Resory nad most ?

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » pt paź 19, 2007 10:21 am

Balu-Balu pisze:
powa pisze:
Balu-Balu pisze:
Pajero ma niezależne zawieszenie i tak zwany "pół most". czyli grucha przykręcona do ramy i dwie półośki z dwoma krzyżakami każda. Jest to zawieszenie wahaczowe na drążku skrętnym i w tym jest problem.
Sam jesteś "pół most". :)21 A poza tym to nie ma tam żadnych krzyżaków. :)21 Tam są homosie :)21

no i bez ciśnienia mi tu :)21

Dzięki za sprostowanie, to akurat nie ma wpływu na przedstawiony schemat przedniego napędu. Ale miło wiedzieć, że oprócz nudziarzy i kasztaniarzy są tu też fachowcy. Widzę, że do uprawianie off roadu niektórym wystarczy forum 4x4 i komputer. To jest tak samo jakby siostra zakonna dawała porady małżeńskie.

wiesz przód też można dźwignąc deko jak sie wie jak, albo deko więcej jak sie ma troche szelestów na pozbyciu
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
TRAWOLT

Post autor: TRAWOLT » pt paź 19, 2007 10:24 am

Balu-Balu pisze:To jest tak samo jakby siostra zakonna dawała porady małżeńskie.
zasmucę Cię, tak właśnie jest w rzeczywistości :D

jak się już będziecie bić to zawołajcie :wink: :D
LR Rendzi stajla :)

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » pt paź 19, 2007 10:31 am

Widzisz, tu nie chodzi o bicie a o poradę. I na tym, obecnym i chcącym coś pomóc, radzę się skupić. Pewnie po przeczytaniu tych "ważnych tematycznie" podpowiedzi, kolega Wczasowicz zamknął się w sobie i nic nie pisze. Jeśli ktoś coś wie to chyba może podzielić się tą wiedzą? Chłop będzie krócej lub wcale nie będzie motał swojej Pojarki.
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"

Awatar użytkownika
Adas

Kontaktowanie:

Post autor: Adas » pt paź 19, 2007 10:39 am

Balu Balu relaks to tylko forum , tu może każdy pisać co tylko może, nawet dzieci :wink:
Kolega Wczasowicz zadał proste pytanie a tu tyle kasztanu , czy ktoś z was ma RESORY NA MOSTACH z tyłu , żeby nie było , jak nie to On będzie pierwszy . Chodzi Mu o to czy wał to wytrzyma i tyle, jak nie wiecie to On to bedzie wiedział za parę tygodni i może wam napisze .

Awatar użytkownika
gossy

Post autor: gossy » pt paź 19, 2007 11:00 am

Balu-Balu pisze:Goosy, masz pojmę o tyle Pajeto? Jak przeniesiesz resztę nad most to będzie tylko główka haczyć. I jak myślisz, jeśli myślisz, będzie lżej przepchnąć przez błotko? Pomogę Ci, będzie lżej. A co do PiS, nie zasługujesz na odpowiedź :D :D
Kolego Balu, myślę - może nawet intensywniej od ciebie, robiłeś kiedykolwiek SPOA w Pajero i wiesz, że łatwiej będzie przepchnąć?? czy tylko tak sobie główkujesz (jeżeli główkujesz), że będzie lżej?

Co do twojego podejścia (nakazywanie) do dawania odpowiedzi to niestety dla mnie kojarzy się z PISem.
------------
Jarek po trupach do celu ...

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » pt paź 19, 2007 11:04 am

gossy pisze:
Balu-Balu pisze:Goosy, masz pojmę o tyle Pajeto? Jak przeniesiesz resztę nad most to będzie tylko główka haczyć. I jak myślisz, jeśli myślisz, będzie lżej przepchnąć przez błotko? Pomogę Ci, będzie lżej. A co do PiS, nie zasługujesz na odpowiedź :D :D
Kolego Balu, myślę - może nawet intensywniej od ciebie, robiłeś kiedykolwiek SPOA w Pajero i wiesz, że łatwiej będzie przepchnąć?? czy tylko tak sobie główkujesz (jeżeli główkujesz), że będzie lżej?

