silnik 3.0V6 a woda?
Moderator: Kosiarz
silnik 3.0V6 a woda?
Witam i pozdrawiam rozważam zakup pajero z 89r z silnikiem 3.0V6 w celu zmotania do terenu i w związku z tym mam jedną obawę chodzi mi mianowicie o zabezpieczenie silnika przed wodą i nie chodzi mi tu o snorkel bo to oczywiste ale o zabezpieczenie elektryki, przewody,komputery itp. (wcześniej jeżdzilem dizlem więc ten problem jest mi calkowicie obcy) slyszalem opinie że te silniki są bardzo czule na wodę i trudno je zabezpieczyć ale chcialbym potwierdzenia lub zaprzeczenia tej opinij.
Re: silnik 3.0V6 a woda?
Jest tu parę osób, które z powodzeniem takimi pojarami jeżdżą po błocie i wodzie więc da się.
Jak już zakupisz to zapraszamy do błota w okolice Tychów/Lędzin. Zabawy trochę jest
Jak już zakupisz to zapraszamy do błota w okolice Tychów/Lędzin. Zabawy trochę jest

Dziadek 2,5TD `98
o miejsce do zabawy się nie martwie boje się tylko czy poradze sobie z zabezpieczeniem silnika przed wodą jak masz jakieś doświadczenie w tej materii to chętnie skorzystam.
Niestety nie mam. Jeździmy sobie amatorsko nie zanurzając pojar. To dla nas pojazdy na codzień więc sam rozumiesz.. Animaldziobak ma zdaje się V6. Powinien coś wiedzieć
Dziadek 2,5TD `98
Rozumiem, u mnie ma to auto slużyć wylącznie do katowania w terenie stąd moje obawy o wodę co do propozycji wspólnego upalania to napewno się odezwe 

miałem jedynkę z 6g72 z lpg i nie zabezpieczałem,
nie było problemu z przejazdami powyżej zderzaka,
błoto powyżej maski odpuszczałem (brak snorkla)
nie było problemu z przejazdami powyżej zderzaka,
błoto powyżej maski odpuszczałem (brak snorkla)
PII SS 2.8TD AT BFG 31/10.5/15
XJ 900 Diversion
mobile 603 265 921
XJ 900 Diversion
mobile 603 265 921
Problem to bagnet - wystarczy się zabezpieczyć w tym miejscu (jak przed AIDS
)
Drugi wiekszy to aparat zapłonowy - zaraz za wentylatorem , w związku z czym zachlapany jest zawsze. W przypadku silników czterocylindrowych wystarczy rękawiczka gumowa, niestety nikt nie produkuje takowych z siedmioma palcami
. niedopatrzenie czy coś ...
Względną oslonę przeciwchlapaniową zapewnia juz głupi kawałek butelki typu PET (przetestowałem po kropli bezkitu
). Jeżeli oring trzyma to w środku jest raczej sucho, problem z cała resztą - kapturki PWN nie do końca są zawsze szczelne.
Trzeci problem - komputer w kabinie. Dosyć nisko, jak sie wody naleje do kolan to szlag go trafi.
Poza tym wyciągałem błoto z zegarów i do tej pory działają.

Drugi wiekszy to aparat zapłonowy - zaraz za wentylatorem , w związku z czym zachlapany jest zawsze. W przypadku silników czterocylindrowych wystarczy rękawiczka gumowa, niestety nikt nie produkuje takowych z siedmioma palcami

Względną oslonę przeciwchlapaniową zapewnia juz głupi kawałek butelki typu PET (przetestowałem po kropli bezkitu

Trzeci problem - komputer w kabinie. Dosyć nisko, jak sie wody naleje do kolan to szlag go trafi.
Poza tym wyciągałem błoto z zegarów i do tej pory działają.
Ziemia jest płaska, każdy to widzi. Za wyjątkiem mojej wiochy gdzie jest ewidentnie wypukła.
Wielkie dzięki to mi się podoba rzetelna fachowa odpowiedż a nie jakieś tam ( slyszalem, podobno itp. albo cwaniackie kup se dizla) w związku z tym mam następne pytanie (i od razu przepraszam za dociekliwość) czy jest możliwość przelożenia komputera w inne miejsce (gdzieś wyżej) bez konieczności przedlużania kabli.
trzeba przedłużać kableRobo4X4 pisze:Wielkie dzięki to mi się podoba rzetelna fachowa odpowiedż a nie jakieś tam ( slyszalem, podobno itp. albo cwaniackie kup se dizla) w związku z tym mam następne pytanie (i od razu przepraszam za dociekliwość) czy jest możliwość przelożenia komputera w inne miejsce (gdzieś wyżej) bez konieczności przedlużania kabli.

ja mam komputer przelożony za schowek po stronie pasażera. kabli starczyło. kiedys wlalo mi sie wody do srodka do wysokości kierownicy, i po tej operacji go przelozylem, o dziwo przezyl. a jesli chodzi o wode, to moj misiek jej nienawidzi, wlasnie v6 3.0. beka, czka pierdzi, mimo iz zastosowalem kilka patentow 

Pajero 3.0 V6
dobrze zrobiony z nowymi przewodami ,napowietrzoną kopułką i nie ma problemówleniviec pisze:ja mam komputer przelożony za schowek po stronie pasażera. kabli starczyło. kiedys wlalo mi sie wody do srodka do wysokości kierownicy, i po tej operacji go przelozylem, o dziwo przezyl. a jesli chodzi o wode, to moj misiek jej nienawidzi, wlasnie v6 3.0. beka, czka pierdzi, mimo iz zastosowalem kilka patentow

Jakbyś mógl kolego rozwinąć temat "napowietrzona kopulka" bo nie jestem pewien czy myślimy o tym samym bo domyślam się że chodzi o doprowadzenie do kopulki powietrza pod lekkim ciśnieniem ale nie jestem pewien a jeśli tak to w jaki sposób maly kompresorek czy gdzięś z silnika.
hmmm, możnaby z dolotu ale benzyniak nadciśnienie wytwarza dopiero powyżej 1500 obrotów zdaje się więc poniżej zassie wodę. Można też jakiś mały kompresorek zapodać i na czas wjazdu w wodę odpalić ale to wiąże się z montażem rurek, kompresora itd. Chyba łatwiej uszczelnić na amen.
Dziadek 2,5TD `98
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
jak jest oring pod kopułką dobry to z nią nic robić nie trzeba, woda nie wchodzi, a co do kabli to kupujesz w sklepie z częściami RTV-elektronicznymi, izolator WN w szpreju, pryskasz kable i masz spokój na jakieś 6 miechów, kopółke z zewnątrz też możesz spryskać
Czwarte serce 

A gdzie wy tam w lędzinach jeździcie ?acinski pisze:Jest tu parę osób, które z powodzeniem takimi pojarami jeżdżą po błocie i wodzie więc da się.
Zawsze coś się znajdzie. Muszę z chłopakami z Jaworzna pogadać oni mają udostępnioną starą piaskownię i coś tam jeszcze. Jak się sucho zrobi będzie gdzie wpaść. Mają też otrzymany od miasta teren po którym jeździliśmy w ramach orkiestry świątecznej pomocy ale tam już moją pojarą nie dam rady. To gruby off już jest. Jakby coś wal na priv. W sobotę albo piątek gdzieś ruszymy zapewne. Łopata się przydaje bo cywilnymi pojarami jeździmy jakby nie patrzeć.
Dziadek 2,5TD `98