Pierścień oporowy łożyska tylnego koła
Moderator: Mroczny
Pierścień oporowy łożyska tylnego koła
Witam
Skończyło mi się łożysko tylnego koła. Bywa. Szczęśliwie usłyszałem je pod domem a nie gdzieś daleko. Mam dość stary typ tylnego mostu w którym łożyska kół dociskane są pierścieniem zaciskanym na gorąco a nie nakrętką. Staram się robić wszystko przy aucie zgodnie z technologią, więc pierścień zaciskany na gorąco (A6013575151) chcę dać nowy.I tu problem. Według jednej z moich ulubionych stron: http://www.hehlhans.de/tipp21c.htm pierścień ten nie jest już dostępny u Mercedesa i w razie naprawy należy wymienić półosie na nowy typ, z łożyskiem dociskanym nakrętką. To samo wyczytałem w książce od "kaczki", która ma analogiczną konstrukcję tylnego mostu i też w trakcie produkcji zmieniono sposób mocowania łożyska do półosi. Widocznie zbyt często koła oddzielały się wraz z półosią od reszty pojazdu. Czy któryś z dostępnych zestawów naprawczych łożyska tylnego koła do G/kaczki zawiera ten pierścień? Czy można go dostać w jakimś zamienniku? Nie przekonuje mnie metoda powtórnego wykorzystania tego pierścienia i cyknięcia go do półosi. Czy skazany jestem na dorobienie takowego metodą toczenia/szlifowania. W mojej serwisówce są jego dokładne wymiary a na powyżej przytoczonej stronie jest wymieniony materiał z jakiego go należy wykonać (E335).
Skończyło mi się łożysko tylnego koła. Bywa. Szczęśliwie usłyszałem je pod domem a nie gdzieś daleko. Mam dość stary typ tylnego mostu w którym łożyska kół dociskane są pierścieniem zaciskanym na gorąco a nie nakrętką. Staram się robić wszystko przy aucie zgodnie z technologią, więc pierścień zaciskany na gorąco (A6013575151) chcę dać nowy.I tu problem. Według jednej z moich ulubionych stron: http://www.hehlhans.de/tipp21c.htm pierścień ten nie jest już dostępny u Mercedesa i w razie naprawy należy wymienić półosie na nowy typ, z łożyskiem dociskanym nakrętką. To samo wyczytałem w książce od "kaczki", która ma analogiczną konstrukcję tylnego mostu i też w trakcie produkcji zmieniono sposób mocowania łożyska do półosi. Widocznie zbyt często koła oddzielały się wraz z półosią od reszty pojazdu. Czy któryś z dostępnych zestawów naprawczych łożyska tylnego koła do G/kaczki zawiera ten pierścień? Czy można go dostać w jakimś zamienniku? Nie przekonuje mnie metoda powtórnego wykorzystania tego pierścienia i cyknięcia go do półosi. Czy skazany jestem na dorobienie takowego metodą toczenia/szlifowania. W mojej serwisówce są jego dokładne wymiary a na powyżej przytoczonej stronie jest wymieniony materiał z jakiego go należy wykonać (E335).
Paweł
MB G240D/300D 24V '84
MB G240D/300D 24V '84
Dorabianie pierścieni jest możliwe ale wqrwiające, przedłuża czas naprawy, komplikuje itd. Domyślam się, że nie jest to pierwsza i ostatnia zmiana łożysk w Twoim aucie, sugerowałbym poszukanie nowszych półosi, lub nowszego wymielonego most z zakręcanymi łożyskami. Zrobiłem to parę lat temu i już dwie zmiany łożysk były może nie przyjemne, ale na pewno komfortowe 

Witam
Tak też się nad tym zastanawiam. Przy intensywnej terenowej eksploatacji od czasu do czasu trzeba te łożyska zmienić. A faktycznie technologia ich wymiany z użyciem temperatury 500°C do najprostrzych nie należy. Było by to kompleksowe rozwiązanie. Muszę temat przemyśleć.arek.d pisze:...Domyślam się, że nie jest to pierwsza i ostatnia zmiana łożysk w Twoim aucie, sugerowałbym poszukanie nowszych półosi, lub nowszego wymielonego most z zakręcanymi łożyskami...
Paweł
MB G240D/300D 24V '84
MB G240D/300D 24V '84
Re: Pier¶cieñ oporowy ³o¿yska tylnego ko³a
taki pierscien kupisz w sklepie z "czesciami do mercedesa"
Gelenda Cabrio 300TD
Re: Pierścień oporowy łożyska tylnego koła
Czyli wynika z tego że jednak ktoś to robi. Niestety u mnie są tylko sklepy z częściami do "samochodów", ale przejdę się i popytam. Dzięki.pol pisze:taki pierscien kupisz w sklepie z "czesciami do mercedesa"
Paweł
MB G240D/300D 24V '84
MB G240D/300D 24V '84
Re: Pier¶cieñ oporowy ³o¿yska tylnego ko³a
ja przyszedlem ze swoim starym (zmasakrowanym) i powiedzialem "taki poprosze", prawdopodobnie od bus 207Suj pisze:Czyli wynika z tego ¿e jednak kto¶ to robi. Niestety u mnie s± tylko sklepy z czê¶ciami do "samochodów", ale przejdê siê i popytam. Dziêki.pol pisze:taki pierscien kupisz w sklepie z "czesciami do mercedesa"
Gelenda Cabrio 300TD