Jak sprawdzić olej w automacie
Moderator: Kosiarz
Jak sprawdzić olej w automacie
Witam mam problem ze skrzynią automat pII 3.0 v6 wczoraj pojechałem pojeździć i jak wyjeżdżałem to było wszystko ok jak wracałem to przerzucał tylko do 3 a dziś rano nie przerzuca w ogóle. Mam HOT I COLD. Poziom był na maxa na HOT na zimnym silniku jak się rozgrzeje to jest na samym dole COLD. Teraz na ciepłym ledwo tyka bagnetu a jak ostygnie to jest w połowie pomiędzy HOT a COLD, Pytanie jak sprawdzać poziom oleju bo słyszałem różne wersje. Ja zakładam że problem związany jest z poziomem oleju jak ma ktoś pomysł czemu tak jest a i gdzie się podział olej bo brak jest wycieków to proszę o propozycję.
Dolałem olej ok.800ml i zaczął przełączać biegi czyli żyje ale dalej nie wiem jak ustalić właściwy poziom oleju.
Dolałem olej ok.800ml i zaczął przełączać biegi czyli żyje ale dalej nie wiem jak ustalić właściwy poziom oleju.
była 4r było P II 2.5
jest PII 3.0 V6 long LPG butla pod autem
doszedł samurai
doszedł samurai
Re: Jak sprawdzić olej w automacie
olej sprawdza się na chodzącym silniku na N, przed sprawdzeniem należy przerzucić na wszystkie biegi od 1-2-D-N-R-P i sprawdzasz na N no następne kryterium czy zimny czy ciepły
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Adaś a po jakim miej więcej czasie pracy na wolnych obrotach można uznać że jest ciepły. Czyli jak dobrze zrozumiałem to po tych zabiegach olej powinien być pomiędzy wycięciami HOT ? A mam skrzynie model 03-27L może to ma jakieś znaczenie.
Jak bym chciał wymienić olej dynamicznie to jest tam jakiś zawór przelewowy czy cuś takiego a jak nie ma to jak wymienić dynamicznie.
Jak bym chciał wymienić olej dynamicznie to jest tam jakiś zawór przelewowy czy cuś takiego a jak nie ma to jak wymienić dynamicznie.

była 4r było P II 2.5
doszedł samurai
doszedł samurai
ciepły będzie jak pojeździsz z 10 minut i temperatura w silniku osiągnie normalny stan.
co do wymiany oleju w automacie to nie jest to taka prosta sprawa, nie wystarczy odkręcić korek w misce olejowej, chociaż ja zawsze robiłem to tak, że odkręcałem korek i odpalałem silnik, przerzucałem od 1-P i wyłączałem silnik i tak kilka razy, ale skrzynia przez parę sekund chodziła na sucho, ale żyła długo i szczęśliwie.
Jak należy prawidłowo wymieniać olej, należy przepompować świeży olej przez węże od chłodnicy oleju, oba zanurzone w płynie, jeden w świeżym drugi w spuszczonym i tak aż w drugim pojawi się świeży olej.
co do wymiany oleju w automacie to nie jest to taka prosta sprawa, nie wystarczy odkręcić korek w misce olejowej, chociaż ja zawsze robiłem to tak, że odkręcałem korek i odpalałem silnik, przerzucałem od 1-P i wyłączałem silnik i tak kilka razy, ale skrzynia przez parę sekund chodziła na sucho, ale żyła długo i szczęśliwie.
Jak należy prawidłowo wymieniać olej, należy przepompować świeży olej przez węże od chłodnicy oleju, oba zanurzone w płynie, jeden w świeżym drugi w spuszczonym i tak aż w drugim pojawi się świeży olej.
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Dzięki jutro spróbuje z tym powalczyć i pochwale się co wyszło ,wiem że olej ma być spełniający normę Dextron IID czy trzeba się wyszczegać jakiejś firmy oleju bo nie ukrywam że myślałem o HIPOLU spełniającym tą normę(patriotycznie myślę
) chyba żę to nie za doby pomysł 

była 4r było P II 2.5
doszedł samurai
doszedł samurai
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
jak ma IID to może być, możeś i patryjota ale znam lepsze marki olejowe za niższą cenę co oferują IIDpomaj pisze:Dzięki jutro spróbuje z tym powalczyć i pochwale się co wyszło ,wiem że olej ma być spełniający normę Dextron IID czy trzeba się wyszczegać jakiejś firmy oleju bo nie ukrywam że myślałem o HIPOLU spełniającym tą normę(patriotycznie myślę) chyba żę to nie za doby pomysł
Czwarte serce 

- Miskiller
-
strasznie szybko sie gotuje, nie ze mam cos do hipolu....pomaj pisze:że myślałem o HIPOLU spełniającym tą normę...
4-ta REAKTYWACJA.Zrobie sobie PTO do Quada...a co ? umiem..
gebels patriotyzm patriotyzmem
ale taką wymianę na jakiś czas się robi i lanie czegoś co nie do końca będzie ok nie ma sensu jak masz inną markę na myśli to się pochwal. Bo nie chodzi tu już o parę złotych chciałbym zalać taki żeby był spokój na dłuższy czas.

była 4r było P II 2.5
doszedł samurai
doszedł samurai
po '94 już lany był w japończykach dexron III więc taki powinieneś dać... lub atf-21 zamiennie, chyba że masz przed '94 więc D II jak Bóg przykazał... jak za dużo wlejesz to bagnetem wyciecze nic się nie stanie.
Właśnie dziś skończyłem wymianę oleju i czyszczenia filtra. Zleciało z niego około 3 litrów a według serwisówki jest 7.9 l tak więc wychodzi że jeszcze w układzie zostało ok 5l . Wymyślałem sonie że dynamicznie wymieniać nie będę i zalałem go hipolem IID (tani) pojeżdżę trochę i znowu zdobię zmianę na jakiś inny niby lepszy ,zobaczymy jak to będzie działać 

była 4r było P II 2.5
doszedł samurai
doszedł samurai