Mercedes G VOLF
Moderator: Mroczny
Mercedes G VOLF
Witam serdecznie
Zakupiłem mercedesa Volf z myślą o wyjazdach w teren tylko i wyłącznie dla przyjemności. Mam kilka pytań i będe wdzięczny za pomoc
Jakie najlepiej kupić koła żeby nic nie przerabiać?? , chodzi mi o rozmiar, są tam 16 na stalowych felgach i felgi chce zostawić takie jakie są
Czy warto go podnieść??
Chodzi mi o to żeby za dużo w niego nie włożyć ale żeby sobie jakoś tam poradził w terenie. W co zainwestować w pierwszej kolejności??
pozdr
Tomek
Zakupiłem mercedesa Volf z myślą o wyjazdach w teren tylko i wyłącznie dla przyjemności. Mam kilka pytań i będe wdzięczny za pomoc
Jakie najlepiej kupić koła żeby nic nie przerabiać?? , chodzi mi o rozmiar, są tam 16 na stalowych felgach i felgi chce zostawić takie jakie są
Czy warto go podnieść??
Chodzi mi o to żeby za dużo w niego nie włożyć ale żeby sobie jakoś tam poradził w terenie. W co zainwestować w pierwszej kolejności??
pozdr
Tomek
Re: Mercedes G VOLF
Dobry.
Ja na Volfach sie nie znam , ale napewno juz bylo ,wiec poszukaj.
Pozdrawiam
Ja na Volfach sie nie znam , ale napewno juz bylo ,wiec poszukaj.
Pozdrawiam
W160 SD33T 1987 dobry rocznik
MT 33x12,5

- andrzej300
-
na podstawie doświadczeń z gienią mogę powiedzieć że inwestycje trzeba zacząć od zakupu sporej paczki tabletek od bólu głowy...
już ... już.... prawie jest...
mialem wolfa, swietne autko.
co do opon.
to po pierwsze musisz sobie zalozyc do jakiego terenu bedziesz auto zabieral.
jak total hardcor to tylko jakies simexy/fedimy 35x10.5 jak spokojniej to jakies Mt np 255x85x16 ( chyba idealny rozmiar) lub turystycznie to jakies 235x85x16 ( takie AT mialem u siebie i byly superuniwersalne - auto nie bylo tylko do terenu)
co do opon.
to po pierwsze musisz sobie zalozyc do jakiego terenu bedziesz auto zabieral.
jak total hardcor to tylko jakies simexy/fedimy 35x10.5 jak spokojniej to jakies Mt np 255x85x16 ( chyba idealny rozmiar) lub turystycznie to jakies 235x85x16 ( takie AT mialem u siebie i byly superuniwersalne - auto nie bylo tylko do terenu)
simex 35 nie wejdzie, tym bardziej fedima35=37", opony do g żeby nie przerabiac auta to 33/12,5/r16 najpopularnioejsze bfg mt.
najpierw musisz wymienic płyny, oleje i sprawdzić czy cała mechanika jest ok i bez luzów, mosty, wały, blokady,reduktor, silnik.
zmienić trzeba wlot powietrza, i zamontować snorkel (pamietac o średnicy zeby mu koni nie zabierać) i jak chcesz sie bawic w błocie to zakup mocna wyciągarke, g jest cieżkie i lubi tonąć.
najpierw musisz wymienic płyny, oleje i sprawdzić czy cała mechanika jest ok i bez luzów, mosty, wały, blokady,reduktor, silnik.
zmienić trzeba wlot powietrza, i zamontować snorkel (pamietac o średnicy zeby mu koni nie zabierać) i jak chcesz sie bawic w błocie to zakup mocna wyciągarke, g jest cieżkie i lubi tonąć.
GELENDA MY CAR MY LIFE!! Legendewagen
jeśli masz fabryczne felgi od wolfa 5.5X16? zawieszenie ma zostać fabryczne - to proponuje dwa rozmiary- rozmiar militarny 7.50R16 np http://www.opony.com/opony/45959_michelin_o_r_xzl.html lub coś bardziej uniwersalniego 235/85r16 BFGoodrich masz do wybory dwa typy bieżnika uniwersalną AT http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/13/2218.html lub MT http://www.sklep4x4.pl/sklep/produkt/13/2219.html
można wcisnąć 255/85r16 na te felgi ale bez podniesienia zawieszenia się nie obejdzie
Pozdrawiam
można wcisnąć 255/85r16 na te felgi ale bez podniesienia zawieszenia się nie obejdzie
Pozdrawiam
- Ryszard Giedrojć
-
Tylko ostrożnie podchodź do cen. W tym linku Michelin 7,50 R 16 są po 600 z groszami,a ja tydzień temu trafiłem na nie po 450 zł rocznik 2008.
Jeep Grand 2,7 CRD , Toyota LC RJ 70
Dzięki
Zamówiełem już nalewki simexa 265x70x16, myśle że bedą ok tymbardziej że auto bedzie używane tylko do terenu
Zamówiełem już nalewki simexa 265x70x16, myśle że bedą ok tymbardziej że auto bedzie używane tylko do terenu
a co powiecie na temat wyciągarek, oczywiście na chwile obecna mechanik odpada. Spotkałem się z wyciągarkami ręcznymi do 3,2t , niektórzy używają a poza tym nie trzeba nic przerabiać w aucie
- Misiek Bielsko
-
- Kontaktowanie:
Powiemy, że najpierw naucz się jeździć bez wyciągarki, jak poszukasz, to znajdziesz tirfora za parę złotych.
tifor piękna sprawa też tak zaczynałem a ile zabawy więcej było
tera ino mechana i but

tera ino mechana i but
w 100% się zgadzamMisiek Bielsko pisze:Powiemy, że najpierw naucz się jeździć bez wyciągarki, jak poszukasz, to znajdziesz tirfora za parę złotych.
dla mniej wprawionego kierowcy winda stanowi jakis super bezpiecznik ale tylko w glowie
miałem mechaniki w sluzbowym aucie i powiem że przydał mi sie tylko 1 raz bo z pelna premedytacją wpieprzyłem sie w beznadziejną sytuacje i wtedy okazało sie że wyciagarka jest ale nie ma jej oco zaczepić

teraz niemam i jak jest troche techniki to i przy łysawych AT sporadycznie by sie przydała winda
co do opon to nalewki simexa są potwornie cieżkie i wymagają momentu obrotowego co przy relatywnie słabym silniku 2,4 tomka moze mieć odwrotny skutek
co z tego że bedą opony z przyczepnoscią jak nie bedzie jak ich zakręcic
ja bym dał w tym rozmiarze ale bardziej uniwersalny bierznik
był misiek II, long, 4M40 i niedlugo coś znowu będzie
- krzysztof1908
-
jeśli nie będziesz się topił w błocie po szyje to radzę ci nie przekraczać 33". ja mam 285/75/16 goodridge.jest na tyle uniwersalna , że radzi sobie w średnim błocie, na twardym gruncie a można też pojechać kawałek na czarnym bez zbytniego zmęczenia.
kia rocsta 1,8 mercedes G