Motam Misia -pomocy

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
Flor

Re: Motam Misia -pomocy

Post autor: Flor » pn paź 05, 2009 7:44 am

bobon pisze: Mój ma bardziej przypominać misia i będzie trochę lepiej zdłubany,ale miej więcej coś takiego budujemy :-?
weź pod uwagę że ten "miś" jeździ w ADV (pomimo całkowitej niezgodności z regulaminem) :)17 a ty będziesz jeździł w EXT :)21 a to już trochę inna liga :D

Awatar użytkownika
bobon
Kontaktowanie:

Post autor: bobon » pn paź 05, 2009 8:10 am

Flor kiedyś pytałeś mnie do czego szykuję furmankę odpowiedziałem Ci że do extremu ,nie chodziło mi o klasę w pucharze polski tylko o extremalne warunki.Zdaje sobie sprawę że EXT w pp to całkowicie inna bajka niż ADV.
Obawiam się że mój miś może mieć problemy z dopuszczeniem do ADV, ale są przecież inne rajdy gdzie podziały są inne niż w PP.
Nie ważne czym, byle MKNĄĆ

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » pn paź 05, 2009 9:21 am

bobon pisze:Flor kiedyś pytałeś mnie do czego szykuję furmankę odpowiedziałem Ci że do extremu ,nie chodziło mi o klasę w pucharze polski tylko o extremalne warunki.Zdaje sobie sprawę że EXT w pp to całkowicie inna bajka niż ADV.
Obawiam się że mój miś może mieć problemy z dopuszczeniem do ADV, ale są przecież inne rajdy gdzie podziały są inne niż w PP.
:)2 :)21

Awatar użytkownika
bobon
Kontaktowanie:

Post autor: bobon » pn paź 05, 2009 9:59 am

Flor szkoda że nie utrzymałeś pierwszej pozycji :( ,mam nadzieję że za rok będzie lepiej.Popracuj trochę nad pilotem , chociaż nosi to samo nazwisko co ja to muszę go trochę skrytykować,na jednej z prób był za grzeczny i samuraj prawie was objechał
Ale dzięki za radę jestem bardzo zadowolony z wyjazdu,mam po nim sporo przemyśleń :-? :-?

Awatar użytkownika
bobon
Kontaktowanie:

Post autor: bobon » pt paź 16, 2009 1:21 pm

A tu kolejna relacja z postępu prac:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
bobon
Kontaktowanie:

Post autor: bobon » pt paź 16, 2009 1:38 pm

Obrazek
Obrazek
Obrazek
a tu kilka szczegułów

Awatar użytkownika
matison
Kontaktowanie:

Post autor: matison » pn paź 26, 2009 7:57 am

bonbo, i co dalej ??
chyba wpisaliśmy się w jakiś wyścig.. jak lemingi :o
a do klifa coraz bliżej.. :roll:
Pozdrawiam
mateusz
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/390 ... e94cb.html
vitara
superpatrolsuper

Awatar użytkownika
bobon
Kontaktowanie:

Post autor: bobon » pt gru 18, 2009 10:46 am

Długo nie pisałem ,bo mieliśmy trochę przerwy w motaniu ruraka ,ale oczywiście nie odpuściłem tematu i prace posuwają się powolutku do przodu. :D .W tzw międzyczasie przysposobiliśmy do terenu misia II z tą samą jednostką napędową i skrzynią biegów.Potraktowaliśmy go trochę jak poligon doświadczalny i założyliśmy mu trochę gratów które docelowo mają trafić do ruraka.Głównie chodziło nam o przetestowanie nowych oponek 35 silverstone-robią świetnie a przód jak na razie jest OK :)21
Ale pojawiły się dwa problemy i tu poproszę o podpowiedzi :
1.Wydaje że po założeniu większych opon pogorszył się skręt samochodu-czy jest na to rada ?? ??
2.Tu poważniejsza sprawa-mam założone nowe amory i sprężyny iron mana dedykowane do pajero ,niestety na szybszych odcinkach samochód jest trudny do opanowanie na skutek złej amortyzacji-Czy można temu zaradzić w jakiś rozsądnych kosztach czy jedyną alternatywą jest zakup za masakryczną kasę jakiś bilsteinów ?? ??