Co do twojego podejścia (nakazywanie) do dawania odpowiedzi to niestety dla mnie kojarzy się z PISem.
ziew :)21 A nadmieniam, ze wyspany jestem. Tyle są warte Twoje odpowiedzi. I nie wysilaj się już bo aż tutaj czuć.

Awatar użytkownika
gossy

Post autor: gossy » pt paź 19, 2007 11:07 am

Balu-Balu pisze:ziew :)21
ziew :)21
wrzucam na luz
------------
Jarek po trupach do celu ...

Awatar użytkownika
MaciekK

Kontaktowanie:

Re: Resory nad most ?

Post autor: MaciekK » pt paź 19, 2007 12:08 pm

Wczasowicz pisze:Krótkie pytanie:
- czy ktoś próbował położyć resory na moście ?
Zastanawiam się, czy będą jakieś problemy związane ze zmienionym kątem wału ?
Wczasowicz pisze:
Maqlinka pisze:A myślałeś co zrobić z przodem
Zostawić tak jak jest
sens widzę tylko jeśli robisz hot-rod 8)
do o-r pomysł poryty, pomysł roku :)21

pomyśl o takich sprawach jak zmieniony punkt podparcia przodu względem kąta pochylenia zwrotnicy i wpływ na prowadzenie, obniżenie kąta natarcia, podniesienie środka ciężkości, brak możliwości wsadzenia dużych kapci z przodu, tendencje auta do rycia dziobem przy dobiciu na wyjebach

i ogólnie przemyśl ideę tego co wymyśliłeś :)21

wsadź sobie lepiej bodylift i kapcie albo wywal szelesty na zawiechę z przodu

ale żeby nie było że się przypierniczam:
Wczasowicz pisze:(...)Zastanawiam się, czy będą jakieś problemy związane ze zmienionym kątem wału ?
-w patrolach nie ma problemu to i tu być nie powinno, ewentualnie zminiejszoną żywotność krzyżaków, pewnie będziesz wydłużać wał/toczyć flanszę
cialo nie przyspiesza umyslu,umysł nie ponagla ciała...
www.szachy.org/~maciek/net/pvekstory301.gif

Wczasowicz

Post autor: Wczasowicz » pt paź 19, 2007 1:13 pm

MaciekK pisze:
Wczasowicz pisze:
Maqlinka pisze:A myślałeś co zrobić z przodem
Zostawić tak jak jest

Nie za bardzo wiem co znaczą te skróty ?

pomyśl o takich sprawach jak zmieniony punkt podparcia przodu względem kąta pochylenia zwrotnicy i wpływ na prowadzenie, obniżenie kąta natarcia, podniesienie środka ciężkości, brak możliwości wsadzenia dużych kapci z przodu, tendencje auta do rycia dziobem przy dobiciu na wyjebach

Tak, to są rzeczy, o których warto pomysleć.....

Kapcie mam, zawiecha też ok...

Chociaż Eskapada pewnie powie, że jak nie ma naklejki Old Man Emu lub Ironman to pewnie nie działa tak dobrze jak u niego...

Wczasowicz pisze:(...)Zastanawiam się, czy będą jakieś problemy związane ze zmienionym kątem wału ?
-w patrolach nie ma problemu to i tu być nie powinno, ewentualnie zminiejszoną żywotność krzyżaków, pewnie będziesz wydłużać wał/toczyć flanszę

o takie informacje mi chodziło, dzięki...

Wczasowicz

Post autor: Wczasowicz » pt paź 19, 2007 1:15 pm

Szkoda tylko, że na tyle napisanych postów tak mało rzeczowych odpowiedzi....

Awatar użytkownika
MaciekK

Kontaktowanie:

Post autor: MaciekK » pt paź 19, 2007 1:16 pm

twój cyrk - twoje małpy, powiadają

:)21

ps.
profilaktycznie dodam tylko ze 90% mojego postu było o tym, że pomysł wymyśliłeś na budowę pomnika roku i bez pojęcia podstawowego w temacie, ale jak pisałem wyżej, wał da się poprowadzić :)21

Wczasowicz

Post autor: Wczasowicz » pt paź 19, 2007 1:21 pm

Eskapada pisze:Wczasowicz pojedź może na jakieś wczasy odpocznij zrelaksuj się i nie wypisuj chrzań na forum narażając się na uwagi kolegów. Twój pomysł to rzeźba w gównie i jest to najgłupszy pomysł roku AD 2007 w dziale M 8)
Cały rok jestem na wczasach, nie martw się o mnie....

