4HLc 4LLc działa nie działa ?
Moderator: Kosiarz
4HLc 4LLc działa nie działa ?
witam, dziś zaspa śnieżna zmusiła mnie do ręcznej pracy z łopatą bo niestety jedna blokad zawiodła więc prosze o pomoc. Jeżeli sie nie mylę to przełożenie 4HLc to takie w którym jest napęd na 4 ze zblokowanym środkiem bez reduktora czyli wszystkie 4 koła powinny sie kręcić jednakowo podobnie jak w 4LLc a dziś w śniegu prawie po pas kręcił raz sam przód raz sam tył w zależności od położenia miśka. Więc co mogło paść?? Czy może sie mylę i tak ma być 

Re: 4HLc 4LLc działa nie działa ?
chyba nic nie padło ...i zadziałał mechnizm różncowy ...zeby sie sie np kręciły non stop dwa tyle koła bez wzgledu na położenie obciążenie ect to powinienes włączyć blokade tylnego mechanizu różnocowego ...którą sie włącza przyciskiem z napisem RD Lockjackoo pisze:witam, dziś zaspa śnieżna zmusiła mnie do ręcznej pracy z łopatą bo niestety jedna blokad zawiodła więc prosze o pomoc. Jeżeli sie nie mylę to przełożenie 4HLc to takie w którym jest napęd na 4 ze zblokowanym środkiem bez reduktora czyli wszystkie 4 koła powinny sie kręcić jednakowo podobnie jak w 4LLc a dziś w śniegu prawie po pas kręcił raz sam przód raz sam tył w zależności od położenia miśka. Więc co mogło paść?? Czy może sie mylę i tak ma być
Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Nie - to nie tak jest:jackoo pisze:(...) 4HLc to takie w którym jest napęd na 4 ze zblokowanym środkiem bez reduktora czyli wszystkie 4 koła powinny sie kręcić jednakowo (...)
Na 4Hlc może ci się buksować 1 koło na przedniej osi i 1 na tylnej, wtedy stoisz - podejrzewam że tak właśnie było w Twoim przypadku.
Żeby kręciły się wszystkie 4 koła jednakowo, to wszystkie 3 mech. różnicowe musiały by być zablokowane.

JimnyJeans + 2" - jeździmy bez śladów 

ja niestety nie mam blokady na tyle (holender) , a owy środkowy kwadracik z napisem C/D lock nie zapala sie tylko mruga (kiedyś po załączeniu świecił), a pewien że tył chodził a przód nie lub na odwrót jestem na 99% więc teraz w sumie nie wiemzu-tec pisze:Nie - to nie tak jest:jackoo pisze:(...) 4HLc to takie w którym jest napęd na 4 ze zblokowanym środkiem bez reduktora czyli wszystkie 4 koła powinny sie kręcić jednakowo (...)
Na 4Hlc może ci się buksować 1 koło na przedniej osi i 1 na tylnej, wtedy stoisz - podejrzewam że tak właśnie było w Twoim przypadku.
Żeby kręciły się wszystkie 4 koła jednakowo, to wszystkie 3 mech. różnicowe musiały by być zablokowane.
Eeeeee.....to trzeba tak od razu....się świecić chyba powinien jak Pan Bóg przykazał. a nie mrugaćjackoo pisze: (...) owy środkowy kwadracik z napisem C/D lock nie zapala sie tylko mruga (kiedyś po załączeniu świecił), a pewien że tył chodził a przód nie lub na odwrót jestem na 99% (...)

JimnyJeans + 2" - jeździmy bez śladów 

kontrołka w startym trupie nie jest wykładnia że podzespoły robią lub nie ..... u mnie swieci sie fakt i dobrze sygnalizuje kontrołka blokady tylnego mostu ale nie robi kontrołka przedniego napędu w przeciwnieństwie do samego napędu i innym rzeczy
jest zmina, snieg, lod wiec nie widze wiekszego problemu zeby gdzies na jakims otwartym terenie sprawdzić działanie napędów.
tak jak juz wspomnialismy żeby sie 4 koła nonstop kręciły po zatakowaniu jakieś zaspy i zawieszeniu sie na niej musiałbys miec blokade tylnego mostu i przedniego mostu.
Blokada miedzy osiowa powduje ze naped na przednia i tylna oś jest przekazywnay 50 : 50 natomiast bez blokady w Super Selekcie 4wd 67 : 33

jest zmina, snieg, lod wiec nie widze wiekszego problemu zeby gdzies na jakims otwartym terenie sprawdzić działanie napędów.
tak jak juz wspomnialismy żeby sie 4 koła nonstop kręciły po zatakowaniu jakieś zaspy i zawieszeniu sie na niej musiałbys miec blokade tylnego mostu i przedniego mostu.
Blokada miedzy osiowa powduje ze naped na przednia i tylna oś jest przekazywnay 50 : 50 natomiast bez blokady w Super Selekcie 4wd 67 : 33
Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
50:50 zawsze przy 4h i 4lchristox pisze:A jak to działa w pajero I bez Super Selekta?Eskapada pisze:
chyba zę ci łańcuch skacze

aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT
SREĆAN PUT