Czy przy takim podniesieniu tyłu względem nazwijmy to "klapniętego" niższego przodu nie zmienia się rozkład mas

Moderator: Kosiarz
I tak i nie. Im bardziej auto przestawisz do pionu tym masa przesuwa się w stronę niższej części, to prawda. Jednak przy nieznacznym podniesieniu, przesunięcia masy są w zasadzie nie mierzalne, czyli bez znaczenia dla trakcji. Podejrzewam że w aucie twojego kumpla większe znaczenie miało usztywnienie zawieszenia, dlatego się ślizgał.Marcingalloper pisze:......Wtedy tłumaczyłem sobie że ciężar przerzucony po podniesieniu na przód i dlatego tył się ślizga - miałem trochę racji czy ponad kopę lat żyłem w błędzie.
DziękiKabal pisze:Ładnie, nawet bardzo. Napisz tylko jak umocowałeś wincha i jak sięgasz do sprzęgła. Bo też będę wrażał tym razem w ori zderzak.
Na razie nie było poważnych testów w terenie, ale nie wydaję się aby miało obcierać. (w sobotę jadę na rajd, to na pewno sprawdzę wykrzyże)05bubu pisze:Tył Cie nie obciera? Snorkel obniż, bo będziesz łapał wszystkie gałęzie, pomysł nad odciagami.
Piękne
Link sam powstał jako efekt uboczny wstawienia fot i też nie wiem dokąd prowadzibilans pisze:Link nie bangla..
Na wszystkie pytanie ,,tak", lift od razu (polibusze zielone z Olkusza 12szt), a opona z 31 na 33 dała 2,5 cmMarcingalloper pisze:A weź jeszcze przypomnij bo niedosłyszałem, podnosiłeś przód drążkami, tył sprężynami +2 i kpl. amortyzatorów, a czy od razu też robiłeś lift budy. Wcześniej mi się wydawało że wspominałeś o podniesieniu się auta o 12cm
, ciekawe ile z tego dały same opony
.
Ja się ciągle waham czy robić ten lift zawiasu czy nie, nawypisywali mi na forum i mam mały dylemat czy do moich zastosowań lift będzie w ogóle kiedykolwiek potrzebny (wygląd mi się podoba poliftowyalibia1112 pisze:Na wszystkie pytanie ,,tak", lift od razu (polibusze zielone z Olkusza 12szt), a opona z 31 na 33 dała 2,5 cmMarcingalloper pisze:A weź jeszcze przypomnij bo niedosłyszałem, podnosiłeś przód drążkami, tył sprężynami +2 i kpl. amortyzatorów, a czy od razu też robiłeś lift budy. Wcześniej mi się wydawało że wspominałeś o podniesieniu się auta o 12cm
.
Są jeszcze dystanse 40mm, i cb
Daj fotealibia1112 pisze:Na wszystkie pytanie ,,tak", lift od razu (polibusze zielone z Olkusza 12szt), a opona z 31 na 33 dała 2,5 cmMarcingalloper pisze:A weź jeszcze przypomnij bo niedosłyszałem, podnosiłeś przód drążkami, tył sprężynami +2 i kpl. amortyzatorów, a czy od razu też robiłeś lift budy. Wcześniej mi się wydawało że wspominałeś o podniesieniu się auta o 12cm
.
Jedynie pozbywając się go możesz stać się posiadaczem "prawdziwej" terenuffkiArturko pisze:Kombinuje jak zrobić z misiaka terenówkę na maksa
Spoko, spoko, daj mi jeszcze chwilę. Już prawie skończyłem składać złomka. Czasu ciągle brak...Polsky pisze:Kabal musimy się kiedyś umówić na jakieś lajtowe polatanie wokół komina
Jakiś czas temu widziałem taką ofertę na Allegr, gość przerabiał w jedynce i dwójce zawieche na 8 amortyzatorów - może to ten sam.stefan1989 pisze:Ma ktoś może po dwa amortyzatory na przodzie?? Widziałem takie rozwiązanie tu:
http://www.extrem4x4.pl/index.php/samoc ... flarz-2008
Oraz pewnego razu jak byłem po graty u pewnego gościa w Ostrowcu Świętokrzyskim. Mówił, że to jedyna opcja na prawidłowe działanie przedniego zawieszenia w PII...
W jakim sensiestefan1989 pisze:Ma ktoś może po dwa amortyzatory na przodzie?? Widziałem takie rozwiązanie tu:
http://www.extrem4x4.pl/index.php/samoc ... flarz-2008
Oraz pewnego razu jak byłem po graty u pewnego gościa w Ostrowcu Świętokrzyskim. Mówił, że to jedyna opcja na prawidłowe działanie przedniego zawieszenia w PII...
Są w wątku zdjęcia miśków na 27 stronieArturko pisze:Daj fotealibia1112 pisze:Na wszystkie pytanie ,,tak", lift od razu (polibusze zielone z Olkusza 12szt), a opona z 31 na 33 dała 2,5 cmMarcingalloper pisze:A weź jeszcze przypomnij bo niedosłyszałem, podnosiłeś przód drążkami, tył sprężynami +2 i kpl. amortyzatorów, a czy od razu też robiłeś lift budy. Wcześniej mi się wydawało że wspominałeś o podniesieniu się auta o 12cm
.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość