hard top
Moderator: Mroczny
hard top
Czy ktoś z towarzystwa mógłby się podzielić informacją gdzie można dostać, i ile szelestów na to będzie potrzebne, hard top do G '86 ?
Plandeczka jest cool, ale zima, snieg i wogóle, jakos lepiej bym sie czuł z czyms twardszym nad głową...
Krecik
Plandeczka jest cool, ale zima, snieg i wogóle, jakos lepiej bym sie czuł z czyms twardszym nad głową...
Krecik
Re: hard top
Witam
Mnie temat też interesuje więc zrazu zrobiłem internetowe śledztwo w sprawie nowego. No i znalazłem dwa wyniki:
http://www.schmude-hardtop.de/home.php?page=1
za 3296 Euro
http://madeinit.com/fiberglass/HardEngl/mercedese.htm
za 2100 Euro
Jak kwoty mnie ostudziły, zacząłem się rozglądać za używanym. Był swego czasu jeden na giełdzie na stronie w przyzwoitej cenie ale jak się zorientowałem to już poszedł
W Niemczech spotkałem jeden do wzięcia za 1000 Euro ale byłem osobówką i nie miałem jak wziąć. Może jest tam nadal, kurs Euro teraz korzystny więc można się zastanowić (W takim razie nie powiem gdzie
). Powodzenia w poszukiwaniach!
Mnie temat też interesuje więc zrazu zrobiłem internetowe śledztwo w sprawie nowego. No i znalazłem dwa wyniki:
http://www.schmude-hardtop.de/home.php?page=1
za 3296 Euro
http://madeinit.com/fiberglass/HardEngl/mercedese.htm
za 2100 Euro
Jak kwoty mnie ostudziły, zacząłem się rozglądać za używanym. Był swego czasu jeden na giełdzie na stronie w przyzwoitej cenie ale jak się zorientowałem to już poszedł

Paweł
MB G240D/300D 24V '84
MB G240D/300D 24V '84
Ten z gieldy kupil merc 280 . wyglda u niego bardzo fajnie a kupil go za 1600 wiec wg mnie to zajebi.scie! ja rozmawialem z tym facetem ale do mojej g ten hardtop nie pasowl ( wolf ma srodkowy slupek wyzszy).
Plandeka nie jest taka zla ( przynajmniej u mnie) nagrzewnica w g dziala super wydajnie i ja sobie jade jak jest snieg w podkoszulku( co bardzo zdziwilo Jarmexa jak jechali za mna do lasku) . jedyny problem jaki wg. mnie plandeka stwarza to latwosc dostepu do auta... normalnie [cenzura] mi juz windstoper ukradli spod okna pracy!!!
Plandeka nie jest taka zla ( przynajmniej u mnie) nagrzewnica w g dziala super wydajnie i ja sobie jade jak jest snieg w podkoszulku( co bardzo zdziwilo Jarmexa jak jechali za mna do lasku) . jedyny problem jaki wg. mnie plandeka stwarza to latwosc dostepu do auta... normalnie [cenzura] mi juz windstoper ukradli spod okna pracy!!!
Witam
W sumie fajna rzecz ten hardtop. Z drugiej strony ja też już się przyzwyczaiłem do mojej plandeki. Wstawiłem sobie nowe, bardziej elastyczne okna (poprzednie mi się... połamały), wymieniłem silnik w wentylatorze nagrzewnicy (oczywiście pasuje od kaczki) i nie jest najgorzej. Jedynym słabym punktem jest bezpieczeństwo samochodu zostawionego na ulicy. Tylna klapa nie ma zamka, plandekę rozpina się zamkami błyskawicznymi a nie chce mi się za każdym razem wynosić z samochodu hi-lifta, kinetyka, taśm, szekli i innych niezbędnych drobiazgów. Pozdrawiam!
W sumie fajna rzecz ten hardtop. Z drugiej strony ja też już się przyzwyczaiłem do mojej plandeki. Wstawiłem sobie nowe, bardziej elastyczne okna (poprzednie mi się... połamały), wymieniłem silnik w wentylatorze nagrzewnicy (oczywiście pasuje od kaczki) i nie jest najgorzej. Jedynym słabym punktem jest bezpieczeństwo samochodu zostawionego na ulicy. Tylna klapa nie ma zamka, plandekę rozpina się zamkami błyskawicznymi a nie chce mi się za każdym razem wynosić z samochodu hi-lifta, kinetyka, taśm, szekli i innych niezbędnych drobiazgów. Pozdrawiam!
Paweł
MB G240D/300D 24V '84
MB G240D/300D 24V '84
A może ten miły Pan w gdańsku który robi pozostałe plastiki do G dałby sie namówić na rozpoczęcie produkcji hardtopów
? Sposób realizacji chyba jest identyczny z resztą platikowego nadwozia
? A cena była by napewno zdecydowanie lepsza. No i podejrzewam że zbyt na to tez by miał nawet za odrą
Pozdrawiam
K.

