Kąty zawieszenia w Pajero 3.2 did

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
ATON

Kąty zawieszenia w Pajero 3.2 did

Post autor: ATON » wt lis 03, 2009 6:39 pm

Chciałem sprawdzić w moim nowym nabytku geometrie zwieszenia bo tylne koła są w negatywie, ale zaobserwowałem to u wiekszośći V60, niemniej chce to sprawdzić, ale nastraszyli mnie że w wiekszości przypadków śruby sa zapieczone, i nie ma mowy o ich odkreceniu i że wachacze trzeba ciąć i kupować nowe - czy to prawda, czy może jest na nie jakis sposób.
A tak na marginesie to gdzie znajdę dane o prawidłowych kątach geometrii?
I jescze jedno - auto miało pierścienie dystansowe i teraz kwestia czy geometrie ustawiać z tymi pierścieniami czy bez ??
Nivką też można

Awatar użytkownika
Videlec

Re: Kąty zawieszenia w Pajero 3.2 did

Post autor: Videlec » wt lis 03, 2009 7:10 pm

ATON pisze:(...)nastraszyli mnie że w wiekszości przypadków śruby sa zapieczone, i nie ma mowy o ich odkreceniu i że wachacze trzeba ciąć i kupować nowe - czy to prawda, czy może jest na nie jakis sposób.(...)

reguły nie ma, ja mam już leciwe żelazo i niedawno miałem zakładane polibusze, śruby wahaczy szły na piechote bez problemu, z tego co pamiętam Ty masz auto '04 więc raczej nie powinno być szopki ze śrubami.
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

Awatar użytkownika
Przemy

Post autor: Przemy » wt lis 03, 2009 7:31 pm

Prawidłowe dane powinni mieć w miejscu gdzie ustawiają geometrię (mają taką fajną książkę).
Co do śrub to niech się chłopaki męczą na geometrii albo sam spróbuj poluźnić. Zalej jakimś śurwaxem a jak nie pomoże to grzanie i chłodzenie by rdze skruszyć.
# Racja jest jak dupa, każdy ma swoją

[J. Piłsudski].

gg1196424

Awatar użytkownika
DamnIt!

Post autor: DamnIt! » wt lis 03, 2009 8:01 pm

Tu masz dane geometrii z INFO-Techa:

Zbieżność kół, przód: 0° 05' ± 05'
Pochylenie kół, przód: 0° 30' ± 30'
Wyprzedzenie sworznia zwrotnicy, przód: 3° 50' ± 1°
K.P.I., przód: 11° 30'
Zbieżność kół, tył: 1° 06' ± 1° 06'
Pochylenie kół, tył: 0° 30'
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell

Awatar użytkownika
ATON

Post autor: ATON » wt lis 03, 2009 10:47 pm

Dzięki, w przyszłym tygodniu auto idzie do mechaników, będą się męczyć. Przy okazji chcę wrzucic do oryginalnych sprężyn z tyłu, dodatkowe , które mi zostały z Maverica, na pierwszy rzut oka powinny pasować, i dać lekki lift. Z przodu narazie, może jakieś podkładki wystarczą bo się nie zanosi narazie na zakup wyciągarki. Tzw wersja oszczędnościowa :-?
Nivką też można

Awatar użytkownika
DamnIt!

Post autor: DamnIt! » śr lis 04, 2009 5:58 am

ATON pisze:Dzięki, w przyszłym tygodniu auto idzie do mechaników, będą się męczyć. Przy okazji chcę wrzucic do oryginalnych sprężyn z tyłu, dodatkowe , które mi zostały z Maverica, na pierwszy rzut oka powinny pasować, i dać lekki lift. Z przodu narazie, może jakieś podkładki wystarczą bo się nie zanosi narazie na zakup wyciągarki. Tzw wersja oszczędnościowa :-?
Na pierwszy rzut oka to pomysł jest bezsensowny. Totalnie. I lepiej go nie wcielaj w życie.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell

Awatar użytkownika
ATON

Post autor: ATON » śr lis 04, 2009 10:25 pm

W Mavericu się sprawdzały. Jeśli tylko sie zmieszczą jednak spróbuję.
Nivką też można

Awatar użytkownika
ATON

Post autor: ATON » śr lis 04, 2009 10:26 pm

W Mavericu się sprawdzały. Jeśli tylko sie zmieszczą jednak spróbuję.
Nivką też można

Awatar użytkownika
goszen

Post autor: goszen » czw lis 05, 2009 8:15 pm

ATON pisze:Chciałem sprawdzić w moim nowym nabytku geometrie zwieszenia bo tylne koła są w negatywie, ale zaobserwowałem to u wiekszośći V60, niemniej chce to sprawdzić, ale nastraszyli mnie że w wiekszości przypadków śruby sa zapieczone, i nie ma mowy o ich odkreceniu i że wachacze trzeba ciąć i kupować nowe - czy to prawda, czy może jest na nie jakis sposób.
I jescze jedno - auto miało pierścienie dystansowe i teraz kwestia czy geometrie ustawiać z tymi pierścieniami czy bez ??
Bardzo często są zapieczone, My w w większości przypadków musimy ciąć śruby a co za tym idzie trzeba wymienić tuleje.
GG 3597101 tel. 602-673-905

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » sob lis 07, 2009 9:58 pm

goszen pisze:
ATON pisze:Chciałem sprawdzić w moim nowym nabytku geometrie zwieszenia bo tylne koła są w negatywie, ale zaobserwowałem to u wiekszośći V60, niemniej chce to sprawdzić, ale nastraszyli mnie że w wiekszości przypadków śruby sa zapieczone, i nie ma mowy o ich odkreceniu i że wachacze trzeba ciąć i kupować nowe - czy to prawda, czy może jest na nie jakis sposób.
Bardzo często są zapieczone, My w w większości przypadków musimy ciąć śruby a co za tym idzie trzeba wymienić tuleje.
Cos jest z ta korozja w P3. Kupilem w sumie 2 tylne zawiasy (jeden okazyjnie dla dyfra 4.9) i oba maja zapieczone dolne sroby regulacyjne na amen. A wczesniej rozkrecalem zawias starszego o 10 lat GR i nie bylo zadnych problemow.
Widzialem tez spód P3 schorta (anglik) tak zjedzony, ze handlarze cala bude wywalili na zlom. No ale ten mogl sie od LR zarazic :)21
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

Awatar użytkownika
montero

Post autor: montero » sob lis 07, 2009 10:06 pm

Niestety wszystko psieje.Im nowsze ty większe oszczędności.W bambuko przycinaja trochę z materiałami.Ogladałem ostatnio p3 ,3,2did w automacie w salonie , sprzedane było już.Auto nowe a spód całe mokry od wcieku oleju :)3 aż mi się szkoda nabywcy zrobiło.Normalnie przeginka :)3
https://www.youtube.com/watch?v=f_4R5xrpqt4
"Autoktóreniepływajestjakłódkabezskrzydeł"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”