Świecące kontrolki po wjezdzie do płytkiej wody
Moderator: Kosiarz
Świecące kontrolki po wjezdzie do płytkiej wody
Czy normalne ze po wjezdzie (powolnym) do wody o głebokosci ok 50 cm zapalaja sie kontrolki na desce?? Po wyjezdzie wszystko wraca do normy. Czy moze pasek jest zbyt luzny na alternatorze czy moze jakies zwarcie gdzies wystepuje?
Miał moze kiedys cos takiego ktos?
RD LOCK
Re: Świecące kontrolki po wjezdzie do płytkiej wody
Woda była za zimna i może silnik stanął jak kaczorowi

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
We w jakim silniku? 4d56? Altek może się moczy, pasek ślizga...
Tomek
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
Pajero I 2.5 na AT R.I.P.
Jamnik 1.3 na MT R.I.P
Jamnik 1.6 na MT
Pajero II 2.8 na MT
- PAJERO Driver
Ja miałem raz taka przygodę z swoim starym P-I jadąc polną drogą wpadłem z impetem w dziurę rozwaloną po traktorze ze woda aż przez wlot od Intercoolera zaczynała się wlewać do silnika zapaliły się kontrolki pasek zapiszczał i po chwili wszystko wróciło do normy kontrolki zgasły i zero stresu.
Jak również ostatnio po roztopach jechałem z Kolegą któremu odsprzedałem byłego P-I tez wjechał w zalaną drogę i tak samo kontrolki się zapaliły i popiszczał nieco pasek i po kłopocie...
A co do aktualnej P-II to jechałem zalana drogą ze wodę miałem na progach ale nic się nie zapaliło na liczydle...
Jak również ostatnio po roztopach jechałem z Kolegą któremu odsprzedałem byłego P-I tez wjechał w zalaną drogę i tak samo kontrolki się zapaliły i popiszczał nieco pasek i po kłopocie...
A co do aktualnej P-II to jechałem zalana drogą ze wodę miałem na progach ale nic się nie zapaliło na liczydle...
Pajero Classic 2.5 IntercoolerTurbo do przeróbki.....
GG: 4883455
GG: 4883455
stawiam na brak masy do silnika
tel. 509700949
https://www.escape4x4.pl/
https://www.escape4x4.pl/
szczotki zobacz w altmaciekp pisze:2.5 td. 93 rok
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
przyłącze się do pytania o kontroli, bo mam problem, po dłuższej jeździe zapala się kontrolka taka pomarańczowa z jakimś ludzikiem ufomaciekp pisze:Czy normalne ze po wjezdzie (powolnym) do wody o głebokosci ok 50 cm zapalaja sie kontrolki na desce?? Po wyjezdzie wszystko wraca do normy. Czy moze pasek jest zbyt luzny na alternatorze czy moze jakies zwarcie gdzies wystepuje?

https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Księgowa, najdroższa z kontrolek

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
Ty ja nie mam tej kontrolki czy to znaczy że mam problem z autem?Adas pisze:przyłącze się do pytania o kontroli, bo mam problem, po dłuższej jeździe zapala się kontrolka taka pomarańczowa z jakimś ludzikiem ufomaciekp pisze:Czy normalne ze po wjezdzie (powolnym) do wody o głebokosci ok 50 cm zapalaja sie kontrolki na desce?? Po wyjezdzie wszystko wraca do normy. Czy moze pasek jest zbyt luzny na alternatorze czy moze jakies zwarcie gdzies wystepuje?
Miał moze kiedys cos takiego ktos?co to, strasznie mnie drażni, pomocy.

Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
jak już jesteśmy przy kontrolkach, to mi się ostatnio zapaliła taka pomarańczowa z sybolem podobnym do znaku informującego o śliskiej nawierzchni... Czy to kontrolka abs? Po wyłączeniu zapłonu i ponownym uruchomieniu zgasła... PII '93 2.5 tdi. Nigdzie w sieci nie mogę znaleźć rozpiski kontrolek w pII, w pI kontrolka abs ma napis abs w nawiasie.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
moze to zły przykład ale u mnie w mondeo taka kontrola jest od ESPKabal pisze:jak już jesteśmy przy kontrolkach, to mi się ostatnio zapaliła taka pomarańczowa z sybolem podobnym do znaku informującego o śliskiej nawierzchni... Czy to kontrolka abs? Po wyłączeniu zapłonu i ponownym uruchomieniu zgasła... PII '93 2.5 tdi. Nigdzie w sieci nie mogę znaleźć rozpiski kontrolek w pII, w pI kontrolka abs ma napis abs w nawiasie.
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
Zasadniczo zapaliła się po tym jak zawróciłem slajdem na lodzie, ale w ESP w pełnoletnim śmietniku nie uwierzępolaff pisze:moze to zły przykład ale u mnie w mondeo taka kontrola jest od ESPKabal pisze:jak już jesteśmy przy kontrolkach, to mi się ostatnio zapaliła taka pomarańczowa z sybolem podobnym do znaku informującego o śliskiej nawierzchni... Czy to kontrolka abs? Po wyłączeniu zapłonu i ponownym uruchomieniu zgasła... PII '93 2.5 tdi. Nigdzie w sieci nie mogę znaleźć rozpiski kontrolek w pII, w pI kontrolka abs ma napis abs w nawiasie.

