[PIII 3.2 DID] Klamka tylnej klapy.

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
Nesene
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

[PIII 3.2 DID] Klamka tylnej klapy.

Post autor: Nesene » ndz sty 25, 2015 11:46 pm

Dziś własnie klamka w tylnej klapie powiedziała mi "wal się" i przestała otwierać drzwi. Oczywiście wybrała najmniej odpowiedni moment. Taka złośliwość rzeczy martwych. Ale do brzegu :)
Jak się do niej dobrać bo podejrzewam że cos tam spadło albo sie zacięło bo centralny czuć ze chodzi. Macie jakiegoś manualna jak się dostać do mechanizmu z zamkniętymi drzwiami ?

tomekhydra
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: [PIII 3.2 DID] Klamka tylnej klapy.

Post autor: tomekhydra » pn sty 26, 2015 9:43 pm

U mnie pomogło delikatne nap... w okolicach rejestracji otwartą łapą i szarpanie za klamkę - otworzyły sie .Następnie dostałem się od zewnątrz i wewnątrz do mechanizmu tylnego zamka.O ile dobrze pamiętam to od wew nie ma co zabardzo się zacinac ( szkoda robebeszania), natomiast od zewnątrz jest sprężyna i mechanizm który koroduje( błoto, sól). W moim przypadku pomogło spryskanie wszystkiego wd-40 a potem smarem z jakimś teflonem czy innym specyfikiem .Hula do dzisiaj. Po zimie mam zamiar profilaktycznie znów nasmarowac całe to ustrojstwo. Usterka dosyć częsta i upiedliwa, opisana na forum mitsumaniaków.Swoją droga coś skośnookie inżyniery nie przyłożyli się do roboty.

pzdr tomek

dma3
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dma3 » pt sty 30, 2015 5:42 pm

Zacina się na trzpieniu krzywka. Będziesz widział po rozebraniu od wewnątrz wykończenia klapy.
Trzeba przesmarować.

Jeśli nie chce się otworzyć, zdejmij czarny plastik, na którym jest tablica i staraj się do środka lać coś w stylu WD-40.

Awatar użytkownika
Nesene
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Nesene » pn lut 02, 2015 10:25 am

Narazie nap... w plastiki pomogło. Zalałem na ślepo WD40 i chodzi. Na wszelki wypadek zamykam klapę z rozmachem zeby jej wstrząsy zafundować. Zrobi się cieplej to rozbiorę plastiki i przesmaruje

Awatar użytkownika
Kuszman

Post autor: Kuszman » pn lut 02, 2015 12:15 pm

Rozbieralem ostatnio wewnętrzne plastiki. Nie opłaca sie. Smaruj z zewnatrz po zdjeciu plastiku z tablicą. Od srodka duzo wiecej nie zrobisz.

Awatar użytkownika
Nesene
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Nesene » pn lut 02, 2015 12:21 pm

Kuszman pisze:Rozbieralem ostatnio wewnętrzne plastiki. Nie opłaca sie. Smaruj z zewnatrz po zdjeciu plastiku z tablicą. Od srodka duzo wiecej nie zrobisz.
Ale tam jest tylko klamka i nie wiele widać w środku co trzeba polewać tym WD40 żeby nie rozbierać środka ?

Awatar użytkownika
TangoKK
Kontaktowanie:

Post autor: TangoKK » pn lut 02, 2015 3:35 pm

Samo WD40 nie wystarczy. Dobre jest tylko żeby klamka odpuściła. Za parę dni spłynie i znowu będzie lipa. Radzę teraz napsikać jakiegoś smaru w spreyu :)2
HEAVEN CAN WAIT I'M BUSY

Awatar użytkownika
Kuszman

Post autor: Kuszman » pn lut 02, 2015 4:34 pm

Nesene pisze:
Kuszman pisze:Rozbieralem ostatnio wewnętrzne plastiki. Nie opłaca sie. Smaruj z zewnatrz po zdjeciu plastiku z tablicą. Od srodka duzo wiecej nie zrobisz.
Ale tam jest tylko klamka i nie wiele widać w środku co trzeba polewać tym WD40 żeby nie rozbierać środka ?
Zaciera sie wlasnie na osi ten biały plastik poruszany przez klamke.
Spsikac i rozruszac. Wpisac do kalendarza nastepny raz za pol roku.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”