Awatar użytkownika
Flor

Post autor: Flor » pt gru 18, 2009 11:28 am

bobon pisze:Tu poważniejsza sprawa-mam założone nowe amory i sprężyny iron mana dedykowane do pajero ,niestety na szybszych odcinkach samochód jest trudny do opanowanie na skutek złej amortyzacji-Czy można temu zaradzić w jakiś rozsądnych kosztach czy jedyną alternatywą jest zakup za masakryczną kasę jakiś bilsteinów ?? ??
niestety za jakość musisz zapłacić :)15 dobre zawieszenie to duży koszt ale do szybkiej jazdy po terenie nie ma kompromisu :wink: no można ew jeździć wolniej :)21 musisz mieć odpowiednio dobrane do wagi samochodu i obciążenia zawieszenia , im kupisz lepsze zawieszenie tym bezpiecznie bedziesz mógł jeździć szybciej :wink: a do nietypowego ruraka to dobór zawieszenia jest jeszcze trudniejszy i wymaga sporo testów

Awatar użytkownika
9mm

Post autor: 9mm » pt gru 18, 2009 1:16 pm

uderz do kuflowego dominika , mają trochę pojęcia o zawiasach

Awatar użytkownika
bobon
Kontaktowanie:

Post autor: bobon » pt gru 18, 2009 3:22 pm

masz rację chyba nich do uderzę , ale myślałem że może ktoś podpowie mi jakieś twardsze-dedykowane do pojarki coby kosztowały ze trzy tysie i nie musiałbym nic przerabiać. Bo w sumie to będzie fura do przeprawy, a nie na baje :-? :-?

Awatar użytkownika
9mm

Post autor: 9mm » pt gru 18, 2009 7:00 pm

Dominik jest bardzo sensowny , zna też inne zawiasy , nie tylko najdroższe :lol: , pogadaj coś Ci podpowie. Ja do rurki wstawiłem trailmastery (duży skok) , ale jak już ją zakończę , będę wiedział ile waży itp. to chyba też do nich uderzę , dobrać docelowy zawias , w ramach zasady raz a dobrze. Teraz za wcześnie bo ciągle coś przerabiam.

Awatar użytkownika
bobon
Kontaktowanie:

Post autor: bobon » sob gru 19, 2009 9:06 am

Rzeczywiście ,masz rację -najpierw skończę to motać a później będę dobierał zawias. Myślę że po pierwszych jazdach i tak wyjdzie parę rzeczy do poprawki więc i tak wróci na kanał. A na razie będę zdawał relację z przebiegu prac.
Aktualnie składamy silnik który jest po kapitalnym remoncie, bo chcieliśmy pomóc mechanikowi i zmienialiśmy świece. No i ta pomoc nas parę tysi kosztowała :)15

Awatar użytkownika
bobon
Kontaktowanie:

Post autor: bobon » śr sty 20, 2010 3:40 pm

Z amorkami mam takiego pomysła że uderzę do bilsteina , rozmawiałem z bardzo miłym panem z tej firmy. Który ma sprawdzić twardość moich obecnych amorków i zrobi mi twardsze .Powiedział że po jazdach próbnych może je jeszcze bardziej utwardzić jeśli zajdzie taka potrzeba.Myślę że to w połączeniu z drążkami skrętnymi HD ,które zanabyłem powinno rozwiązać moje problemy z zawiechą .Co o tym myślicie ?? :-? :-?

polaff

Post autor: polaff » śr sty 20, 2010 3:55 pm

już myślałem, że ten temat umarł śmiercią naturalną....
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017

Awatar użytkownika
bobon
Kontaktowanie:

Post autor: bobon » śr sty 20, 2010 4:17 pm

Dlaczego ?? ,ostatnie badania wyszły mi całkiem niezłe ,więc na tamten świat się nie wybieram :)21 :)21

polaff

Post autor: polaff » śr sty 20, 2010 4:20 pm

bobon pisze:Dlaczego ?? ,ostatnie badania wyszły mi całkiem niezłe ,więc na tamten świat się nie wybieram :)21 :)21

miałem na myśli wątek a nie autora :)21 :)21 :)21
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017

