Terrano II a Pajero III - jakie są róznice

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

sgrzegorz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Terrano II a Pajero III - jakie są róznice

Post autor: sgrzegorz » sob gru 12, 2009 6:58 pm

Podobno Grand Vitara ma napęd że mogę jeździć po asfalcie za te pieniadze kupił bym w miarę młody rocznik ( myślę o roczniku 2006 -2008 ) - zawracać sobie nia głowę ?? Mgę prosić o jakieś plusy i minusy w prównaniu do Terrano i PIII .
Ostatnio zmieniony sob gru 12, 2009 7:10 pm przez sgrzegorz, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cordoba_2004

Post autor: cordoba_2004 » sob gru 12, 2009 7:04 pm

Minusy gV mowa o GV II jedynki nie miały centralnego mech. różn.
te minusy to :
- cena - wysoka
- dostępność - marna - mało na rynku

Koledzy z forum dopiszą inne minusy typu
- silnik
- słabe napędy
- duże koła nie chcą wleźć
no ale albo rybki albo wóz przeprawowy :)
- no i podobno suzuki umie robić wszystko prócz silników te w GVII to chyba spod marki RENO
i to jest chyba największa tragedia
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało

sgrzegorz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sgrzegorz » sob gru 12, 2009 8:38 pm

Grand Vitara odpada :)
Pozostaje Pajero III !! Rocznik 2005-2006.
Panie i Panowie jakie mogę założyć maxymalne gumy aby zwiększyć prześwit bez przeróbek ??
Jakie gumy kupię pisałem powyżej, teraz pozostej pytanie jakie największe ??
Podobno mogę zwiększyć prześwit ( nie inwazyjnie ) o 2 " nie zmieniając za bardzo sposobu prowadzenia samochodu - nie straci swojej przyczepności.
Będę wdzięczny za podanie jakiś linów lub zdjęć jak zabezpieczyć "dół" samochodu przed błotem.
Pozdrówka i dzięki !!

Awatar użytkownika
Mikrusek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Mikrusek » sob gru 12, 2009 9:05 pm

sgrzegorz pisze:Grand Vitara odpada :)
Pozostaje Pajero III !! Rocznik 2005-2006.
Panie i Panowie jakie mogę założyć maxymalne gumy aby zwiększyć prześwit bez przeróbek ??
Jakie gumy kupię pisałem powyżej, teraz pozostej pytanie jakie największe ??
Podobno mogę zwiększyć prześwit ( nie inwazyjnie ) o 2 " nie zmieniając za bardzo sposobu prowadzenia samochodu - nie straci swojej przyczepności.
Będę wdzięczny za podanie jakiś linów lub zdjęć jak zabezpieczyć "dół" samochodu przed błotem.
Pozdrówka i dzięki !!

Co do opon- wejdą Ci na pewno 32" (np. 265/75/16). Większych bym nie wkładał- pamiętaj,że cal to nominalnie tylko 1,27 cm prześwitu więcej, co jest nieporównywalne do minusów (większe spalanie, obciążanie podzespołów, mniejsza dynamika itp itd). Jeśli chcesz się zabezpieczyć od spodu, to kup osłony, większy będzie z tego pożytek niż z wkładania do PIII 33" gum.
Jeśli chcesz samochód podnieść, to możesz zainwestować w wymianę sprężyn na przykład. Lubiane na forum OME :) ma do tego modelu dedykowany komplet (sprężyny + osłony) +40mm. Minus - cena duża większa niż w przypadku liftowania modeli - opisywanych tutaj jako bardziej terenowe :)

Błoto od spodu nie jest groźne- kupujesz myjkę ciśnieniową i już. Bardziej martw się o tkwiące w gruncie ciała stałe ;)
www.pajero.org.pl
Galeon 3.2 DiD + OME + trochę żelastwa na brzuchu i z przodu oraz faja z boku :)

sgrzegorz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sgrzegorz » pn gru 14, 2009 1:39 pm

Mikrusek, DZIĘKI !!

Czy duża będzie róznica w przypadku przejeżdżania przez wały powodziowe PIII 3 a 5 drzwiowym ( w rozstawie osi to tylko 20 cm ) ? Pytam gdyż często przejeżdżam przez wały aby dojechać nad rzekę a niechciał bym się zawiesić .

