przewody hamulcowe PII Wrocław
Moderator: Kosiarz
przewody hamulcowe PII Wrocław
witam,
wie ktos gdzie można we wrocławiu wymienić i zarobić przewody hamulcowe do pajero 2?
albo jest ktoś na forum, kto sie takimi sprawami zajmuje?
pozdrawiam
sławek
wie ktos gdzie można we wrocławiu wymienić i zarobić przewody hamulcowe do pajero 2?
pozdrawiam
sławek
PII long 2,8 TD 1997
-
-
Re: przewody hamulcowe PII Wrocław
Które?slavo5 pisze:witam,
pozdrawiam
sławek
Te co idą od np. pompy ABS do wahaczy górnych przednich?
Czy może te cą są przymocowane do ramy?
Ja sobie na metry kupiłem z katalogu (cała japonia i korea ma ten sam rodzaj końcówek). Za cały przód wyszło coś ze 30 - 40 zł chyba
Chyba w Intercarsie pana męczyliśmy, żeby był łaskawy wyjąć katalog i coś dobrać. Prosta sprawa. Gumowe chyba są w zamienniku tanio.
No chyba, że jaśnie panienka życzy w stali tak jak w oryginale, to wtedy chyba najtaniej wyjdzie kupić dobrą praskę do przewodów i zrobić samodzielnie jak jeden kolega z forum (musisz pogrzebać, jest tutorial gdzieś). Ceny przewodów w ASO są zabawne, np. przewód sprzęgła (komplet - metalowy + gumowy) to jakieś 700 zł
Ale już wiem, że gumowy powinien pasować, któryś hamulcowy (chyba z samura'ia) a metalowy dobiorę z metra 

No chyba, że jaśnie panienka życzy w stali tak jak w oryginale, to wtedy chyba najtaniej wyjdzie kupić dobrą praskę do przewodów i zrobić samodzielnie jak jeden kolega z forum (musisz pogrzebać, jest tutorial gdzieś). Ceny przewodów w ASO są zabawne, np. przewód sprzęgła (komplet - metalowy + gumowy) to jakieś 700 zł

Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
-
-
No i żeś temat wyczerpał.
Gumowe są w zamienniku.
Te co se lecą po ramie można dorobić z miedzi. Praska za 90zł obleciała Pajero II robiąc i hamulcowe i paliwowe, i w Y61 hamulcowe
.
Mnie to czeka jak się cieplej zrobi, tylko żeby było wygodniej ja chyba budę zwalę
.
Gumowe są w zamienniku.
Te co se lecą po ramie można dorobić z miedzi. Praska za 90zł obleciała Pajero II robiąc i hamulcowe i paliwowe, i w Y61 hamulcowe

Mnie to czeka jak się cieplej zrobi, tylko żeby było wygodniej ja chyba budę zwalę

