Z tego co naliczylem 16 sztuk:
......a) 4 sztuki tuleje przednich dwóch wahaczy
......b) 4 sztuki tuleje tylnych dwóch wahaczy
......c) 8 sztuk tulele do mocowania do ramy.
Wiem ze "to już było" ale naprawdę jak wcisnę opcję "Szukaj" tuleje lub polibusze w dziale forum "Mercedes" to dostaje taki oto komunikat:
"Nie znaleziono tematów ani postów pasujących do Twoich kryteriów".
Zwracam się do Was z prośbą o porady / ewentualnie namiary na dostawców. Nadmieniam że nie eksploatuje Gelendy w jakichś ekstremalnych warunkach, 60% trasa, 40% lekki lub średni teren. Chodzi o optymalny wybór wśród następujących zestawów:
1. Oryginalne tuleje zawieszenia Mercedes . W necie znalazłem komplet 4 tuleji do przodu za 400 zł + komplet 4 tuleji na tył za 400 zł. W sumie 800 zł. W ASO Mercedesa za ten sam zestaw chcą 1200 zł. Czy można kupić to gdzieś jeszcze lepiej? Z tego co pamiętam ktoś kiedyś na forum pisał że można kupić sztukę za 80 zł (czyli za 4 sztuki 320 zł) ale nie mogę znaleźć tego postu.
2. Polibusze poliuretanowe POMARANCZOWE z Żurady (miejscowość koło Olkusza). koszt okolo 220 zł za 16 sztuk i gość wystawia je na znanym polskim serwisie aukcyjnym. Opinie krążą różne. Jedni twierdzą że za twarde są, drudzy piszą że trochę trzeba się pomęczyć przy ich montażu gdyż ich wymiary mogą trochę odbiegać od wymiarów oryginalnych (trzeba przycinać te tworzywa, czasem trzeba przetoczyc tulejki bo nie pasują - ogólnie da sie to zmontować ale troche zabawy przy tym jest).

3. Polibusze poliuretanowe ŻÓŁTE z Żurady . (tak tak, jakiś inny gość ma bardzo podobne polibusze ale różnią sie one kolorem i ponoć twardością od tych poprzednich). Koszt około 230 zł za 16 sztuk. I podobne problemy jak w opisanym wcześniej przypadku.

4. Polibusze z Super-Pro. Jest to jakaś zagraniczna firma (chyba z Włoch) która robi te polibusze i spotkałem się z dwoma opiniami pozytywnymi: "że lepsze od polskich", oraz dwoma opiniami negatywnymi: "że polskie lepsze, przecież Polacy pierwsi zaczęli produkować takie coś z poliuretanu". Jesli chodzi o problem z montażem i pasowaniem to nie wiem nic na ich temat. Możliwe do zakupienia np. w zakładzie w Łomiankach na ul.Warszawskiej za kwotę około 500 zł za cały zestaw.
5. Tuleje z Range Rovera rok prod. 1988 3500 cm3 . Wczoraj dostalem informacje ze tuleje z Range Rovera (z roczników 1988) pasują własnie do Gelendy. Koszt zakupu takiej jednej tuleji to około 40 zł. Czyli w sumie za 8 sztuk wyszłoby 320 zł - SUPER!!!. Pytanie jest tylko czy ktoś z Was to przerabiał i czy faktycznie one pasują. Jutro mam też mieć zwymiarowanie tych z Range Rovera i może uda mi się je porównać z tymi do Gelendy.
Drodzy koledzy forumowicze proszę o jakieś komentarze, sugestie, może jakieś namiary na "żródło dobrych dostawców". Osobiście stawiam na punkt 1! czyli oryginalne Mercedesa ale ta cena... ufff.
.