235/85R16 czy 265/75R16 ?
Moderator: Mroczny
235/85R16 czy 265/75R16 ?
W tym tygodniu odbieram swojego G-300D (długi). Muszę kupić opony i właściwie ograniczyłem swój wybór do BFG AT w dwóch rozmiarach: 235/85R16 lub 265/75R16. Obie opony mają prawie taką samą średnicę zewn. Moja jazda to 50/50 asfalt ze średnim terenem. Prosze o opinię jaka jest róznica między tymi dwoma rozmiarami na czarnym i w terenie.
Rafał
Rafał
bo swietnie sie zachowuja calosezonowo - czy to w lekkim terenie czy pojerzdzajac pod wyciag narciarski czy na drodze.Ralf pisze:Krótko i zwięźle - ale dlaczego te ?
Dluga G na 32 czy 33 at nie bedzie hardkorowa off-roadowa fura ( to juz trzeba o35 myslec ble ble ble ) wiec lepiej sie skupic na trakcji drogowo szutrowej. Auta nie muli, nie trzeba w zaden sposob liftowac, odsadzac kol itp.
Ja jestem bardzo zadowolony z tych opon! mialem wczesniej rozmiar 265/75R16. i mialem przez jakis czas zalozeone 33x12,5x15 ( od znajomego)
- kmachacz
-
- Kontaktowanie:
Jak masz W463 to się zmieszczą na oryginalnym zawieszeniu, chyba, że jus spreżyny są np pęknięte i autko jest trochę niżej niż fabryka. Jak masz W460 to coś tam trzeba podciąć bo jednak troszkę się ociera. Albo nie kombinować i to co poleca Drako wsadzić i masz spokój. A Ty i tak szukasz AT to czy to będzie cal w tą czy w tą stronę to chyba nie ma aż takiego znaczenia. Ale ja na swoim widziałem różnicę między 33, a 32 i to nie jest opinia zasłyszana tylko organoleptyczna.Ralf pisze:Mam fabryczne zawieszenie więc chyba sie nie zmieszczą
Ja u siebie mam 255/85R16 mialem 235/85R16 i teraz jest duzo lepiej ale i tak w blotku ladnie sie zapada. Polecalbym raczej cos szerszego
. Inna sprawa to przelozenie mostow. 235 mialem na mostach ~4.9 i bylo srednio. 255 mam na mostach ~5.28 i jest bardzo dobrze (i na szosie i w terenie). Co do przerobek to mieszcza sie w granicach rozsadku. Jedno popoludnie i zrobione (troszke pracy szlifierka). Oczywiscie zalezy jeszcze w jakim stanie sa sprezyny. Ja zakladam tylko oryginaly mercedesa w stosunkowo twardej wersji. No i pytanie na jakie felgi czyli jakie odsadzenie? Przy ET63 potrzebne sa dystanse po 3cm na strone.
No i nie nalezy zapomniec o nadkolach przy szerszych oponach.
Wszystko to dotyczy W460 z GD300 (88KM).
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- kmachacz
-
- Kontaktowanie:
Słuchaj kolegiwl pisze:Ja u siebie mam 255/85R16 mialem 235/85R16 i teraz jest duzo lepiej ale i tak w blotku ladnie sie zapada. Polecalbym raczej cos szerszego. Inna sprawa to przelozenie mostow. 235 mialem na mostach ~4.9 i bylo srednio. 255 mam na mostach ~5.28 i jest bardzo dobrze (i na szosie i w terenie). Co do przerobek to mieszcza sie w granicach rozsadku. Jedno popoludnie i zrobione (troszke pracy szlifierka). Oczywiscie zalezy jeszcze w jakim stanie sa sprezyny. Ja zakladam tylko oryginaly mercedesa w stosunkowo twardej wersji. No i pytanie na jakie felgi czyli jakie odsadzenie? Przy ET63 potrzebne sa dystanse po 3cm na strone.
Pozdrawiam

Ja oczywiście do swojego oprócz opon 33 dysponowałem kompeletem Eibachów ORC plus dystansami ORC i to był piekielny zestaw, tzn piekielnie dobry. Ale i tak np na torfowisku wczyscy pycili w te i wewte, oczywiście ostrożnie, a ja wjechałem 20 m stanąłem i jak chciałem ruszyć dalej to od razu po osie i dupa blada. Więc jak G i jak mocna to 35 lub 36 i wtedy jest jazda

Do 235/85R16 nie trzeba nic przerabiać.
Przy 265/75R16 ociera delikatnie o wahacz przy skręcie w prawo (nie wiem dlaczego tylko w prawo...)
Musiałem sie ostatnio przesiąść na te drugie, bo mi jedna opona wybuchła i jakoś subiektywnie lepiej się na 235/85 się jeździło.
ps.
Może ktoś potrzebuje dwie albo trzy opony 235/85R16 w doskonałym stanie, bo mnie żona z nimi goni...
Przy 265/75R16 ociera delikatnie o wahacz przy skręcie w prawo (nie wiem dlaczego tylko w prawo...)
Musiałem sie ostatnio przesiąść na te drugie, bo mi jedna opona wybuchła i jakoś subiektywnie lepiej się na 235/85 się jeździło.
ps.
Może ktoś potrzebuje dwie albo trzy opony 235/85R16 w doskonałym stanie, bo mnie żona z nimi goni...
Przed erą internetu, każdy wiejski głupek pozostawał w swojej wiosce.
Podsumowując:
235/85/16
- lepsze prowadzenie na asfalcie (koleiny)
- mniejsze zużycie paliwa i podzespolłów (chyba ?)
- nie ma ryzyka "obcierania" na fabrycznym zawieszeniu
- w terenie większe ryzyko utopienia (3 cm różnicy w szer. opony)
265/75/16
- gorzej na asfalcie ?
- w terenie lepiej bo szersze (tak ?)
tak zrozumiałem Wasze komentarze
Rafał
235/85/16
265/75/16
- gorzej na asfalcie ?
Rafał
Dobrze zrozumiales:Ralf pisze:Podsumowując:
235/85/16
265/75/16
- gorzej na asfalcie ?
Rafał
im szersza opona tym gorzej w koleinach jesli chodzi o prowadzenie, a szersza (oczywiscie w granicach rozsadku) opona to lepiej w terenie i na kopnym sniegu. Wez pod uwage rowniez to ze jak szersza guma to zawsze droga hamowania jest krotsza. Z tego co zrozumialem to na podobnych gumach nad ktorymi sie zastanawiasz kupiles auto (chodzi mi o szersza wersja) wiec ja bym optowal za szerszymi. Wizualnie tez lepiej wyglada na szerszych.
Tak z ciekawosci:
Jakie masz przelozenia mostow? Silnik rozumiem ~113KM?