Silnik 2,9 na 2,9 td
Moderator: Mroczny
Silnik 2,9 na 2,9 td
Witam, pytanko mam. Czy jest sens zmieniac silnik 2,9d, 95 KM na 2,9 td? I jeśli tak, to na ktory (poprawcie mnie, jeśli się myle, ale z mojej wiedzy wynika, że sa dwa silniki 2,9 - jeden G klasowski a drugi z elektronika ze Sprintera). Jak wyglada roznica w spalaniu (dluga buda, skrzynia piatka), w niezawodnosci, w osiagach i w terenie? Mam doswiadczenie jedynie z silnikiem 3,0 z beczki (88 KM), z 2,9 nigdy nie jezdzilem. Zalezy mi na mozliwie niskim spalaniu, prostocie i niezawodnosci, duzych przebiegach, predkosci 90 km/h na oponach 33'' i mozliwosci sensownego zakrecenia tymi oponami w terenie.
- Fiba
-
- Kontaktowanie:
Re: Silnik 2,9 na 2,9 td
Wolnossący 2.9 D pięć cylindrów 95kM najczęściej stosowany w busach kaczkach w późniejszych sprinterach już 2.9 TD tylko większa moc 122 kM .
Mam w busie 2,9 wolnossaka pali czy pusty czy załadowany w granicach 10-11 litrów silnik nie do zajechania .Mój ma dopiero 440 tyś i zero problemów .W zimie pali od strzała .
Mam w busie 2,9 wolnossaka pali czy pusty czy załadowany w granicach 10-11 litrów silnik nie do zajechania .Mój ma dopiero 440 tyś i zero problemów .W zimie pali od strzała .
Lepszy głupiec wędrujący po świecie od mędrca ,który siedzi w domu.
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
Patrol Y60 2.8
Patrol Y61 2.8
A jest sens zamieniac na ten z turbina? Spalanie ok. 10l jest ok, pytanie czy na 2,9TD nie zrobi się nagle 15l (5l x 5,5 PLN = prawie 30 PLN / 100 km = przy trasie 10'000 km ok. 3'000 PLN)? Jaki wplyw na dynamike samochodu w ksztalcie klocka Lego ma te dodatkowe 30 koni i o ile lepiej w terenie to to idzie (spalania w terenie nie licze, ono idzie raczej w motogodzinach). I jak z awaryjnoscia tych Sprinterowych silnikow?
te niby pare koni to przepaść , 2,9 tdi w porównaniu do wolnossaka po prostu jedzie , motor prosty komputer , bez przepływki , pare czujników , tylko ze cięzko znależć bez bańki kilometrów ,
Oj Franek, Franek....
Kto Ci na to odpowie? Wróżka?
2,9 w 212 plandeka schodzi mi do 8l/100 km ten sam w 412 kontener idący na max wessie 18 l/ 100 km. Inne masy, opory powietrza i przełożenia mostów.
2,9 są w wersjach 102 KM i 122 KM (intercooler i nastawy). A najmłodszy i tak ma już 12 lat.
Pchając się w jakiś kulawe przeszczepy żądasz odpowiedzi o spalaniu? Dajże pokój.
Ale jeżeli już, to sypnąć 2,7 CDI nie zważając na opinie malkontentów. 160 KM robi po prostu robotę bez zastanowienia.
Pozdr.

Kto Ci na to odpowie? Wróżka?
2,9 w 212 plandeka schodzi mi do 8l/100 km ten sam w 412 kontener idący na max wessie 18 l/ 100 km. Inne masy, opory powietrza i przełożenia mostów.
2,9 są w wersjach 102 KM i 122 KM (intercooler i nastawy). A najmłodszy i tak ma już 12 lat.
Pchając się w jakiś kulawe przeszczepy żądasz odpowiedzi o spalaniu? Dajże pokój.
Ale jeżeli już, to sypnąć 2,7 CDI nie zważając na opinie malkontentów. 160 KM robi po prostu robotę bez zastanowienia.
Pozdr.
Pojezdze chwile na tym bez turbo, zobacze jak idzie i czy ze skrzynia 5-biegowa jest w stanie trzymac te 90km/h i jak wyglada spalanie. Potem przejade sie do lasu i wtedy zdecyduje, czy dokladac turbo czy nie. Choc generalnie z zaslyszanych do tej pory opinii wynika, że warto, bo zuzycie paliwa winno być nieznacznie wieksze, a roznica w terenie przez te ekstra 30 koni znaczna.
uj z koniami moment obrotowy prawie 2 razy wiekszy
Auto kupione i przywiezione. Zgodnie z metryka wazy >2800 kg. Z dwiema osobami na pokladzie robi się trzytonowy zestaw. Spostrzezenia co do 2,9d - na trasie wystarczajaco dynamiczny, spalanie (wliczajac korki) 8,5l/100km przy predkosci 90 - 100. Zobaczymy jak bedzie w terenie z wiekszymi oponami. Ale poki co, zastrzezen miec nie mogę.