Jakie opony AT do Pajero ?

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

tiptek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Jakie opony AT do Pajero ?

Post autor: tiptek » śr lis 13, 2013 11:05 am

Nowy. Witam serdecznie wszystkich na forum.

Mam do Was jako ekspertów od Mitsubishi pytanie o opony typu AT.
Mianowicie na nasze nieszczęście staliśmy się posiadaczami Pajero 3.2 D, gdzie obecnie mamy założone opony o rozmiarze 265/65 R17 (katalogowy rozmiar) firmy Graber General AT. Niesetny ale te opony są tragiczne. Odgłosy jakie dochodzą przy prędkości w przedziale 80-120 są niemal takie jak by zaraz miały się łożyska wysypać, w terenie ( jak dla naszych potrzeb) daję 3=. Dodam że da nas teren to nie topienie samochodu po dach :) ale powiedzmy jazda po terenach leśnych, delikatnie podmokłych, drogi gruntowe. Oczywiście poruszamy się też po drogach asfaltowych.
Kiedyś jeździliśmy na Bfgoodrich, ale były zamontowane na Landku Prado 90 i były raz że cichsze i lepsze w terenie.
Pytanie brzmi, jakiej marki opony typy AT polecicie przy zachowaniu tego rozmiaru, od razu powiem ze Bfgoodrich nie robi takiego rozmiaru.

Pozdrawiam

tiptek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Jakie opony AT do Pajero ?

Post autor: tiptek » śr lis 13, 2013 11:13 am

Jedynie co znalazłem to rozmiar BF Goodrich All Terrain T/A KO 265/70 R17 ale 70 a nie 65 i nie wiemy czy nie będzie ocierało przy ostrych skrętach.

T

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » śr lis 13, 2013 2:27 pm

Masz GG AT (nowy model) czy AT2? Tez mam pajero 3,2 i powiem, że szum opon jest fatalnie wyciszony. Identyczne gumy mam w pajero i Ssangyongu (Goodyear Duratrak ) i w mitsubishi słychać je znacznie bardziej. Grabbery at2 miałem w dwóch rozmiarach (16 i 18"). I złe nie były. Stawiam, ze jak znajdziesz coś cichszego, to w terenie będzie gorzej, chyba, że gumy są nierówno zużyte - wtedy masz ekstra hałas.
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

tiptek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: tiptek » czw lis 14, 2013 9:19 am

Mamy nowy model. Niestety we wszystkich 12 sztukach tak hałasują. Powiem Ci że normalnie przy 80 na godzinę zaczyna się koncert opon :) Zastanawia mnie czy jak byśmy założyli rozmiar 265/70 R17 to czy było by Ok bo to właściwie niewiele więcej niż 265/65 R17. Pewnie mogą być przekłamania na liczniku niewielkie ale ważniejsze jest to czy nie będzie ocierało przy skrętach.

Awatar użytkownika
gÓral świętokrzyski
Kontaktowanie:

Post autor: gÓral świętokrzyski » sob lis 16, 2013 7:04 pm

gg at to jedne z cichszych opon AT na rynku

nie ma jednak porównania z oponami asfaltowymi

wczesniej jeżdziłem na BFG AT i GG praktycznie nie słysze w hiluxie

może te wasze są mocno wyjechane??
Deszcz zacina nas po pysku Uaz przelazł po bagnisku

www.korbol.prv.pl

Awatar użytkownika
alfik

Post autor: alfik » sob lis 16, 2013 10:28 pm

Co do rozmiaru, to gumy 32" do P3 wchodzą. Sam mam 265/75r16 (auto jest troszkę podniesione i ma przycięty zderzak, ale przed cięciem tez było ok. Jednak jak szukasz komfortu to poddaj dzielności terenową. Poza oponami terenowymi mam Wranglery F1 285/55r18 i na nich Pajero to inny samochód. Skręca jak osobówka, hamuje, cichy, a nie przesadnie twardy. Jak dasz wyższy profil, poddasz właściwości szosowe.

A może to nie opony, tylko łożyska szumią?
Była Alfa 4x4, było Pajero, są Ssangyong i Subaru

tiptek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: tiptek » pn lis 18, 2013 12:41 pm

Padło na BF 245 75 R17. Z tego co się orientuje to GG to są opony USA gdzie nie ma wymogu jakie narzuca UE odnośnie głośności opon. Na BF jeździłem przez 10 lat, zjechałem z 3 komplety ale to było na Toyocie Prado J90 i jestem bardzo zadowolony z zachowania w warunkach terenowych jak i komfortu co do hałasu.

Łożyska nie szumią bo w 12 sztukach Pajero są zamontowane opony GG i efekt we wszystkich taki sam, któro mówiąc szajs a nie opony.

Awatar użytkownika
gÓral świętokrzyski
Kontaktowanie:

Post autor: gÓral świętokrzyski » śr lis 20, 2013 8:34 am

Deszcz zacina nas po pysku Uaz przelazł po bagnisku

www.korbol.prv.pl

Awatar użytkownika
lomiarz

Post autor: lomiarz » czw gru 12, 2013 9:27 am

zalozylem nowe bf at do pajero IV i nie ma tragedii jesli chodzi o halas