Pajero 3.2 DID rozrząd
Moderator: Kosiarz
Pajero 3.2 DID rozrząd
Panowie czy w 3.2 DiD trzeba wymieniać łańcuch rozrządu jeżeli tak to po jakim przebiegu, jeżeli nie to na czym ma polegać obsługa?
HEAVEN CAN WAIT I'M BUSY
Re: Pajero 3.2 DID rozrząd
Jak się kupiło strucla to łańcucha raczej nie trzeba wymieniać ale trzeba sprawdzić napinacz i ślizgi bo inaczej może zaboleć w kieszeń.
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Wymiana rozrządu w 3.2 DID to kłopotliwa sprawa. Jednak po moich doświadczeniach warsztatowych wynika że łańcuch w 3.2 nie jest wieczny
. W 4M40 (2.
łańcuch był dwurzędowy i wytrzymywał do końca życia silnika, w 4M41 japońscy myśliciele poprawili sprawę i odchudzili łańcuch (Jednorzędowy i w dodatku ciągnie dwa wałki) co negatywnie wpłynęło na jego trwałość. Wyciągałem już resztki łańcuszków z kilku misek olejowych z DID. Reasumując, Ja bym zmienił tak na oko po 200000-250000 km razem z napinaczem.

Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
rudypajero.koszalin pisze:Wymiana rozrządu w 3.2 DID to kłopotliwa sprawa. Jednak po moich doświadczeniach warsztatowych wynika że łańcuch w 3.2 nie jest wieczny. W 4M40 (2.
łańcuch był dwurzędowy i wytrzymywał do końca życia silnika, w 4M41 japońscy myśliciele poprawili sprawę i odchudzili łańcuch (Jednorzędowy i w dodatku ciągnie dwa wałki) co negatywnie wpłynęło na jego trwałość. Wyciągałem już resztki łańcuszków z kilku misek olejowych z DID. Reasumując, Ja bym zmienił tak na oko po 200000-250000 km razem z napinaczem.

wyjąłeś mi to z ust

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
-
- Kontaktowanie:
ja robiłem w serwisie, wszystko bez ślizgów - były w bdb stanie kosztowało mnie 1300 brutto z gwarancją 60 tyś
wildcat F50 w wersji rurka z IS
- Mikrusek
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
3500 z wymianą ślizgów i napinacza. W sumie po zerwaniu 

-
- jestem tu nowy...
czy w Pajero IV poprawili ten rozrząd? czy też trzeba się obawiać... silnik 3.2DiD 175km i 200km.
to ta sama kontrukcja co w P III ? czy są jakieś zmiany?
Freelander I TD4
Toyota Rav 4 VVTi
in the future
LR Freelander II ?
LR Defender III ?
Toyota Rav 4 VVTi
in the future
LR Freelander II ?
LR Defender III ?
Zasadniczo to jest ten sam motor z nowym softem turbiną i detalami dającymi ciut więcej mocyfreelander. pisze:czy w Pajero IV poprawili ten rozrząd? czy też trzeba się obawiać... silnik 3.2DiD 175km i 200km.
Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33