Silnik 2.5td silnik mi się skończył
Moderator: Kosiarz
Re: Silnik 2.5td silnik mi się skończył
Ja miałem podobny problem . Motor 2.8 4M40 . Słaba kompresja , brał sporo oleju ( 1L na 1000 km) , turbina puściła olej - dostał samozapłonu , po zmianie turba pochodził z 10 min i puścił olej na skrzynie ( puścił simernig na wale ) Kompresja poszła w miske .
Postanowiłem go zreanimować . Narazie zdjąłem głowicą i rozebrałem dół. Co wyszło
-Głowica musiał być już zmieniana ( motor niby ma 340 tyś km ) . Wałek, szkanki i płytki prawie nie porysowane wszystko jak nowe.
-Po zdjęciu głowicy faktycznie okazało się ze uszczelka była już zmieniana
-Uszczelniacze na tłokach stanęły. ( 3 z 4 tłokow były w oleju ) wszystkie mają wyczuwalny luz - przez brak uszczelniaczy
-Cylindry nie porysowane
-Panewki na wale mają spory luz
zobaczymy co dalej wyjdzie . Panewka wałka balansującego też poszła.
Co co kosztów reanimacji to popatrz za częściami w UK na ebay.co.uk
Sporo taniej . Komplet panewek - 25 funty , komplet uszczelniaczy na tłoki - 50 funtów , zestaw uszczelek z uszczelką pod głowice - 23 funty . uszczelka wału - 9 funtów
Postanowiłem go zreanimować . Narazie zdjąłem głowicą i rozebrałem dół. Co wyszło
-Głowica musiał być już zmieniana ( motor niby ma 340 tyś km ) . Wałek, szkanki i płytki prawie nie porysowane wszystko jak nowe.
-Po zdjęciu głowicy faktycznie okazało się ze uszczelka była już zmieniana
-Uszczelniacze na tłokach stanęły. ( 3 z 4 tłokow były w oleju ) wszystkie mają wyczuwalny luz - przez brak uszczelniaczy
-Cylindry nie porysowane
-Panewki na wale mają spory luz
zobaczymy co dalej wyjdzie . Panewka wałka balansującego też poszła.
Co co kosztów reanimacji to popatrz za częściami w UK na ebay.co.uk
Sporo taniej . Komplet panewek - 25 funty , komplet uszczelniaczy na tłoki - 50 funtów , zestaw uszczelek z uszczelką pod głowice - 23 funty . uszczelka wału - 9 funtów
Pajero II Long 2.8 na 35" +2" buda +2" zawiecha
-
-
Jakiej firmy polecacie pierscienie tloka do silnika 2.5? Oczywiscie po za oryginalami. Slyszale, ze Goetze sa bardzo dobre. Jezdzi ktos na pierscieniach z e-pajero?
Ja kiedyś z e-pajero kupiłem komplet do gratów do przedniego zawieszenia do jedynki. Po pierwszym wypadzie w teren stwierdziłem, że nie kupię u nich już nawet zapałek bo pewnie będą podobnej jakości jak te sprzedane jako super jakościowo zamienniki...
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
-
-
A jeździ ktoś na forum lub jeździł, w pajero na wymienianych tulejach, czy wszyscy zmieniacie całe bloki na używki?? Bo już sam nie wiem, czy szukać używki bloku, czy dać nowe tuleje i pierścienie...
Kasa wychodzi podobna.

Wymień cały silnik na używke. Jest paru pewnych sprzedawców w sieci.
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
-
-
Daj jakiś namiar, po za gościem z Książek, bo z nim już rozmawiałem.
Ja zawsze od niego brałem i nigdy mnie nie zawiódł. Silniki skrzynie asb zawsze było ok. Chyba ze się skończył.
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
-
-
Generalnie poszukuję samego dołu, bo turbo po regeneracji, głowica ok, pompa paliwa też..., Ale jak nie będzie to wezmę słupek z Książek, i będę próbował sprzedać to co mi zostanie.
Ja bym szukał całego po co kombinować rozbierać i składać. Policz koszty roboty uszczelek i reszty
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
Po to, by móc zweryfikować zużycie elementów. Cylindrów.
Dla satysfakcji czy podkręcania ego? Po co rozkręcać coś co działa prawidłowo?
