gienię, założone były 265/70/16, dobry rozmiar chyba jedynie w piach bo na czarnym w koleinach to fajerę trzeba było trzymać rękami, nogami i zębami. Wcześniej dużo ganiałem po czarnym i założyłem opony 225/75/16 - rewelacja na czarnym, ale kiepskie w teren, za małe. Teraz auto użytkuję głównie w terenie, opony 33/10,5/16 bez ingerencji w zawieszenie. Opony to kopia simexa - rewelacja w terenie polecam, na czarnym głośne i chociaż auto sporo słabsze na czarnym to bardzo dobrze się prowadzi. Mam wersje długą 86r 300GD i na tych oponach na czarnym 100km/h to wszystkie pieniądze. Bezpieczna prędkość to 80-90km/h.
ja powiem tak ....na standartowe felgi czyli 5.5 cala mialem zalozone 31/10.5 i z 2,5 cm dystansem na kolo bylo na styk z obcieraniem.Moim zdaniem tak calkiem serio uwazam ze jest to za wązka opona do takiego auta (a byly to ala simexy) i wcale nie uwazam ze jakies 33/10.5 czy nawet 35/10.5 tu duza zmienią- opona taka nie ma odpowiedniej powierzchni i zawsze bedzie sie topic takie cięzkie auto jak g.Teraz całkowicie zmienilem kola mam inne felgi (z mniejszym et) i zupelnie inne opony ale to inna bajka .
...G...
Możesz parę słów więcej o tych felgach napisać ? Z jakiego auta zdjęte, jakie ET ? Jeśli standardowy rozstaw to 5 x 130 - tak ?
Stoję troszkę na rozdrożu, czy zakładać dystanse czy szukać innych felg.
Można jeszcze pospawać sobie troszeczkę, ale to nie jest najlepszy pomysł. No i na pewno nie najtańszy
Stoję troszkę na rozdrożu, czy zakładać dystanse czy szukać innych felg.
Można jeszcze pospawać sobie troszeczkę, ale to nie jest najlepszy pomysł. No i na pewno nie najtańszy

G460 300TD '88 33" +4"
-> Badania Techniczne Pojazdów ..
-> Badania Techniczne Pojazdów ..
jak chcesz to rozwiązać wygodnie to zapomnij o dystansach - mycie bębnów, samoodkręcanie, większa masa
kup sobie aufelgi z odpowiednim ET i z głowy - poza tym one będą lekkie a te oryginalne stalówki (są naprawde dobre) są diabelnie ciężkie. Mam 33/12,5/15 na BBS z ET23 i 235/85/16 na 5,5' i te pierwsze są dużo lżejsze mimo iż wieksze.
kup sobie aufelgi z odpowiednim ET i z głowy - poza tym one będą lekkie a te oryginalne stalówki (są naprawde dobre) są diabelnie ciężkie. Mam 33/12,5/15 na BBS z ET23 i 235/85/16 na 5,5' i te pierwsze są dużo lżejsze mimo iż wieksze.
Rocsta>W460>WK>GU4+LC76
felgi orginalne 8cali szerokie R15 z ET 5 i na to mt 33/14.0 ,plus dystans 2.5 cm na strone .Osobiscie uwazam ze do najlepszy rozmiar .ale to moje zdanie, bo wiem ze zaraz poleca opinie ze mosty nie strzymią - mam swoja teorietomekuaz pisze:Czyli przy oponach 285/75/16 na orginalnych felgach należałoby je odsadzić o jakieś 4 cm? Dobrze rozumuję? Jakie masz opony i felgi Kefir?

...G...
-