Sprzęgiełka

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

lukii25
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Sprzęgiełka

Post autor: lukii25 » pt mar 06, 2009 10:08 am

Dzień dobry :lol:
Mam takie pytanie co już pewnie było. Jak w P II z 92 td mam SS to czy w przednich kołach
są sprzęgiełka czy nie. Bo mi ostatnio coś w lewym przednim kole chrupało a potem autko w terenie jakoś nie mogło sobie czasem poradzić. Jak wiechałem w głęboki śnieg i nie mogłem się wygramolić to mi sie lewe kółko z przodu wogule nie kręciło. Mówią że to tak ma być bo tam nie ma blokady , no ale mi sie zdaje żę tam sie jednak coś rozleciało, tyko nie wiem czy przegub czy sprzegiełko jeżeli wogule istnieje w tym modelu :roll:

Awatar użytkownika
acinski

Re: Sprzęgiełka

Post autor: acinski » pt mar 06, 2009 10:12 am

Przede wszystkim zasady forum. Przywitać się jak biały człowiek potem zapodawać pytania.
Przednie koła nigdy nie ciągną z taką samą siłą. Nie ma blokady.
Dziadek 2,5TD `98

lukii25
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lukii25 » pt mar 06, 2009 10:19 am

Po pierwsze to jest napisane "dzień dobry" na wstępie. po drugie napisałem że nie ma blokady, po trzecie pytałem czy tam są sprzęgiełka a nie z jaką siłą ciągną kaoła.

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » pt mar 06, 2009 10:25 am

sprzęgiełek piast nie ma
Bez blokady mostu może tak być że jedno koło sie kręci a drugie
Jeśli by się coś rozleciało to najpewniej półoś lub przegub homokinetyczny. Jedno i drugie powinno się mocno tarabanić po wybuchu. Przegub można łatwo sprawdzić: zapnij 4H i zrób 8 na parkingu. Jeśli będzie coś tyrkotać to przegub masz do wymiany. Pół biedy jak to zewnętrzny bo można kupić nowy zamiennik, jak to przegub wewnętrzny to ASO lub używka
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

lukii25
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lukii25 » pt mar 06, 2009 10:28 am

Dzięki tak mi się właśnie zdawało że ich tam nie powiino być.

Awatar użytkownika
acinski

Post autor: acinski » pt mar 06, 2009 10:35 am

Po pierwsze gdybyś czytał wiedziałbyś, że należy się przedstawić w przyklejonych, po drugie w dwójce (z SS) nie ma sprzęgieł, po trzecie nie ma blokady po czwarte, przód zapinany jest pneumatycznie, po piąte po to wymyślono SS aby nie było sprzęgieł, po szóste to nie był atak z mojej strony a zwrócenie uwagi jak każdemu kto tu zagląda i od razu wali z problemem zamiast dać się poznać :D Bez urazy.

A tak poważnie. Jeśli pojazd Ci nie ciągnie albo zauważysz, że na zapiętym reduktorze ciągnie tył a przód jakoś niemrawo to wina może leżeć w reduktorze. Jeśli jeszcze coś dzwoni, grzechocze albo powarkuje to już raczej po reduktorze albo przednim moście. Jeśli masz odpowiednie laczki to ten pojazd pojedzie prawie wszędzie. Kopny śnieg nie stanowi poblemu. Jeździłem jedynką w śniegu stawiającym przed pojarą opór w formie bandy sięgającej maski. Pchał i jechał dalej więc dwójka musi w takim terenie robić.
Dziadek 2,5TD `98

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » pt mar 06, 2009 10:37 am

acinski pisze:Przednie koła nigdy nie ciągną z taką samą siłą. Nie ma blokady.
No właśnie, jak nie ma blokady, to zawsze oba z taką samą siłą ciągną.. Z siłą jaką jest w stanie przenieść koło mniej przyczepne.. :wink:
'częściej patrzę się na wschód, chyba tam patrzę od zawsze...'

Awatar użytkownika
acinski

Post autor: acinski » pt mar 06, 2009 10:40 am

TomaszRT pisze:
acinski pisze:Przednie koła nigdy nie ciągną z taką samą siłą. Nie ma blokady.
No właśnie, jak nie ma blokady, to zawsze oba z taką samą siłą ciągną.. Z siłą jaką jest w stanie przenieść koło mniej przyczepne.. :wink:
No masz, cholera. Jak zwykle. Nigdy oba na raz :)21
Dziadek 2,5TD `98

lukii25
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lukii25 » pt mar 06, 2009 10:49 am

NIe no sie nie urażam tylko sie tłumacze :oops:

No właśnie nic już potem nie zgrzytało ani się nie dudniło. Ale to lewe koło to na 100% nie ciągnie bo to już pare razy sie gdzies zagrzebałem to sie tylko prawe kręci, no i dwa tylne jak im włącze blkoade. Jak sie na twardym śniegu zawiesiłem tak dość mocno że przez pół godziny odkopywałem to 3 się kręciły równiutko a czwarte nie drgneło :roll:

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » pt mar 06, 2009 10:49 am

acinski pisze:No masz, cholera. Jak zwykle. Nigdy oba na raz :)21
Ale, że co znaczy się ? :)21

Bo ja twierdzę, że otwarty mechanizm różnicowy przekazuje zawsze jednakowy moment obrotowy na każde z kół.

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » pt mar 06, 2009 10:51 am

lukii25 pisze:Ale to lewe koło to na 100% nie ciągnie bo to już pare razy sie gdzies zagrzebałem to sie tylko prawe kręci, no i dwa tylne jak im włącze blkoade. Jak sie na twardym śniegu zawiesiłem tak dość mocno że przez pół godziny odkopywałem to 3 się kręciły równiutko a czwarte nie drgneło :roll:
Prawidłowo, działo się tak albowiem gdyż, miałeś włączone blokady: międzyosiową i tylnego mostu, a przedni most blokady nie posiada.

lukii25
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lukii25 » pt mar 06, 2009 10:56 am

no to ja to rozumie ale pasowałoby żę by na 10 przypadków choć raz sie zakręciło lewe a nie zawsze prawe no nie ma ch we wsi :)

Awatar użytkownika
TomaszRT

Post autor: TomaszRT » pt mar 06, 2009 10:58 am

Może jesteś cieżki i jak usiądziesz za kierownikiem, to lewa strona zawsze dociążona jest :)21

lukii25
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: lukii25 » pt mar 06, 2009 11:06 am

no to właśnie wtedy by sie lewe kręcilo może se worek z cementem na siedzenie poloże to zadziała :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”