Pierścień oporowy łożyska tylnego koła

G, Unimog

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Suj

Pierścień oporowy łożyska tylnego koła

Post autor: Suj » wt kwie 10, 2007 11:25 pm

Witam

Skończyło mi się łożysko tylnego koła. Bywa. Szczęśliwie usłyszałem je pod domem a nie gdzieś daleko. Mam dość stary typ tylnego mostu w którym łożyska kół dociskane są pierścieniem zaciskanym na gorąco a nie nakrętką. Staram się robić wszystko przy aucie zgodnie z technologią, więc pierścień zaciskany na gorąco (A6013575151) chcę dać nowy.I tu problem. Według jednej z moich ulubionych stron: http://www.hehlhans.de/tipp21c.htm pierścień ten nie jest już dostępny u Mercedesa i w razie naprawy należy wymienić półosie na nowy typ, z łożyskiem dociskanym nakrętką. To samo wyczytałem w książce od "kaczki", która ma analogiczną konstrukcję tylnego mostu i też w trakcie produkcji zmieniono sposób mocowania łożyska do półosi. Widocznie zbyt często koła oddzielały się wraz z półosią od reszty pojazdu. Czy któryś z dostępnych zestawów naprawczych łożyska tylnego koła do G/kaczki zawiera ten pierścień? Czy można go dostać w jakimś zamienniku? Nie przekonuje mnie metoda powtórnego wykorzystania tego pierścienia i cyknięcia go do półosi. Czy skazany jestem na dorobienie takowego metodą toczenia/szlifowania. W mojej serwisówce są jego dokładne wymiary a na powyżej przytoczonej stronie jest wymieniony materiał z jakiego go należy wykonać (E335).
Paweł

MB G240D/300D 24V '84

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » śr kwie 11, 2007 8:26 am

obawiam sie ze nie ma, wymienialem łozyska tylne w ub. roku, i nie przypominam sobie zestawu z pierscieniem.
Krzysiek

Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...

Awatar użytkownika
arek.d

Post autor: arek.d » śr kwie 11, 2007 10:45 am

Dorabianie pierścieni jest możliwe ale wqrwiające, przedłuża czas naprawy, komplikuje itd. Domyślam się, że nie jest to pierwsza i ostatnia zmiana łożysk w Twoim aucie, sugerowałbym poszukanie nowszych półosi, lub nowszego wymielonego most z zakręcanymi łożyskami. Zrobiłem to parę lat temu i już dwie zmiany łożysk były może nie przyjemne, ale na pewno komfortowe :lol:

Awatar użytkownika
Suj

Post autor: Suj » śr kwie 11, 2007 11:35 am

Witam
arek.d pisze:...Domyślam się, że nie jest to pierwsza i ostatnia zmiana łożysk w Twoim aucie, sugerowałbym poszukanie nowszych półosi, lub nowszego wymielonego most z zakręcanymi łożyskami...
Tak też się nad tym zastanawiam. Przy intensywnej terenowej eksploatacji od czasu do czasu trzeba te łożyska zmienić. A faktycznie technologia ich wymiany z użyciem temperatury 500°C do najprostrzych nie należy. Było by to kompleksowe rozwiązanie. Muszę temat przemyśleć.
Paweł

MB G240D/300D 24V '84

Awatar użytkownika
pol
Kontaktowanie:

Re: Pier¶cieñ oporowy ³o¿yska tylnego ko³a

Post autor: pol » czw kwie 12, 2007 9:24 am

taki pierscien kupisz w sklepie z "czesciami do mercedesa"
Gelenda Cabrio 300TD

Awatar użytkownika
Suj

Re: Pierścień oporowy łożyska tylnego koła

Post autor: Suj » czw kwie 12, 2007 9:58 am

pol pisze:taki pierscien kupisz w sklepie z "czesciami do mercedesa"
Czyli wynika z tego że jednak ktoś to robi. Niestety u mnie są tylko sklepy z częściami do "samochodów", ale przejdę się i popytam. Dzięki.
Paweł

MB G240D/300D 24V '84

Awatar użytkownika
pol
Kontaktowanie:

Re: Pier¶cieñ oporowy ³o¿yska tylnego ko³a

Post autor: pol » czw kwie 12, 2007 10:05 am

Suj pisze:
pol pisze:taki pierscien kupisz w sklepie z "czesciami do mercedesa"
Czyli wynika z tego ¿e jednak kto¶ to robi. Niestety u mnie s± tylko sklepy z czê¶ciami do "samochodów", ale przejdê siê i popytam. Dziêki.
ja przyszedlem ze swoim starym (zmasakrowanym) i powiedzialem "taki poprosze", prawdopodobnie od bus 207
Gelenda Cabrio 300TD

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mercedes”