Wymiana Sprzęgła w L200 rok 1997
Moderator: Kosiarz
Wymiana Sprzęgła w L200 rok 1997
Nabyłem L200 niestety z uszkodzonym sprzęgłem. Chciałbym sam sobie z tym poradzić (posiadam kanał oraz podstawowe narzędzia), niestety nie mam pomysłu jak się do tego zabrać. Wiem że trzeba wyciągnąć skrzynie biegów (razem z reduktorem?).
Prośba moja jest następująca jeżeli ktoś wymieniał sprzęgło to proszę o opis jak się do tego się zabrać. Czy trzeba wykręcać belkę z ramy (osiem śrub) na której podparta jest skrzynia bo w moim przypadku było by to trudne gdyż gwinty tych śrub są nadgryzione korozją.
Poszukuje też instrukcji obsługi oraz instrukcji serwisowej do tego modelu L200 z 1997 roku.
Z góry bardzo dziękuje za wszelką pomoc w tym temacie
Prośba moja jest następująca jeżeli ktoś wymieniał sprzęgło to proszę o opis jak się do tego się zabrać. Czy trzeba wykręcać belkę z ramy (osiem śrub) na której podparta jest skrzynia bo w moim przypadku było by to trudne gdyż gwinty tych śrub są nadgryzione korozją.
Poszukuje też instrukcji obsługi oraz instrukcji serwisowej do tego modelu L200 z 1997 roku.
Z góry bardzo dziękuje za wszelką pomoc w tym temacie
Re: Wymiana Sprzęgła w L200 rok 1997
TU: http://www.sferamydlo.com.pl/Zbyszek/Pajerko/ sobie odpowiednie manuale znajdziesz. Poza tym masz ciut niżej/wyżej wątek o wymianie sprzęgła w P2 2.8 - mniej więcej to samo się robi. Weź poprawkę na wagę skrzyni i reduktora.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
Trzeba odkrecic belke.
Pasowaloby wykrecic waly.
Kup olej do reduktora bo wyleci.
I nie rob tego sam, to kawal klamota.
P.S. Uwaga na uszczelniacze.
Pasowaloby wykrecic waly.
Kup olej do reduktora bo wyleci.
I nie rob tego sam, to kawal klamota.
P.S. Uwaga na uszczelniacze.
Dziękuje za ukierunkowanie w temacie. Ile może ważyć ten zespół (reduktor + skrzynia + sprzęgło)?
sprzęgło zostaje przy silniku,a skrzynia z reduktorem mysle ze nie bedzie wiecej ważyć niż 70-80kg ale samemu to sobie nie poradzisz,bo to jak by nie było musisz trzymac w górze,a napewno przy składaniu bedziesz miał problem z wałkiem zeby trafić i dopchnąć skrzynie do silnika,poproś kogoś zeby ci pomógł.
Pajero 2,5TD,87r 100KM
Niestety juz sprzedane, ale napewno jeszcze bedzie miś ale już II
Niestety juz sprzedane, ale napewno jeszcze bedzie miś ale już II
Przygotuj sobie ze dwa podnosniki jakieś, żeby na nich skrzynie sobie opuścić i potem włożyć(zostaw kilka desek na kanale a na nich podnośniki małe najlepiej na kółkach). Po zdjęciu skrzyni możesz pofatygowac się zdjąć wymiary np z wałka, który ze skrzyni wychodzi (i wchodzi w tarczę sprzegłową - wałek sprzęgłowy) i podjechac do tokarza aby Ci wałek ustalający wytoczył bo jak sprzęgło rozbierzesz a potem nie ustawisz otworu w tarczy sprzęgłowej względem otworu w kole zamachowym to w życiu skrzyni nie założysz! Weź to pod uwagę.
Pajero II `92 rok krótki 2.5TD SUPER SELECT
"profi wózek"Paweł_4x4 pisze:Przygotuj sobie ze dwa podnosniki jakieś, żeby na nich skrzynie sobie opuścić i potem włożyć(zostaw kilka desek na kanale a na nich podnośniki małe najlepiej na kółkach). [...]

Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
Bardzo dziękuje za pomoc w tym temacie.