Pozdrawiam
K.
z hardtopem chyba jest ghorzej - bo ze wzglegow bezpieczenstwa ble ble ble.
ja sobie przerobilem zamykanie w plandece tak ze jest " kieszen termiczna" jak w tirach - przeplatam taka tasme- i na koncu zakladam kludke.
teraz chce zrobic pod plandeka taka kratke lub blache perforowana ( cos jak na szybach w sukach policyjnych) i olewam hardtop
dodam jeszcze alarmy z 3 w tym czujki ruchu ( narazie przez plandeke - ruszajaca sie- nie da sie)
ja sobie przerobilem zamykanie w plandece tak ze jest " kieszen termiczna" jak w tirach - przeplatam taka tasme- i na koncu zakladam kludke.
teraz chce zrobic pod plandeka taka kratke lub blache perforowana ( cos jak na szybach w sukach policyjnych) i olewam hardtop

Hmm... to wyobraź sobie w tym momencie plandeczkeDrako pisze:np wyobraz sobie dachowanie majac nad glowa taki laminat jak np w cj-tach. zobacz jak to jest np w lc73 ? - albo w orginalnych hardtopach.
mam w garazu hardtop z lc 73 i chcialem go przerobic... ale kurde jednak za duza zezba i go sprzedaje.

Pzdr
k.
Ok:) Ja nie zakładam ze to ma mnie obronić w przypadku dachowania, od tego jest pałąk nad głową i niestety w kabriolecie to tyle. To ma:Drako pisze:widzialemn juz 2 hardtopy po dachowaniu z lc 73 i naprawde to dziala. rozmawialem kiedys z firma zajmujaca sie laminatami ( lodzie , hardtopy etc) dalem im dokladne rysunki. ale jak mi przysolili ceene to... szkoda gadac.
- zrobić zeby było ciepło
- zrobić zeby wejscie do srodka nie było aż tak banalnie proste
dokladnie w takiej kolejnosci

Swoją drogą, jaką ceną ci rzucili

K.
Krecik pisze:A może ten miły Pan w gdańsku który robi pozostałe plastiki do G dałby sie namówić na rozpoczęcie produkcji hardtopów? Sposób realizacji chyba jest identyczny z resztą platikowego nadwozia
? A cena była by napewno zdecydowanie lepsza. No i podejrzewam że zbyt na to tez by miał nawet za odrą
Pozdrawiam
K.

ja tez bym sie pisał na cosik takiego .
I pewnie jeszcze te formy by zachował dla siebieDrako pisze:cos belkotal o jakis 8 k ale to tak w przyblizeniu bo " musialby poioliczyc " ble ble. bo problem nie jest laminatu ale zrobienia form.

Nic,tylko zainwestować i hienować potem.
KASZTANIARZ- SENIOR
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
BUDUJEMY PROTOTYPY
tel 798215618 /GG2385761/
blaszczyk4x4.pl
pickup
Panowie a co na zimę do PICKUPA
?
Na razie mam z tyłu pleksę i poniżej linii okna jest dziura od spodu.
Jeśli plandekę to gdzie kupić no i musiała by powstać jakaś mała konstrukcja aby ją założyć ....

Na razie mam z tyłu pleksę i poniżej linii okna jest dziura od spodu.
Jeśli plandekę to gdzie kupić no i musiała by powstać jakaś mała konstrukcja aby ją założyć ....

Seba Lodz
MAM SYNKA
GG - 1103907
MAM SYNKA

GG - 1103907
:-)
a jak to sie sprawowalo?
ja na razie musialem porobic pare rzeczy,
no i juz zaczynam sie zastanawiac nad jakas plandeka
bo nie wiem jak bedzie zimą ....
a stelaze od cabrio nie pasuja?
i ew.gdzie taki stelaz dorobic??
ja na razie musialem porobic pare rzeczy,
no i juz zaczynam sie zastanawiac nad jakas plandeka
bo nie wiem jak bedzie zimą ....
a stelaze od cabrio nie pasuja?
i ew.gdzie taki stelaz dorobic??
Seba Lodz
MAM SYNKA
GG - 1103907
MAM SYNKA

GG - 1103907
to auto to była kiedys blaszanka chyba
potem pocięta blaszanka
a potem pickup...
wiec tam nic nie bedzie pasowało bo nic nie miało pasować, są otworki w tylnych narożnikach ? tam sie stelaż od plandeki wstawia
a na slupkach w pałąku się przykręca poprzeczki
generalnie troche bedziesz musiał chyba porzeźbić i jakąś konstrukcje własną zrobic, ale, oczywiscie, jest to jak najbardziej wykonalne
giętarka, troche rurek, i fantazji i sie uda zrobic cos co nie bedzie przypominało kupy na kółkach 
potem pocięta blaszanka
a potem pickup...
wiec tam nic nie bedzie pasowało bo nic nie miało pasować, są otworki w tylnych narożnikach ? tam sie stelaż od plandeki wstawia
a na slupkach w pałąku się przykręca poprzeczki
generalnie troche bedziesz musiał chyba porzeźbić i jakąś konstrukcje własną zrobic, ale, oczywiscie, jest to jak najbardziej wykonalne

Krzysiek
Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...
Życie jest piękne - jeśli dobrze wybierzesz środki antydepresyjne...
:-)
wlasnie bo tak patrze na niektore fotki cabrio z plandekami to wygladaja calkiem znosnie.
wiec chyba bede musial troche porzeźbić ....
na szczescie tyl zostal blaszany wiec bedzie mozna sprobowac coś zmotać ...
jak coś wymyślę to zapodam do oceny
wśród kolegów FACHOWCÓW 
wiec chyba bede musial troche porzeźbić ....
na szczescie tyl zostal blaszany wiec bedzie mozna sprobowac coś zmotać ...
jak coś wymyślę to zapodam do oceny

Seba Lodz
MAM SYNKA
GG - 1103907
MAM SYNKA

GG - 1103907