Awatar użytkownika
majkii

Post autor: majkii » śr sty 20, 2010 9:05 pm

szkoda by było gdyby serial się zakończył po cichu

Miśkowa transformacja musi trwać :)
PAJII 2.8TD 33x12.5x15 MT,T-Max12500EW
Paj 2.8TD dawca części dla tego powyżej z ciągłymi usterkami

polaff

Post autor: polaff » śr sty 20, 2010 9:31 pm

majkii pisze:szkoda by było gdyby serial się zakończył po cichu

Miśkowa transformacja musi trwać :)

ale zacząłem burzę w szklance wody.
Pajero 2,5 TD 1998
RX 450hL 2018
RC 200t 2017

Awatar użytkownika
bobon
Kontaktowanie:

Post autor: bobon » czw sty 21, 2010 7:23 am

[quote="bobon"]Z amorkami mam takiego pomysła że uderzę do bilsteina , rozmawiałem z bardzo miłym panem z tej firmy. Który ma sprawdzić twardość moich obecnych amorków i zrobi mi twardsze .Powiedział że po jazdach próbnych może je jeszcze bardziej utwardzić jeśli zajdzie taka potrzeba.Myślę że to w połączeniu z drążkami skrętnymi HD ,które zanabyłem powinno rozwiązać moje problemy z zawiechą .Co o tym myślicie ?? :-? :-?
Panowie uprasza się bez kasztanienia :)21 :)21 :)21
Chciałbym się dowiedzieć co koledzy myślą o mojej koncepcji :-? :-?

Awatar użytkownika
9mm

Post autor: 9mm » czw sty 21, 2010 9:57 pm

w przypadku miśka pewnie ma to sens gdyż , dużo się nie zmieni , w przypadku np. mojej zmoty , już po zakupieniu zawiasu odchudziłem piasty i koła o ok.20-30 kilo na stronę i już masa niereserowana jest drastycznie inna , więc cierpliwie czeka jak skończę motać , pojeżdżę sezon i dopiero dobiorę coś docelowego. Obecnie nie wiem jakie będą docelowe skoki zawieszenia , zakres pracy amora , masa rurki itp. Jeśli to wszystko wiesz (z grubsza) to idź w bilsteina.

Awatar użytkownika
bobon
Kontaktowanie:

Post autor: bobon » pt sty 22, 2010 7:58 am

Na razie przetestuje te bilsteiny na mojej dwójce. W tej chwili mam założone ironman i są ewidentnie za słabe ,na szybkich odcinkach furmanka jest trudna do opanowania a na trawersach strasznie się przechyla. Już je zdemontowałem i w poniedziałek jadę do bilsteina żeby mi dorobili o 20% twadrsze i zobaczymy czy się poprawi , no i oczywiście dołożę jeszcze drążki skrętne HD.
PS.Przy rurce prace w końcu nabrały tempa i mam nadzieje że pod koniec marca w końcu wyjedzie na testy :-?

Awatar użytkownika
i_mouse
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: i_mouse » sob kwie 10, 2010 2:06 pm

PS.Przy rurce prace w końcu nabrały tempa i mam nadzieje że pod koniec marca w końcu wyjedzie na testy :-?
Kibicuję od początku trwania prac przy misku, mam nadzieję iż projekt jeszcze żyje ??, mając na uwadze iż powinno być już po testach.
Pajero I 3000 V6

Awatar użytkownika
bobon
Kontaktowanie:

Post autor: bobon » sob kwie 10, 2010 4:50 pm

Troszkę się pozmieniało, nie zaniechaliśmy tego projektu . Ale odłożyliśmy go w czasie, na razie chcemy pojeździć naszym drugim misiem w imprezach i zdecydować jakie rozwiązania zastosować w rurce.
Jak na razie miś testowy spisuje się bardzo dobrze, przód wytrzymuje pomimo 35-cio calowych silverstonów, jednostka napędowa też spełnia nasze oczekiwania, tak samo jak automat.
W tej chwili myślimy czy nie wrócić do szybszych mostów co pozwoli nam zainstalować ARB na przód, ostatnio pojawił się również pomysł mechanika i zmiany przełożeń w reduktorze na australijskie.
Reasumując :coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że ten pomysł nie był zły, natomiast w chwili gdy przyszedł mi do głowy moje doświadczenie było jeszcze zbyt małe , w tej chwili na wiele spraw patrze inaczej i z każdą imprezą bardziej precyzyjnie mogę określić czego oczekuje od samochodu.

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » sob kwie 10, 2010 6:06 pm

A przyznasz nam sie ile kasy wrzuciles w potworka ? :)21

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”