4HLc 4LLc działa nie działa ?

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

jackoo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

4HLc 4LLc działa nie działa ?

Post autor: jackoo » wt sty 10, 2006 10:15 pm

witam, dziś zaspa śnieżna zmusiła mnie do ręcznej pracy z łopatą bo niestety jedna blokad zawiodła więc prosze o pomoc. Jeżeli sie nie mylę to przełożenie 4HLc to takie w którym jest napęd na 4 ze zblokowanym środkiem bez reduktora czyli wszystkie 4 koła powinny sie kręcić jednakowo podobnie jak w 4LLc a dziś w śniegu prawie po pas kręcił raz sam przód raz sam tył w zależności od położenia miśka. Więc co mogło paść?? Czy może sie mylę i tak ma być :roll:

jackoo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jackoo » wt sty 10, 2006 10:16 pm

aha misiek V20 z superselektem

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » wt sty 10, 2006 10:26 pm

jackoo pisze:aha misiek V20 z superselektem
czy oby napewno V20 :wink:

Obrazek
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
Eskapada

Re: 4HLc 4LLc działa nie działa ?

Post autor: Eskapada » wt sty 10, 2006 10:31 pm

jackoo pisze:witam, dziś zaspa śnieżna zmusiła mnie do ręcznej pracy z łopatą bo niestety jedna blokad zawiodła więc prosze o pomoc. Jeżeli sie nie mylę to przełożenie 4HLc to takie w którym jest napęd na 4 ze zblokowanym środkiem bez reduktora czyli wszystkie 4 koła powinny sie kręcić jednakowo podobnie jak w 4LLc a dziś w śniegu prawie po pas kręcił raz sam przód raz sam tył w zależności od położenia miśka. Więc co mogło paść?? Czy może sie mylę i tak ma być :roll:
chyba nic nie padło ...i zadziałał mechnizm różncowy ...zeby sie sie np kręciły non stop dwa tyle koła bez wzgledu na położenie obciążenie ect to powinienes włączyć blokade tylnego mechanizu różnocowego ...którą sie włącza przyciskiem z napisem RD Lock
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
zu-tec

Post autor: zu-tec » śr sty 11, 2006 12:00 pm

jackoo pisze:(...) 4HLc to takie w którym jest napęd na 4 ze zblokowanym środkiem bez reduktora czyli wszystkie 4 koła powinny sie kręcić jednakowo (...)
Nie - to nie tak jest:
Na 4Hlc może ci się buksować 1 koło na przedniej osi i 1 na tylnej, wtedy stoisz - podejrzewam że tak właśnie było w Twoim przypadku.
Żeby kręciły się wszystkie 4 koła jednakowo, to wszystkie 3 mech. różnicowe musiały by być zablokowane. :wink:
JimnyJeans + 2" - jeździmy bez śladów :)

jackoo
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: jackoo » śr sty 11, 2006 7:52 pm

zu-tec pisze:
jackoo pisze:(...) 4HLc to takie w którym jest napęd na 4 ze zblokowanym środkiem bez reduktora czyli wszystkie 4 koła powinny sie kręcić jednakowo (...)
Nie - to nie tak jest:
Na 4Hlc może ci się buksować 1 koło na przedniej osi i 1 na tylnej, wtedy stoisz - podejrzewam że tak właśnie było w Twoim przypadku.
Żeby kręciły się wszystkie 4 koła jednakowo, to wszystkie 3 mech. różnicowe musiały by być zablokowane. :wink:
ja niestety nie mam blokady na tyle (holender) , a owy środkowy kwadracik z napisem C/D lock nie zapala sie tylko mruga (kiedyś po załączeniu świecił), a pewien że tył chodził a przód nie lub na odwrót jestem na 99% więc teraz w sumie nie wiem

Awatar użytkownika
zu-tec

Post autor: zu-tec » czw sty 12, 2006 10:56 am

jackoo pisze: (...) owy środkowy kwadracik z napisem C/D lock nie zapala sie tylko mruga (kiedyś po załączeniu świecił), a pewien że tył chodził a przód nie lub na odwrót jestem na 99% (...)
Eeeeee.....to trzeba tak od razu....się świecić chyba powinien jak Pan Bóg przykazał. a nie mrugać :wink: - co Eskapada ..??

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » czw sty 12, 2006 11:26 am

kontrołka w startym trupie nie jest wykładnia że podzespoły robią lub nie ..... u mnie swieci sie fakt i dobrze sygnalizuje kontrołka blokady tylnego mostu ale nie robi kontrołka przedniego napędu w przeciwnieństwie do samego napędu i innym rzeczy :)21

jest zmina, snieg, lod wiec nie widze wiekszego problemu zeby gdzies na jakims otwartym terenie sprawdzić działanie napędów.

tak jak juz wspomnialismy żeby sie 4 koła nonstop kręciły po zatakowaniu jakieś zaspy i zawieszeniu sie na niej musiałbys miec blokade tylnego mostu i przedniego mostu.

Blokada miedzy osiowa powduje ze naped na przednia i tylna oś jest przekazywnay 50 : 50 natomiast bez blokady w Super Selekcie 4wd 67 : 33
GSM 501 44 66 33

christox
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: christox » czw sty 12, 2006 1:51 pm

Eskapada pisze:
Blokada miedzy osiowa powduje ze naped na przednia i tylna oś jest przekazywnay 50 : 50 natomiast bez blokady w Super Selekcie 4wd 67 : 33
A jak to działa w pajero I bez Super Selekta?
pajero long '86 2.5 TDI -sprzedany
DISCO2 TD5

Awatar użytkownika
zu-tec

Post autor: zu-tec » czw sty 12, 2006 2:04 pm

Eskapada pisze: (...) w startym trupie nie jest wykładnia (...)
Feeee... :)3 nie ma czegoś takiego .....są tylko terenooooofki PRZED rewitalizacją... :wink: :D

Awatar użytkownika
majcher

Post autor: majcher » czw sty 12, 2006 3:44 pm

christox pisze:
Eskapada pisze:
A jak to działa w pajero I bez Super Selekta?
50:50 zawsze przy 4h i 4l
chyba zę ci łańcuch skacze :wink:
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT

Awatar użytkownika
bojach
Kontaktowanie:

Post autor: bojach » czw sty 12, 2006 6:57 pm

@majcher
no i w zależnosci od bieżnika :wink:
pozdrawiam Marek
offpoje team