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
-
-
Wiekszosc silnikow na alledrogo jest juz wymontowana i nie mozna ich sprawdzic przed wsadzeniem. Malo ktory sprzedawca przed demontazem dokonuje np. Pomiaru cisnienia. A kazdy mowi ze silnik lala. Policz sobie koszta wysylki, wlozenia silnika i w przypadku lipy ponownego demontazu, odsylki o czasie i nerwach nie wspominajac. Wiec jak caly to tylko taki ktory siedzi w aucie i mozna odpalic i sprawdzic. Wiem co pisze bo juz to przerabialem... i dodatkowo mechanik ktory montowal silnik nie byl szczery do konca... dlatego teraz skladam silnik sam. Jutro jade ogladac dol. Glowica juz pojechala na przeglad. Dodam, ze Pan Zbyszek na innym forum zwracal uwage ze wiekszosc silnikow u nas jest z UK i wspomnial rowniez, ze wiekszosc z nich jest w slabym stanie bo tam serwis jest bardzo drogi.
Za to Pan Zbyszek uczciwy jest....
ja jego uczciwości doświadczyłem na własnej skórze. ...
jasne ze kupowanie silnika używanego w całości to loteria, ale zależy co chcesz osiągnąć. Czy stan kolekcjonerski czy auto do upalania. Jeśli pierwsze to zgadzam się masz rację, jednak jeśli to drugi to Twoja teoria nie ma sensu. Remont silnika 2,5 TD tak by był zrobiony porządnie to koszt około 7-8 kzl było to już liczone na tym forum. Pajero na chodzie nawet angol na graty zamknie się w całości w 10kzl...
ja jego uczciwości doświadczyłem na własnej skórze. ...
jasne ze kupowanie silnika używanego w całości to loteria, ale zależy co chcesz osiągnąć. Czy stan kolekcjonerski czy auto do upalania. Jeśli pierwsze to zgadzam się masz rację, jednak jeśli to drugi to Twoja teoria nie ma sensu. Remont silnika 2,5 TD tak by był zrobiony porządnie to koszt około 7-8 kzl było to już liczone na tym forum. Pajero na chodzie nawet angol na graty zamknie się w całości w 10kzl...
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
dodam, że ja to jeszcze inaczej liczę bo zakładam, że po tak dużą i złożoną część jak silnik fatyguję się osobiście.
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
-
-
Zaczynam małymi krokami składać silnik do kupy, na starym silniku panewki wałków balansowych śmietnik, na drugim bloku który zakupiłem panewki są w stanie dostatecznym, i zastanawiam się czy dać nowe panewki oraz zdrowe wałki bo takie posiadam, czy może złożyć to do kupy bez tych wałków i zaspawać kanały olejowe, lub z wałkami ale bez paska
Ktoś jeździ bez nich??

trzy lata temu robiłem taki remont jak Ty teraz. W moim przypadku kupiłem auto z dwoma silnikami w częściach z których złożyłem jeden sprawny. Jeden silnik był po remoncie kapitalnym tzn. szlif wału, bloku, nowe tłoki, pierścienie ale nie miał głowicy i w tym właśnie silniku urwał się wał od strony rozrządu. Poprzedni właściciel mówił że miał taką samą sytuację jak Ty. Auto jeździło do końca z urwanym wałem i tylko miał problem z wyciekiem z pod uszczelniacza. Drugi silnik który maiłem w zestawie miał urwaną dźwignie zaworową w głowicy. Jak go "fachowcy" zaczęli rozkręcać to stwierdzili jakieś mikro pęknięcia na korbowodach i przez to stwierdzili że silnik się nie nadaje do remontu. Wraz z Ojcem z dwóch silników złożyliśmy jeden sprawny. Blok silnika po remoncie dostał wał, panewki i głowicę po regeneracji z tego drugiego. Całość po złożeniu chodziła bardzo dobrze i przez trzy lata eksploatacji nie robiła żadnych problemów. Ze swojej strony polecam taki zabieg gdyż nie jest kosztowny.
No proszę Cię ... skąd takie pomysły ?!czy może złożyć to do kupy bez tych wałków i zaspawać kanały olejowe, lub z wałkami ale bez paskaKtoś jeździ bez nich?
Ja jeździłem bez paska za namową chłopaków z tego forum. Dowiedziałem się od chłopaków z bandzior4x4 że bez pasków 4d56 dużo woniej wkręca się na obroty - ja tego nie zauważyłem może dlatego, że ASB niweluje trochę dynamikę wkręcania się silnika.dma3 pisze:No proszę Cię ... skąd takie pomysły ?!czy może złożyć to do kupy bez tych wałków i zaspawać kanały olejowe, lub z wałkami ale bez paskaKtoś jeździ bez nich?
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
-
-
Adas tez latal bez tych walkow.
Właśnie legenda tego forum @adas stwoerdził na [cenzura] Ci pasek od wałków. olej go.
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017
RX 450hL 2018
RC 200t 2017