pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tutaj.
Moderator: Kosiarz
Re: pytania różne, problemy bieżące nie wiesz gdzie pytaj tutaj.
Śrubka kasuje luz na kole kierownicy. Aby luz skasować należy poluzować nakrętkę wkręcić śrubkę i skontrować nakrętką. Przejechać się, sprawdzić czy kierat stracił dostateczną ilość luzu i z głowy. Jeśli jeszcze ma luz wkręcić głębiej. Jeśli kierat zacznie pracować zbyt ciężko wykręcić kapkę bo magiel będzie cierpiał z powodu nadmiernego tarcia elementów.
Dziadek 2,5TD `98
Gdzieś był schemat elektryki z zakresu sterowania świecami i kontrolkami czerwona/zielona w pajero I. Przynajmniej tak mi się wydaje. Poratuje mnie który bo mam elektrykę tylko do benzyniaków a coś mi się z tą gałęzią pojary porobiło.
Dziadek 2,5TD `98
Karwa mojega manuala masz... A ja sie zastanawiałem gdzie go posiałem. Wydało sie 

No przecież wiedziałeś, że jest u mnie. Rozmawialim o nim
Telefon dopiero naładowałem. katastrofa jakas dzisiaj. Jutro się zgadamy. Siedzę w domu do 17-tej od rana.

Dziadek 2,5TD `98
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Witam,
czy da radę naprawić jakąś reperaturką maglownice i siłownik sprzęgła?:) Niestety padło i maglownica cieknie ( lewa strona ), a siłownik jest do wymiany ( w serwisie krzyknęli 880 zł, to szukam jakiś alternatyw:P ). Pojarka to 3,0 v6 z 1990 roku.
Pozdrawiam!
czy da radę naprawić jakąś reperaturką maglownice i siłownik sprzęgła?:) Niestety padło i maglownica cieknie ( lewa strona ), a siłownik jest do wymiany ( w serwisie krzyknęli 880 zł, to szukam jakiś alternatyw:P ). Pojarka to 3,0 v6 z 1990 roku.
Pozdrawiam!
Pajero I 1989 2.5TD "Lodówa"
Pajero I 1990 3.0v6 "Kermit"
PIN: 225C5BA9
Witam czy ktoś mógłby rozkodować mi autko po Vinie?? W dowodzie i na ramie mam tylko 14 cyfr , na tabliczce znamionowej jest wybita data 1985 a w dowodziku 1989 . Nr. DL047VKJ450145.
To nie jest VIN tylko numer nabity przez diagnostę. Masz starą tabliczkę? Z niej odczytaj sobie vin. Na ścianie grodziowej powinieneś mieć oryginalną. Po podanym numerze nikt nie wyczai co to za fura poza okręgiem w którym nr został nabity.
Dziadek 2,5TD `98
Maglownica? Lewa strona? Tak napisałeś, że nie wiem czy przy sprzęgle występuje maglownicaDjGraf pisze:Witam,
Pozdrawiam!

Sprecyzuj. Magiel od kieratu czy tylko siłownik sprzęgła i pompa od tegoż. Czy oba. Cieknie z magla kierownicy i do tego padło sprzęgło?
Dziadek 2,5TD `98
-
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Wybacz:) trochę byłem wkur... sytuacją bo nigdzie nie mogę dostać części do pajero... padł siłownik sprzęgła oraz maglownica...acinski pisze:Maglownica? Lewa strona? Tak napisałeś, że nie wiem czy przy sprzęgle występuje maglownicaDjGraf pisze:Witam,
Pozdrawiam!
Sprecyzuj. Magiel od kieratu czy tylko siłownik sprzęgła i pompa od tegoż. Czy oba. Cieknie z magla kierownicy i do tego padło sprzęgło?

Pajero I 1989 2.5TD "Lodówa"
Części używanych jest od groma. Nowe w IC dostaniesz praktycznie wszystkie i to w bardzo rozsądnych cenach. Co do magla opisałem jak reanimować maglownicę w oparciu o nowe części i inni dopisali zamienniki więc wychodzi tanio. W przyklejonych znajdziesz reanimacja maglownicy. Siłownik sprzęgła u mnie nie występuje więc mam z głowy ale coś mi się wydaje, że było to opisywane i występują do tego siłownika reperaturki.
Dziadek 2,5TD `98
Czyli mam w dowód wbity numer diagnostyczny 

Spoko. Nie Ty pierwszy. Nadano Ci numer na stacji diagnostycznej bo oryginał znikłbył. Mam to samo choć u mnie oryginał jeszcze widać 