Awatar użytkownika
bigos

Post autor: bigos » pn gru 14, 2009 1:52 pm

po wałach nie można chodzić 8) a co dopiero jeździć :)21
a w miejscach gdzie są wyznaczone przejazdy to każdym autem przejedziesz :wink:
Jimny :)21

Awatar użytkownika
cordoba_2004

Post autor: cordoba_2004 » pn gru 14, 2009 1:57 pm

tylko kasiury na paliwo ci popłynie w pirony
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » pn gru 14, 2009 1:59 pm

bigos pisze:po wałach nie można chodzić 8) a co dopiero jeździć :)21
a w miejscach gdzie są wyznaczone przejazdy to każdym autem przejedziesz :wink:
Dokładnie! Nawet nie myśl o rozjeżdzaniu wałów na dziko. Drogi gruntowe przez wały to można plaskaczem przejechach.
Była Vitara, Jimnik, Terrano II, Terracan, KIA Sportage Grand a teraz SS Kyron.

Awatar użytkownika
Mikrusek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Mikrusek » pn gru 14, 2009 6:05 pm

Gdybyś jednak chciał przejechać inne wzniesienia niż wały (czego również nie pochwalam), to zwróć uwagę na kąt zejścia. W PIII 5D jest on mizerny. Z własnego doświadczenia powiem Ci, że jeśli już czymś w terenie przyłożysz, to na 70% będzie to tylni zderzak. Zwis w tym modelu jest po prostu pokaźny :(
www.pajero.org.pl
Galeon 3.2 DiD + OME + trochę żelastwa na brzuchu i z przodu oraz faja z boku :)

sgrzegorz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sgrzegorz » pn gru 14, 2009 6:23 pm

Mikrusek pisze:Gdybyś jednak chciał przejechać inne wzniesienia niż wały (czego również nie pochwalam), to zwróć uwagę na kąt zejścia. W PIII 5D jest on mizerny. Z własnego doświadczenia powiem Ci, że jeśli już czymś w terenie przyłożysz, to na 70% będzie to tylni zderzak. Zwis w tym modelu jest po prostu pokaźny :(
A mogę podnieść dupę tak aby warunki jezdne się nie zmieniły ??
Jestem przekonany na 90 % do PIII 5drz, lecz chcę się upewnić że tam gdzie potrzebuję dojechać to dojadę a nie zostawię zderzaka :)
Kąt zejścia - mogę prosić o jakieś wyjasnienia ?
Bedę wdzięczny za podanie kątów zejścia poniższych samochodów:
- PIII 5 drz
- PIII 3 drz
- Terrano II 5 drz
- Terrano II 3 drz
- PIII Sport

Trochę Wam współczuje, wczesniej chyba nie trafił się na tym forum taki laik który miał tyle pytań :(

Awatar użytkownika
Mikrusek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Mikrusek » pn gru 14, 2009 7:57 pm

P III 5 d

kąt natarcia - 39
kąt rampowy - 24,5
kąt zejścia - 24

PIII 3 d
kąt natarcia - 39
kąt rampowy - 26,5
kąt zejścia - 33,5

Terrano 5d
kąt natarcia: 32.4
kąt rampowy: 25
kąt zejścia: 26

Terrano 3d
kąt natarcia: 32.5
kąt zejścia: 35

Pajero Sport
kąt natarcia: 32
kąt rampowy:30
kąt zejścia: 27

Sam tył ciężko będzie podnieść, tak aby było to zrobione z głową. Zawsze możesz wymienić zderzak na metalowy, nie będzie obaw, że coś haczy.
www.pajero.org.pl

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » pn gru 14, 2009 8:26 pm

Mikrusek pisze: Sam tył ciężko będzie podnieść, tak aby było to zrobione z głową. Zawsze możesz wymienić zderzak na metalowy, nie będzie obaw, że coś haczy.
Jak Cie wkręci mocniej upalnie trzeba będzie motać :)21 . Można zacząć od lifta:
http://www.ironman4x4.com/html/mitsubishi/40.html

Kąty same się poprawią. :wink:

Awatar użytkownika
Mikrusek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: Mikrusek » pn gru 14, 2009 9:03 pm

Masmo pisze: Jak Cie wkręci mocniej upalnie trzeba będzie motać :)21 . Można zacząć od lifta:
http://www.ironman4x4.com/html/mitsubishi/40.html

Kąty same się poprawią. :wink:
Lub OME :)
www.pajero.org.pl

sgrzegorz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sgrzegorz » wt gru 15, 2009 6:30 pm

Możecie podac mi jakieś linki do stron lub wkleić zdjęcia dotyczące rozstawu osi, długości zew, szerokości, ( interesują mnie ważniejsze wymiary oraz prześiwity PIII ( 3 i 5 drzwiowy), Terrano II ( 3 i 5 drzwiowy)
Wiem że to nie to forum ale może ktoś ma jakąś wiedzę na temat patrola ( rok produkcji 2004 -2007 ), ile pali, wymiary - czy jest sens o nim myśleć ?

