Silnk benzynowy 3.0 stukanie

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
malosc

Silnk benzynowy 3.0 stukanie

Post autor: malosc » wt lut 15, 2011 9:04 pm

Witam,

być może uda się gdzieś dalej pojechac w wakacje, a nie chce juz ryzykować i się stresować tysiąc kilometów od domu. To stukanie było już jak kupiłem sprzęta 2 lata temu, ale chyba nie tak głośne. Stan licznika chyba nie istotny bo to sprzęt od handlarza, nie mniej niż 220 000 tkm, no bo chyba nie podwyższył :)
Pytanie brzmi czy jest jakiś sposób na lokalizacje tych stuków czy to na panwekach, na sworzniu czy zawór. Nie jestem w stanie "na słuch" sprawdzić czy to góra czy dół silnika, jak stoje z boku to wydaje sie ze z dołu. Ale pamietam we fiacie jak panewki były wytarte to przy przegazówce mocno walił, uszczelniacze zaworowe po dodaniu gazu na 2000rpm w kolejnym starym sprzęcie sie wyciszały. Tych efektów nie ma ani przy przegazówce nie ma tych metalicznych dziwięków a i przy małym dodaniu gazu stuk nie ginie. Czyli co, łożysko na sworzniu?? Macie jakis patent co by to sprawdzić. Morze przerabiał ktoś temat panewki, sworznie i łożyska to chyba niezbyt droga impreza, a i da rade samemu zrobić,przy małym doświadczeniu ??

Z góry dzięki za info
Pozdrawiam
Piotrek
Misiek II 92 LPG - daje rade

artmit
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Silnk benzynowy 3.0 stukanie

Post autor: artmit » wt lut 15, 2011 9:20 pm

Po rozgrzaniu silnika nie ginie? U mnie były padnięte hydrauliczne popychacze zaworów na jednej głowicy ,zrobiłem ją ( okazało się że ktoś założył jeden popychacz odwrotnie i klikał cały czas) . Teraz zaczyna być głośna druga głowica :)21 . A jaki masz przebieg ( o ile wiesz)?. Mój podchodzi pod 250 kkm ,chodzi cicho , oleju nie bierze . Były to dość żywotne motory, ponoć wytrzymują zirka ebałt 500kkm do remontu wg speców mitsu.
pozdro
Arturos Pajeros tri litros zeros
Arturos Pajeros

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » wt lut 15, 2011 9:27 pm

popychacze, sworznie na tłokach, panewki .......

ale zacząłbym od popychaczy
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
malosc

Post autor: malosc » wt lut 15, 2011 10:02 pm

Ale jak to popychacz, to niech se klepie, a jeśli to sworzeń to może być masakra w remizie.

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » śr lut 16, 2011 5:37 pm

malosc pisze:Ale jak to popychacz, to niech se klepie, a jeśli to sworzeń to może być masakra w remizie.

jak se jeszcze chwile poklepie to koszty będą takie jak przy sworzniach :)21

Awatar użytkownika
malosc

Post autor: malosc » czw lut 17, 2011 9:19 pm

gebels pisze:
malosc pisze:Ale jak to popychacz, to niech se klepie, a jeśli to sworzeń to może być masakra w remizie.

jak se jeszcze chwile poklepie to koszty będą takie jak przy sworzniach :)21
Hmmm, a możesz coś więcej napisać, jak robiłem ostatnio głowice w vectrze jak wyciągnołem popychacze to tam sie nie ma co rozwalić.

Awatar użytkownika
gebels

Post autor: gebels » czw lut 17, 2011 11:05 pm

a czy ja mówię że się coś rozwali ?? :)21

jeździ dalej, widać masz nadmiar kasy, za chwile będziesz szukał głowicy bo tej się już nie będzie opłacało robić, tylko pamiętaj jak zamienisz głowice to załóż te swoje stare popychacze poco wymieniać jak choć stukają a silnik jeszcze robi :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”