Niemieckie G cabrio z homologacją LKW

G, Unimog

Moderator: Mroczny

Awatar użytkownika
Krecik

Niemieckie G cabrio z homologacją LKW

Post autor: Krecik » czw lis 18, 2004 9:38 am

Znalazłem ciekawie się zapowiadające G cabrio , '86, 300D, i homologacja LKW. Jak to kupić od osoby prywatnej na swoją firmę prowadzoną w polsce, i potem jeszcze zrobić zeby nadal zostało ciężarówką z czterema miejscami do siedzenia ???? Realne, czy tylko wariant dwu osobowy sie uda ??? Moze ktos by się mógł podzielić swoim doswiadczeniem :)

Ewentlanie, jakie będą koszty OC do takiej 'osobówki' ? PZU wychodzi z 2500zł, a jakies takie Link4 czy inne ? Orientuje się ktoś w stawkach ???

K.

Kosiak

Post autor: Kosiak » czw lis 18, 2004 9:52 am

Ty je znalazłeś? :lol: Hm..., nie wiedziałem że to "ciężarówka", takiej mi trzeba... :wink:

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » czw lis 18, 2004 9:55 am

Kosiak pisze:Ty je znalazłeś? :lol: Hm..., nie wiedziałem że to "ciężarówka", takiej mi trzeba... :wink:
A to cie zadziwie :) Albowiem jam ją znalazł, koczuje obecnie obok Duselldorfu :) Natomiast tę koczującą w warszawie to dopiero sie zbieram zeby sobie auto zrobic (znów ten rozrusznik ;) i pojechac koło 12 obglądnąć :)))

Ty mi powiedz jak to z tymi ubezpieczeniami jest , ile i gdzie najtaniej ? (mam 50% w pzu zniżki)

K.

Kosiak

Post autor: Kosiak » czw lis 18, 2004 10:02 am

Z ubezpieczeniami nie mam pojecia, jedne auto mam w Allianzie, drugie w PZU a trzecie w Warcie... Z każdym wpierw porównywałem gdzie będzie najtaniej, więc jak widać w zależności od modelu auta może wyjść taniej gdzieś zupełnie indziej...
Zrób foty tej wcześniej namierzonej i puść na priva, jak już tam będziesz...

OSMAN
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: OSMAN » czw lis 18, 2004 10:37 am

Na link4 to chyba rocznik zbyt wiekowy - teraz kupiłem w Samopomocy ( bomba firma nawet jak szkód narobisz to i tak zajmie im kilka lat kto ,co i dlaczego ) ale wyszło 948 zł za rok ( auto jako ciężarowe )
w PZU chcieli 1150

Decyzja prosta była.

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » czw lis 18, 2004 10:39 am

OSMAN pisze:Na link4 to chyba rocznik zbyt wiekowy - teraz kupiłem w Samopomocy ( bomba firma nawet jak szkód narobisz to i tak zajmie im kilka lat kto ,co i dlaczego ) ale wyszło 948 zł za rok ( auto jako ciężarowe )
w PZU chcieli 1150

Decyzja prosta była.
Hmm.. szkoda że nie doczytałes :P Pytałem o auto osobowe, stawki za cieżarówki znam. W PZU 1400zł , po zniżkach wychodzi mi jakies 680zł albo i mniej. Ale nie znam stawek na osobowe :))

A wogóle to najwazniejsze pytanie było czy da sie zrobic G cabrio jako ciężarówka 4 osobowa ???

Awatar użytkownika
CzarnySJ

Post autor: CzarnySJ » czw lis 18, 2004 10:44 am

Link 4 nie ubezpiecza ciężarowych

Awatar użytkownika
Silvestr

Post autor: Silvestr » czw lis 18, 2004 12:54 pm

Krecik pisze:(...)
Ty mi powiedz jak to z tymi ubezpieczeniami jest , ile i gdzie najtaniej ? (mam 50% w pzu zniżki)
K.
Mogę powiedzieć jak to było w moim przypadku. Jeśli masz zniżki w PZU to honorowane są one w innych firmach ale musisz posiadać wyciąg o dokonywanych opłatach (wydawane bezpłatnie). Opłacałem u gościa, który jest agentem ubezpieczeniowym kilku firm i w moim przypadku wyliczył mi (również miałem 50% zniżki w PZU), że najmniej zapłacę w "Polisie". Jeśli pojemność silnika nie przekroczyłaby 2,5 l. to wtedy najtaniej byłoby w Generali. Była jeszcze jakaś promocja do końca roku, jeśli wykupiłem jakieś inne ubezpieczenie 'osobowe', to do OC było 10% znizki. Wykupiłem więc jakieś ubezpieczenie za 50 zł. i OC zapłaciłem dokładnie 557 zł. Ty pewnie zapłacisz tyle samo, bo stawka była dla aut powyżej 2,5 l. pojemności.
Silvestr
Opel Monterey 3.2, Nissan Pickup D22 Double Cab 2.7 TDI + 12,5 tonowy... Żurek 8x8

Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik » czw lis 18, 2004 1:16 pm

ok, to sprawe ubezpiecznia mamy juz rozwiązaną :)

Teraz jak wygląda sprawa rejestracji pojazdu LKW jako ciężarowy tu u nas, ale tak sprytnie zeby jeszcze cztery osoby zostawili wbite.

