Wyciągarka mechaniczna + inne tematy - unimog 404
Moderator: Mroczny
Wyciągarka mechaniczna + inne tematy - unimog 404
Cześć,
Mam skrzynię unimoga z PTO, jak rozwiązujecie przekazanie dalej napędu na wyciągarkę? Tzn, w jaki sposób załączacie lub wyłączacie napęd PTO?
Mam skrzynię unimoga z PTO, jak rozwiązujecie przekazanie dalej napędu na wyciągarkę? Tzn, w jaki sposób załączacie lub wyłączacie napęd PTO?
Ostatnio zmieniony pn wrz 05, 2011 9:04 pm przez s4e, łącznie zmieniany 1 raz.
sraczyki
Re: Wyciągarka mechaniczna unimog
Na skrzyni masz dźwignię do załączania PTO . Pamiętaj że PTO w U kręci się w jedną stronę , więc jeśli chcesz mieć zwijanie i odwijanie , to musisz zmotać sobie zmiennik obrotów na wałku od PTO .
"Spokojnie Marcin , Montesa musi odpalić ..." R.I.P. "Boro"
A w którym miejscu powinna być ta dźwignia? U mnie widać, że przystawka jest dołożona niedawno i może ktoś nie dostał do kompletu dźwigni.
Chcę przed skrzynką unimoga dać inna skrzynię, więc kierunek obrotów będę zmieniał tamtą skrzynią. Widziałem już takie patenty, ale na razie kombinuję jak połączyć wałek sprzęgłowy z U z flanszą do wałka pośredniego. Może ktoś podpowie sprawdzone rozwiązanie? Na razie mam zamiar dotoczyć tuleję ciasno pasującą na wałek i zabezpieczyć przed obróceniem się względem siebie tych części klinem. Da radę?
Chcę przed skrzynką unimoga dać inna skrzynię, więc kierunek obrotów będę zmieniał tamtą skrzynią. Widziałem już takie patenty, ale na razie kombinuję jak połączyć wałek sprzęgłowy z U z flanszą do wałka pośredniego. Może ktoś podpowie sprawdzone rozwiązanie? Na razie mam zamiar dotoczyć tuleję ciasno pasującą na wałek i zabezpieczyć przed obróceniem się względem siebie tych części klinem. Da radę?
sraczyki
Powinna być dżwignia
. Jest praktycznie taka sama jak od przód/tył
. Na zdięciu zaznaczyłem gdzie się przykręca.
Rafał

Rafał

Ok, uhahany poszedłem odkręcić dekielek i pacha. Przesuwka z otworem przesuwa się do połowy skoku i tyle. PTO nadal załączone. Czy trzeba tam w tym deklu podpiłować coś tak jak do odblokowania 2 biegów czy powinno działać od razu? A może ktoś nie trafił wodzikiem jak montował przystawkę? 

sraczyki
Nic nie piłować
Odkręć PTO i zobacz przesuwki może ktoś górną pokrywe ściągał i nie weszły przesuwki w swoje miejsce

Rafał

Rafał
Ina twoim zdięciu zaznaczyłem trzy śruby które trzymają orginalnie podstawę pod dżwignie hamulca ręcznego i włączania blokad - i może są tak głęboko wkręcone że coś któraś zablokowała
ale to jest takie moje gdybanie

Rafał

Rafał
Działa
Teraz kombinuję, jak uciąć wałek sprzęgłowy i zrobić do niego flanszę

Teraz kombinuję, jak uciąć wałek sprzęgłowy i zrobić do niego flanszę

sraczyki
chyba sie na kogoś sfochuję
istna profanacja
, mówiłem kiedyś nima gwiazdy...
to wierzyć nie chciał...a?

istna profanacja
, mówiłem kiedyś nima gwiazdy...
to wierzyć nie chciał...a?
po PGRowska Nyska z sześćdziesiątego pierwszego*
hoso-maki sushi '93
turbowanna '99
hoso-maki sushi '93
turbowanna '99
Te, nie masz prawa mnie tu strofować, przyznaj się lepiej, że nie jeździsz żadnym z podpisu, nie masz tu kolegów, won!
W związku z powyższym, zmień nick, bo nie jesteś już ktoś, teraz jesteś nikt

W związku z powyższym, zmień nick, bo nie jesteś już ktoś, teraz jesteś nikt

sraczyki
querva
to ja sie miałem fochować bejbe
mylisz sie
jedynych zmian dokonałem w znakowaniu roczników
heee
to ja sie miałem fochować bejbe

mylisz sie
jedynych zmian dokonałem w znakowaniu roczników
heee
po PGRowska Nyska z sześćdziesiątego pierwszego*
hoso-maki sushi '93
turbowanna '99
hoso-maki sushi '93
turbowanna '99
Ale co było nie tak
Rafał

Rafał
Okazało się, że ta śruba bez podkładek dociskała przesuwkę
Ale najpierw ją odkręciłem, później przeczytałem Twój post
Piwo Ci się jednak i tak należy

Ale najpierw ją odkręciłem, później przeczytałem Twój post

Piwo Ci się jednak i tak należy

sraczyki
-
-

-
-
Witam. NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO PIKNIE, tego bym się nie spodziewał tz. Masz super wachowca.Jeśli mogę to ustawiam się w kolejce i zimą bendę trochę zmieniał te połączenie reduktora więc jeśli mogę to wyśle do naj. w polsce firmy do zrobienia tak jak na foto.ZAJEBISTE.Pozdrawiam

A jak będzie zawieszona skrzynia od 404 od strony silnika
Rafał

Rafał
A flanszka pod oryginalne otwory i przez cienką, twardą poduchę do nowej belki poprzecznej w ramie.
sraczyki
-
-

No tak, ale jak skręcę na sztywno z przodu, to ta tylna guma na oryginalnej belce na nic się zda 

sraczyki
Re: Wyciągarka mechaniczna + inne tematy - unimog 404
Leje mi się z uszczelniacza półosi z przodu (zielone). Czy żeby go wymienić, wystarczy odkręcić śruby (czerwone) i tam zadziałać, czy trzeba rozbierać zwrotnicę?

sraczyki