Dziadek 2,5TD `98
- Szarbia
-
- Kontaktowanie:
Czy w P II drzwi przednie boczne krotkiego sa takie jak w longu?
Witam.
Panowie ponownie problem; zerwalem szpilke od tylnego kola.
jak najszybciej ja wymienic
w p2,.
z gory dziekuje i pozdrawiam

w p2,.
tel 695-288-825
- damian.maruszczak
- jestem tu nowy...
sprzedać Pajero i kupić drugie
z rejestracją powinieneś się uwinąć w max. 2 dni, a potem możemy pojechać w teren 
pozdrawiam
Damian

pozdrawiam
Damian
Pajero 2,5 Tdi
Jeśli się nie mylę, to odkręcasz zacisk z mocowaniem, zrzucasz tarczo-bęben, demontujesz ustrojstwo od ręcznego, i powinno dać rady wybić. Może blachy nie trzeba odkręcać, bo jeśli tak, to musisz wyjechać z półośią na zewnątrz. Wtedy wymień se simmer w moście i oring.Banko pisze:Witam.
w p2,.
Najpierw jednak odkręć koło. Jeszcze najpierw podnośnik i inne takie...
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773
przeszkadza ta blaszka z tylu i czujnik abs-urort_ pisze:Jeśli się nie mylę, to odkręcasz zacisk z mocowaniem, zrzucasz tarczo-bęben, demontujesz ustrojstwo od ręcznego, i powinno dać rady wybić. Może blachy nie trzeba odkręcać, bo jeśli tak, to musisz wyjechać z półośią na zewnątrz. Wtedy wymień se simmer w moście i oring.Banko pisze:Witam.
w p2,.
tel 695-288-825
a ja mam pytanko na temat piast przednich.
Pajero 1 89r 3.0 rozsypały się w przednich piastach łożyska.
Czy da rade wymienić same łożyska?? piasta w intercars ok.1300zł
Może wiecie jakie łożyska tam idą i da rade na prasie wycisną stare i wcisnąć nowe.
Podpowiedzcie jak ugryź temat
czy sprzedać i kupić Patrola??
Ps. na pewno już jest to opisane tutaj ale przebić się przez 80stron ciężka sprawa.
Pajero 1 89r 3.0 rozsypały się w przednich piastach łożyska.
Czy da rade wymienić same łożyska?? piasta w intercars ok.1300zł

Może wiecie jakie łożyska tam idą i da rade na prasie wycisną stare i wcisnąć nowe.

Podpowiedzcie jak ugryź temat

Ps. na pewno już jest to opisane tutaj ale przebić się przez 80stron ciężka sprawa.
Bez problemu kupisz łożyska. Kilka firm do wyboru i to w IC. Sam mam założone rouville'a i robia już 25kkm bezproblemowo.
Dziadek 2,5TD `98
a pamiętasz może jakie koszta są łożysk??
Ja płaciłem 139zł/stronę.
Dziadek 2,5TD `98
Banko pisze:przeszkadza ta blaszka z tylu i czujnik abs-urort_ pisze:Jeśli się nie mylę, to odkręcasz zacisk z mocowaniem, zrzucasz tarczo-bęben, demontujesz ustrojstwo od ręcznego, i powinno dać rady wybić. Może blachy nie trzeba odkręcać, bo jeśli tak, to musisz wyjechać z półośią na zewnątrz. Wtedy wymień se simmer w moście i oring.Banko pisze:Witam.
w p2,.
Więc musisz wyjechać z półosią bo dopiero wtedy odsuniesz blachę. Czujnik ABSu wyjmuj delikatnie. Z tyłu to nie jest wielki problem, gorzej z przodem. Wymień na wszelki wypadek simmering który jest w pochwie mostu, bo po złożeniu może się okazać, że leje (ale niekoniecznie). Jest też oring.
juz wszystko wymienione; szpilka, lozysko i wszystkie uszczelniaczerort_ pisze:
Więc musisz wyjechać z półosią bo dopiero wtedy odsuniesz blachę. Czujnik ABSu wyjmuj delikatnie. Z tyłu to nie jest wielki problem, gorzej z przodem. Wymień na wszelki wypadek simmering który jest w pochwie mostu, bo po złożeniu może się okazać, że leje (ale niekoniecznie). Jest też oring.

dzieki za pomoc.
pozdrawiam Banko
tel 695-288-825
Jak robiłeś łozysko? Sam, czy ktoś to robił? Jeżeli sam,to podziel się patentem na ten pierścień osadczy. Napisz jakie koszty.