przełożenie mostu z mocniejszego silnika
Moderator: Kosiarz
Re: przełożenie mostu z mocniejszego silnika
Kolego DamnIt! mam pytanie odnośnie tej blaszki na której jest przełożenie,czy to jest ta która jest przyklejona do maski,tak mniej więcej na środku?
Przełożenie mostu jest na tabliczce aluminiowej w komorze silnikowej na grodzi silnika mniej więcej na wysokości filtra powietrza po stronie pasażera. Przełożenie napisane jest w postaci czterocyfrowej np. 4875 to przełożenie 4,875.
Ja mam taką tabliczkę przyklejoną do maski,na niej jest typ silnika,skrzyni biegów,kolor i chyba przełożenie.
Na masce przyklejona jest tabliczka z luzem zaworowym i kątem pompy ale to jest naklejka. Ta tabliczka z przełożeniem jest z aluminium i napisy ma ryte czy tam tłoczone. Ale może i na masce były, nie twierdzę, że nie.
Tabliczka jest na masce i z niej wynika że jest 4.272,teraz takie pytanie od jakiego silnika szukać mostów,myślę że 4.9 by mi starczyło,czy 2.5 ma słabsze mosty od 3.0? A jeszcze jedno,czy można wyliczyć przełożenie kręcąc kołem i liczyć ile razy obrócił się wał,czy nie da rady tak.
Koledzy,czy przedni most oprócz przełożeń jeszcze się czymś rożni?
Owszem. Np były czterosateliowe i dwu... I dwa rodzaje połosi - roznią się gruboscią. Mowa o p1. Oczywiscie oba mosty ktore mam mają ratio 4.875
A wiesz ile kosztuje np. uszczelniacz do mostu volvo, albo łożysko?N2O pisze:Pokaż te mosty od y60 za 2 tyś komplet.
![]()
Normalnie chodzą po około 4 tyś za 2 sztuki, + wypada wyremontować przedni za około 1 tyś + przełożenia 4-6 tyś + ARB na przód za 3 tyś i już nie wychodzi tak różowo.
Za tą kwotę można kupić mosty od volvo.
3.0 V6 +Ironman
A w PajeroII różniły się przednie mosty,czy były różne półosie?
Różnią sie.
Inna długość głowki.
Później albo skracasz wał albo dorabiasz flansze (jak za krotki).
Inne rozstawienie szpilek do wewnętrznego lewego przegubu.
Inna długość głowki.
Później albo skracasz wał albo dorabiasz flansze (jak za krotki).
Inne rozstawienie szpilek do wewnętrznego lewego przegubu.
# Racja jest jak dupa, każdy ma swoją
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424