Awatar użytkownika
grzes

Kontaktowanie:

Post autor: grzes » wt gru 15, 2009 6:40 pm

Poszukaj w Google.
Wszystko o co pytasz jest, i tak jest niezle ze Cie nie zablokowali po co niektorych pytaniach.

GU4 fajne auto w PL glownie w tych rocznikach dluga wersja w wypasie z silnikami 3,0Di (te co podobno wybuchaja) :)21
auto zacne i da sie pomotac dosc ladnie.
Reszte poszukaj na forum i w necie

sgrzegorz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sgrzegorz » wt gru 15, 2009 7:07 pm

grzes pisze:Poszukaj w Google.
Wszystko o co pytasz jest, i tak jest niezle ze Cie nie zablokowali po co niektorych pytaniach.

GU4 fajne auto w PL glownie w tych rocznikach dluga wersja w wypasie z silnikami 3,0Di (te co podobno wybuchaja) :)21
Zablokowali ??
Mnie zawsze uczono że kto pyta nie błądzi :):) - jeśli kogoś męczą moje pytania to prosze nie odpowiadać, moze znajdzie się ktoś kto jest wstanie przetrawić w spokoju to co pisze ( niechcę nikomu ciśnienia podnosić ) i podzieli się swoim doświadczeniem i wiedzą
A tak poważnie, ja dobrze zdaję sobie sprawę że wszystko jest w googlach - tylko tam często znajdę informacje od osób które mają tydzień czy miesiąc dany samochód a mi zalezy na wypowiedziach i ocenach ludzi którzy mają doswiadczenie w tym temacie.
Google - tak to zbiór bardzo dużej ilości informacji na każdy temat ( powstały tysiące forum z każdej dziedziny życia gdzie jeden pomaga drugiemu ) :)
Dla mnie ( może się mylę ) ale to forum powstało aby sobie pomagać ja potrzebuje pomocy - to coś dziwnego ?? W mojej ocenie to normalne, masz wiedzę to się nie dzielisz nie masz ochoty to trudno - może kiedyś Ty będziesz jej potrzebował w innym temacie.
Możecie coś napisać o wybuchowych silnikach ??
Reasumując dla mnie wydatek 50 -70 tys to naprawdę dużo kasy i chcę sie upewnić co do zakupu - to chyba każdy rozumie :):)
Jaszcze raz wielkie dzięki za dotychczasową pomoc !!

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » wt gru 15, 2009 7:12 pm

o patrolach masz już wszystko rozpisane.. i jak sobie trochę przysiądziesz to zdobędziesz więcej wiedzy niz możesz kiedykolwiek potrzebować

sgrzegorz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sgrzegorz » wt gru 15, 2009 8:30 pm

Oj siedzę i czytam na każdym forum które jest w Polsce - ale to tu znalazłem największą ilość życzliwych ludzi którzy mi pomagają :)
Ale i tak PROSZĘ .......... o pomoc !

Awatar użytkownika
Masmo

Post autor: Masmo » wt gru 15, 2009 8:51 pm

sgrzegorz pisze:....
Chyba takiego auta jak sobie wymarzyłeś po prostu...........NIE MA !!

Super możliwości w terenie, dobre zachowanie na asfalcie, komfort i ekonomia eksploatacji na codzień tego wszystkiego nie połączysz w jednym aucie !! Ktoś mądrze napisał na początku:
Kup jakiegoś plaskacza 4x4 (np Golf, Octavia) i jakieś mocniej terenowy pojazd (Patrol) i go zmotaj (min 33" :)21 a lepiej 35" Simex :)21 :)9 ) albo kup coś bardziej pod SUV-a typu PIII, LC 120, Pathfinder, Terracan, Sorento załuż AT-ki. Pierwsza opcja da Ci ekonomię i wygodę na czarnym (płaski) i duże możliwości w terenie (zmota Patrol), będziesz mógł zakosztować rajdowania :wink: . Utrudni za to wybranie się na lajtowy wypad daleko od Polski.
Druga opcja umożliwi przejechanie 1500 kilometrów autostradami z przyjemnością i wjazd tam gdzie płaskie nie dojadą ale nie tam gdzie wjedziesz zmotą. Ten drugi wariant wybrałem ja. Choć szybkiego plaskacza tez mam. :)21

sgrzegorz
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: sgrzegorz » sob gru 19, 2009 9:02 pm

Masmo pisze:
sgrzegorz pisze:....
Chyba takiego auta jak sobie wymarzyłeś po prostu...........NIE MA !!

