moze ktos tak mial

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

leniviec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

moze ktos tak mial

Post autor: leniviec » czw kwie 19, 2012 10:15 pm

W skrocie. Piatkowy wyjazd w glebe. Najpierw wodowanie na okolo 1.20 m (snorkel sprawny) Umiera alternator na 15 minut (naszlo do niego tego zielonego z bagien).Po oczyszczeniu zmartwychwstaje. Pozniej w cholere jazdy, ciaganie sie non stop wyciagarka w sumie to z 1,5 h samej pracy wyciagarki)(Akumulator generalnie prawie szrot), ale wyciagarka dawala rade. W pewnym momencie auto gasnie. Po przekreceniu kluczyka w stacyjce auto nawet nie oswieca kontrolek. Odpalam sie z 2 auta bezposrednio z akumulatora. Na desce dyskoteka. Swieca kontrolki OLEJ, AKU, HAMULEC, A/T i cos chyba jeszcze. Auto ze trzy razy gasnie, generalnie jest slabsze. Po czarnym z trudem wracam na reduktorze, zeby mi auto nie zgaslo. Dzis robie probe, odpalam go, o dziwo z akumulatora szrota - zapala. To bylo jego ostatnie zapalenie. Drugi raz tego nie powtorzyl. :P. Kupuje i wkladam nowy aku, i dalej te kontrolki swieca. Po odpaleniu auto nawet chodzi rowno, poza ktoras rolka ktora wyje jak potepiona dusza :P. Nie przejechalem sie, bo mialem cykora ze mi gdzies na miescie zrobi psikusa. Ładowanie teoretycznie mam, bo po wylaczeniu z hebla auto nie gasnie. Zauwazylem jednak, ze woltomierz pokazuje nie zawsze 14 volt, tylko np 12-13. Nawet jak bez ladowania jezdzilem, to swiecilo co najwyzej AT i aku. Troche sie w glebie ciagam juz ponad 5 lat, ale takiego przypadku nie mialem. Moze sie komus cos takiego przytrafilo. Mechanik ze mnie zaden, ale szukam punktu zaczepienia. Pajero 24V 3.0. Amen
Pajero 3.0 V6

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Re: moze ktos tak mial

Post autor: Kajen » pt kwie 20, 2012 5:45 am

Masa Ci sie poluzowała ?

Blues_M07

Post autor: Blues_M07 » pt kwie 20, 2012 7:58 pm

Alternator is ower :)21 ?(kaput)
Mitasubiszi Pajoro I 3D,2.5TDI, LSD,90r
Junak M07,Husqvarna WR250 YNO JAZDA :)21

Awatar użytkownika
Zibi

Kontaktowanie:

Post autor: Zibi » pt kwie 20, 2012 8:11 pm

Na sto procent masa do silnika.

Edit - nie przypiąłes sobie czasem masy od wyciągarki do ramy?

leniviec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: leniviec » sob kwie 21, 2012 8:08 pm

obstawialem podobnie. w poniedzialek przekladam alternator na gore, to bedzie mu sie okazja przyjzec. Odnosnie masy do ramy - stalo mi sie tak po ostatnim wypadzie, i troche to juz czasu dzialalo,wiec wykluczam zle podpiecie wyciagarki. Bardziej sama wyciagarke :D.Dzieki za podpowiedzi :)) :)21
Pajero 3.0 V6

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » ndz kwie 22, 2012 9:22 am

dziwie ci się że dalej aku masz na dole
Czwarte serce :cry:

leniviec
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: leniviec » czw kwie 26, 2012 12:03 pm

zdechl regulator w alternatorze. przyczyna - slaby akumulator + duzo ciagania = zlom alternator. Temat zamykam :)
Pajero 3.0 V6

Awatar użytkownika
Mariobros
Kontaktowanie:

Post autor: Mariobros » pt kwie 27, 2012 2:07 pm

wyprowadź regulator z alternatora na kablach np na podszybie i zapomnisz o problemie. Regulator byle miał właściwe parametry - koszt ok 5-10 zł. Robi to już 4 lata i się nie chce zrypać :)2
Pajero 2,5TD 86r. GG 649597

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”