K.

Kosiak

Post autor: Kosiak » czw lis 18, 2004 1:22 pm

Pamietaj, że abyś mógł robić pełne odliczenia (np. VAT z paliwa) poza spełnianiem wzoru Lisaka związanym z ładownością, auto powinno mieć też stosowną homologację producenta. I tu właśnie może pojawić się największy problem...

Awatar użytkownika
Silvestr

Post autor: Silvestr » czw lis 18, 2004 1:22 pm

Krecik pisze:Teraz jak wygląda sprawa rejestracji pojazdu LKW jako ciężarowy tu u nas, ale tak sprytnie zeby jeszcze cztery osoby zostawili wbite.

K.
Wysłałem Ci cos na PW w tej sprawie...
Silvestr
Opel Monterey 3.2, Nissan Pickup D22 Double Cab 2.7 TDI + 12,5 tonowy... Żurek 8x8

nord
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Ciężarówka z G

Post autor: nord » czw lis 18, 2004 7:41 pm

Cześć,
właśnie przerabiam taki temat . Kupiłem od Niemca G230 krótką z wpisem LKW. W brifie miał wpisane 2 miejsca, tylna ławka była złozona i miała zaspawane zawiasy, tak aby nie mogła być rozkładana. W moim przypadku nie płacę akcyzy - bo to jest ciężarówka, nie płacę także VAT bo kupiłem od osoby fizycznej. Niestety, do woru Lisaka nie podchodzi wpisanie w dokumenty 4 lub 5 miejsc. Prowadzę działalność gospodarczą i wprowadzę auto na jej stan. Nie będę się bawił w odliczanie VATu bo niestety obecne uregulowania prawne w tej kwestii nie są jasne i mogą być różnie interpretowane. Ja chcę mieć spokój, i tylko będę wpisywał wydatki związane z tym samochodem do kosztów uzyskania przychodu.

NORD
Jacek

Kefir

Post autor: Kefir » czw lis 18, 2004 8:08 pm

musze dołaczyc sie do tej dyskusji ,bo tez zanabyłem G jako lkw .Ile daliscie za swoje wozy jesli mozna-to tak do porownania cen.

Awatar użytkownika
Drako

Kontaktowanie:

Post autor: Drako » czw lis 18, 2004 8:13 pm

ja swoje kupilem to tez mialo w dowodzie 2 miejsca . a teraz mam 7 :)21

Awatar użytkownika
Wiechu

Post autor: Wiechu » czw lis 18, 2004 8:39 pm

OSMAN pisze:Na link4 to chyba rocznik zbyt wiekowy - teraz kupiłem w Samopomocy ( bomba firma nawet jak szkód narobisz to i tak zajmie im kilka lat kto ,co i dlaczego )
Żebyś się nie zdziwił, ja mam u nich 3 graty i 2 przyczepy. Bo było najtaniej i tyle. A szkody likwidują bardzo szybko, ja na szczęście nie musiałem tego doświadczać, ale zaprzyjaźniony diler polis, mówił mi ze są wyjątkowo w tym sprawni, a szczególnie w udowadnianiu swoich racji :)21
Stąd i ceny atrakcyjne, nic w przyrodzie nie ginie :wink:
łoś też człowiek

boris.blank

Post autor: boris.blank » czw lis 18, 2004 9:30 pm

Samopomoc jest OK. G - 298zł za rok, Blazer w Agropolisie - 320zł/rok. tera z pytanie: o co chodzi z tym wzorem ? Blazer ma ładownośc 1500kg masa całk:xxxxx, nasisk osi:xxx, masa przyczepy:xxxx liczba miejsc 4. G masa całk:2800, ładowność:600 nacisk osi:18, miejsc 8. Z którego moge odliczać VAT (pozostawmy te brednie i homologacji) ?

Awatar użytkownika
Silvestr

Post autor: Silvestr » pn lis 22, 2004 12:58 pm

Silvestr pisze:
Krecik pisze:(...)
K.
Opłacałem u gościa, który jest agentem ubezpieczeniowym kilku firm i w moim przypadku wyliczył mi (również miałem 50% zniżki w PZU), że najmniej zapłacę w "Polisie".
(...)
Sorki... Chodziło o "Filar" :oops:
Silvestr

Awatar użytkownika
Peter

Post autor: Peter » śr gru 08, 2004 11:59 am

Silvestr pisze:
Krecik pisze:Teraz jak wygląda sprawa rejestracji pojazdu LKW jako ciężarowy tu u nas, ale tak sprytnie zeby jeszcze cztery osoby zostawili wbite.

K.
Wysłałem Ci cos na PW w tej sprawie...
A mi też wyślesz? mam identyczny problem... :roll:

Dzięki ! :wink:
MISIE SIĘ NIE PSUJĄ !!
G 300D Turbo 460.3

Awatar użytkownika
Silvestr

Post autor: Silvestr » śr gru 08, 2004 11:16 pm

Posłałem...
:)21
Silvestr

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mercedes”