Super możliwości w terenie, dobre zachowanie na asfalcie, komfort i ekonomia eksploatacji na codzień tego wszystkiego nie połączysz w jednym aucie !! Ktoś mądrze napisał na początku:
Kup jakiegoś plaskacza 4x4 (np Golf, Octavia) i jakieś mocniej terenowy pojazd (Patrol) i go zmotaj (min 33" :)21 a lepiej 35" Simex :)21 :)9 ) albo kup coś bardziej pod SUV-a typu PIII, LC 120, Pathfinder, Terracan, Sorento załuż AT-ki. Pierwsza opcja da Ci ekonomię i wygodę na czarnym (płaski) i duże możliwości w terenie (zmota Patrol), będziesz mógł zakosztować rajdowania :wink: . Utrudni za to wybranie się na lajtowy wypad daleko od Polski.
Druga opcja umożliwi przejechanie 1500 kilometrów autostradami z przyjemnością i wjazd tam gdzie płaskie nie dojadą ale nie tam gdzie wjedziesz zmotą. Ten drugi wariant wybrałem ja. Choć szybkiego plaskacza tez mam. :)21
Masmo,
to było by bardzo dobre rozwiązanie o którym piszesz lecz ma jeden minus, ja na zakup samochodu mam przeznaczoną kwotę, kupując dwa samochody kupie dwa stare a wolę kupic jeden młodszy którym pojeżdżę parę lat.
grzes pisze:Poszukaj w Google.

Co to jest GU4 ??

Od ostatniego postu spędziłem kilkadzisiąt godzin na czytaniu i porównywaniu terrano do pajero, wybór ostateczny padł na pajero ( chociaż nadal nie wiem jakie są róznice między ramą w terrano a niezależnym zawieszeniem w pajero III - wiem że lepiej na czarnym prowadzi się pajero, ) !!
Czy rama ma znaczenie jeśli chodzi o ewentualne uszkodzenia samochodu przejeżdżając garby ( wały )?

Awatar użytkownika
bigos

Post autor: bigos » sob gru 19, 2009 9:07 pm

GU4 to najnowszy patrol
roczniki od 2004 czy coś koło tego :)
Jimny :)21

Awatar użytkownika
Galik

Post autor: Galik » ndz gru 20, 2009 6:21 pm

Kolego forum Ci dużo pomoże i myślę, że pomaga.
Pamiętaj jednak,że z forum dokładnie nie wyczytasz, które auto się najlepiej prowadzi.
Weź się przejedź, pogadaj ...
Takie ocenianie auta na podstawie fotek i opisu śmieszne zdaje się być. Każdy ma swoje gabaryty, upodobania itd. Komuś w patrolu może być super komfortowo, a dla innego za mało miejsca - pamiętaj o tym.
Rama przy weekendowym wypadzie na ryby i w niezbyt ciężki teren nie jest konieczna.

Awatar użytkownika
fotam

Post autor: fotam » wt gru 22, 2009 11:47 pm

Tak sobie czytam tego tasiemca i przypomina mi się jak trzy lata temu sam kupowałem pierwszą terenówkę.
Ktoś mi wtedy powiedział że przy pierwszej zawsze kupuje się na ślepo, wiedza o tym czego potrzebujemy przychodzi z czasem (tys.km).
W moim przypadku miał rację , dopiero teraz zaczynam rozumieć czego i do czego tak naprawdę potrzebuję. trzy lata temu tylko myślałem że wiem...
Udanego zakupu :) mnie się udało.
Terrano 2,7TDI 98'
było Pajero 2,3TD 87'

Awatar użytkownika
Szarbia

Kontaktowanie:

Post autor: Szarbia » śr gru 23, 2009 3:34 pm

A dla mnie to ten cały temat to śmieć :)3
Rownie dobrze mozna spytac, ktory lepszy w terenie SJ czy GR.
Pozdr. Michal

www.szarbia.com

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » śr gru 23, 2009 4:05 pm

mniej więcej
:)21

przy czym i tak to nie gra roli bo pytacz ma wyjątkową determinację do niesłuchania
:)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”