Chodzi mi o przewody metalowe, które idą do tylnych kół wzdłuż budy. Pękł mi jeden po lewej stronie w okolicy tylnych drzwi, a że nie jestem jakoś za bardzo zaznajomiony z ich montażem to nie wiem, czy podczas wymiany trzeba zakuwać go aż od pompy ABS czy te 4 przewody od pompy schodzą gdzieś na dół i potem już łatwo te wzdłuż ramy zmienić.
Z gumowymi nie byłoby problemu, to można łatwo samemu zrobić.
@Kabal: czy ty zajmujesz się czasem takimi rzeczami i wymianą?
Z gumowymi nie byłoby problemu, to można łatwo samemu zrobić.
@Kabal: czy ty zajmujesz się czasem takimi rzeczami i wymianą?
PII long 2,8 TD 1997
-
-
Coś mi świta że łącznie masz albo na grodzi silnika, albo na ramie z przodu.
Nie pamiętam jak w weraji z abs. Bez abs jest tak, że jeden idzie do trójnika na grodzi a drugi chyba do pompy hamulcowej. Rzuć się pod auto i sobie zmierz długość z dokładnością do 20 cm i leć do sklepu coś dobrać... Jak będą trochę dłuższe to sobie zwiniesz gdzieś i tyle.
Your body is not a temple, it's an amusement park. Enjoy the ride.
tel. 504126172
tel. 504126172
Dzięki Kabal za informacje. Na weekend postaram sie popatrzeć jak to jest tam rozwiązane.Kabal pisze:Nie pamiętam jak w weraji z abs. Bez abs jest tak, że jeden idzie do trójnika na grodzi a drugi chyba do pompy hamulcowej. Rzuć się pod auto i sobie zmierz długość z dokładnością do 20 cm i leć do sklepu coś dobrać... Jak będą trochę dłuższe to sobie zwiniesz gdzieś i tyle.
W razie jakby ktoś wiedział jak wygląda przebieg przewodów hamulcowych w P2 2,8 TD albo miał jakieś schematy to proszę o info.
PII long 2,8 TD 1997
-
-
Ale to nie jest żadna nie wiadomo jaka operacja.
Pierwsze co robisz to szukasz złączek, które najprawdopodobniej gdzieś u siebie masz tak że nie trzeba będzie robić wszystkiego od np. pompy.
A nawet jak nie masz takich złączeń to przecinasz gdzieś w wygodnym miejscu przewód stalowy, zarabiasz praską i dajesz złączkę, a od złączki jedziesz dalej do tyłu wzdłuż ramy przewodem miedzianym kupionym na metry. A, zanim wszystko to zaczniesz to weź przez kilka dni zapryskuj jakimś penetratorem śruby plastikowych mocowań przewodów wkręcone w ramę - jak kilka razy dobrze spryskasz to masz duże szanse że je odkręcisz. Jak nie to wiercenie, gwintowanie lub nitonakrętki.
Tak samo zapryskaj z tyłu cały ten rozdzielacz, do którego idą te rurki bo tam też możesz mieć problemy z odkręceniem - często się ukręcają.
A, w Pajero mieliśmy problem z końcówkami. Dokupiliśmy takie że na pierwszy rzut oka pasowały, ale tak niezbyt już się chciały wkręcać i odzyskiwaliśmy te stare o ile były w dobrym stanie. W Patrolu chyba wszystkie oryginały wzięliśmy bo tam kiepskie były tylko same przewody.
Przy okazji pomyśl o wymianie przewodów paliwowych
. Taka sama robota bo uchwyty mają wspólne z hamulcami, tylko rurka trochę grubsza.
Pierwsze co robisz to szukasz złączek, które najprawdopodobniej gdzieś u siebie masz tak że nie trzeba będzie robić wszystkiego od np. pompy.
A nawet jak nie masz takich złączeń to przecinasz gdzieś w wygodnym miejscu przewód stalowy, zarabiasz praską i dajesz złączkę, a od złączki jedziesz dalej do tyłu wzdłuż ramy przewodem miedzianym kupionym na metry. A, zanim wszystko to zaczniesz to weź przez kilka dni zapryskuj jakimś penetratorem śruby plastikowych mocowań przewodów wkręcone w ramę - jak kilka razy dobrze spryskasz to masz duże szanse że je odkręcisz. Jak nie to wiercenie, gwintowanie lub nitonakrętki.
Tak samo zapryskaj z tyłu cały ten rozdzielacz, do którego idą te rurki bo tam też możesz mieć problemy z odkręceniem - często się ukręcają.
A, w Pajero mieliśmy problem z końcówkami. Dokupiliśmy takie że na pierwszy rzut oka pasowały, ale tak niezbyt już się chciały wkręcać i odzyskiwaliśmy te stare o ile były w dobrym stanie. W Patrolu chyba wszystkie oryginały wzięliśmy bo tam kiepskie były tylko same przewody.
Przy okazji pomyśl o wymianie przewodów paliwowych