tel. 504126172
tel. 504126172
to może ASR to mnie zaawansowany system...Kabal pisze:Zasadniczo zapaliła się po tym jak zawróciłem slajdem na lodzie, ale w ESP w pełnoletnim śmietniku nie uwierzępolaff pisze:moze to zły przykład ale u mnie w mondeo taka kontrola jest od ESPKabal pisze:jak już jesteśmy przy kontrolkach, to mi się ostatnio zapaliła taka pomarańczowa z sybolem podobnym do znaku informującego o śliskiej nawierzchni... Czy to kontrolka abs? Po wyłączeniu zapłonu i ponownym uruchomieniu zgasła... PII '93 2.5 tdi. Nigdzie w sieci nie mogę znaleźć rozpiski kontrolek w pII, w pI kontrolka abs ma napis abs w nawiasie.
... choć też sie wierzyc nie chce
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
Najdziwniejsze, że sama ta kontrolka nie zgasła, ujechałem z kilometr nim postanowiłem wyłączyć zapłon i uruchomić auto ponownie. Po tej operacji zgasła...
tel. 504126172
tel. 504126172
to możliwe że ASR masz tylko uszkodzony...Kabal pisze:Najdziwniejsze, że sama ta kontrolka nie zgasła, ujechałem z kilometr nim postanowiłem wyłączyć zapłon i uruchomić auto ponownie. Po tej operacji zgasła...
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
to i ja pozamulam o kontrolkach
zapala mi się czasem kontrolka od abs i automatycznie abs przestaje działać, po zgaszeniu i odpaleniu silnika wszystko cacy, nie jest to wina płynu ani jego poziomu bo płyn pare dni temu wymieniłem i dalej jest tak samo.
Myślałem, że może mam przełamany gdzieś kabel od czujnika abs bo czesto zapala się ta kontrolka przy skręcaniu podczas hamowania ale ostatnio zauważyłem też, że dzieje się tak podczas tego jak pedał hamulca robi "bzzzzzzz"
no właśnie, czemu on kurfa robi "bzzzzzz"??
Po każdym odpaleniu i przejechaniu kilku metrów zawsze robi charakterystyczne "bzzzzz" a na pedale hamulca czuć taką wibracje jek w telefonie
wtedy też czasem sie zapala kontrolka ale też nie zawsze. Pomocy

Myślałem, że może mam przełamany gdzieś kabel od czujnika abs bo czesto zapala się ta kontrolka przy skręcaniu podczas hamowania ale ostatnio zauważyłem też, że dzieje się tak podczas tego jak pedał hamulca robi "bzzzzzzz"

PIV 3,2DiD
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
Jak robi bzzz bzzz to znaczy, że działa absVidelec pisze:to i ja pozamulam o kontrolkachzapala mi się czasem kontrolka od abs i automatycznie abs przestaje działać, po zgaszeniu i odpaleniu silnika wszystko cacy, nie jest to wina płynu ani jego poziomu bo płyn pare dni temu wymieniłem i dalej jest tak samo.
Myślałem, że może mam przełamany gdzieś kabel od czujnika abs bo czesto zapala się ta kontrolka przy skręcaniu podczas hamowania ale ostatnio zauważyłem też, że dzieje się tak podczas tego jak pedał hamulca robi "bzzzzzzz"no właśnie, czemu on kurfa robi "bzzzzzz"??
Po każdym odpaleniu i przejechaniu kilku metrów zawsze robi charakterystyczne "bzzzzz" a na pedale hamulca czuć taką wibracje jek w telefonie
wtedy też czasem sie zapala kontrolka ale też nie zawsze. Pomocy
![]()

tel. 504126172
tel. 504126172
zolta z napisem ABS
tyle, ze u mnie robi bzzzz zawsze po odpaleniu i przejechaniu paru metrow, nie wazne czy hamuje w tym momencie, to cos tak jak by sobie testowal pompe hamulcową.

PIV 3,2DiD
A moja zaświeciła się już na stałe:( znajduje się ona poniżej kontrolki ręcznego. Poprzedni właściciel, który rozpracowywał ABS i nawet go uruchomił twierdzi, że to kontrolka od abs właśnie, ale wygląda inaczej - jest nawias a w nim samochód i jakby ślady poślizgu poniżej niego. Abs nie robi, ciekawe co się stało?
tel. 504126172
tel. 504126172