Mam wrażenie, że powinienem z Tobą konsultować, czy mogę zadać pytanie czy też nie...

I że Ty wiesz na pewno co jest mądre, a co nie .....

Wczasowicz

Post autor: Wczasowicz » pt paź 19, 2007 1:23 pm

Proponuję zakończyć temat, wszystko mi koledzy juz wyjaśnili....

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » pt paź 19, 2007 1:25 pm

Wczasowicz pisze:
MaciekK pisze:
Wczasowicz pisze: Zostawić tak jak jest

Nie za bardzo wiem co znaczą te skróty ?

Tak, to są rzeczy, o których warto pomysleć.....

Kapcie mam, zawiecha też ok...

Chociaż Eskapada pewnie powie, że jak nie ma naklejki Old Man Emu lub Ironman to pewnie nie działa tak dobrze jak u niego...

o takie informacje mi chodziło, dzięki...

na mój gust jak ktoś już ma coś rzeźbić to zamienić resory na sprężyny :)2 i sens czegoś takiego widzę, może i coś tam z prześwitem poprawisz ale wykrzyż dalej będzie mizerny :cry: ale jak ktoś ma czas i chęci to niech mota, ja chętnie poczytam o efektach i nawet fotki obejrzę jak zapoda

ps. a swoją drogą to coś kolega lokamil umilkł, wie kto co się z nim dzieje ?? mam nadzieję że misiek go nie wykończył podczas renowacji :wink:

Wczasowicz

Post autor: Wczasowicz » pt paź 19, 2007 1:29 pm

Rozważam, również opcję sprężyn.

Dlatego padło takie pytanie....

Awatar użytkownika
gebels

Post autor: gebels » pt paź 19, 2007 1:32 pm

Wczasowicz pisze:Rozważam, również opcję sprężyn.

Dlatego padło takie pytanie....
i polecałbym w tym kierunku zmierzać

albo zaszczepić całe napędy z mostami i resztą z dwójki w SS

Awatar użytkownika
Maqlinka

Post autor: Maqlinka » pt paź 19, 2007 1:32 pm

ech.....
Moja rada - znajdź dobrego kowala - mówię poważnie :)2
Life's Too Short For A Full Time Job

Awatar użytkownika
MaciekK

Kontaktowanie:

Post autor: MaciekK » pt paź 19, 2007 1:41 pm

a ja obstawiam żeby sam zrobił spoa ale tylko z tyłu

nie ma jak porządnie spierdolić auto

Adamo

Post autor: Adamo » pt paź 19, 2007 1:46 pm

Eskapada pisze:
Balu-Balu pisze:?Może i najgłupszy ale Twoja wypowiedz też zasługuje na takie miano. Może jakaś eskapada

Chłop się pyta więc odpowiadaj w temacie, rady dotyczące relaksu może później w dziale "towarzyskie".
masz rację bardzo mi przykro :oops: poniosło mnie :oops:

Dobre :)2 :)21
Tak poza tym to fajny pomnik będzie :)21

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » pt paź 19, 2007 2:13 pm

Fakt, generalnie głupie pytanie zadał "Waszci" kolega Wczasowicz. Może lepiej się Was spytać jaką warstwę kremu nałożyć na lakier by na bulwarze auto wyglądało dobrze? Jaki żel do włosów używać i ile godzin w solarium powinien spędzać prawdziwy :offrajder". I jeszcze jedno, snorkel tak mocować aby nie przeszkadzał antenie radiowej dostarczać sygnału do radyjka z MP3. Forum 5 10 15 .

Awatar użytkownika
Adas

Kontaktowanie:

Post autor: Adas » pt paź 19, 2007 2:16 pm

Wczasowicz pisze:Szkoda tylko, że na tyle napisanych postów tak mało rzeczowych odpowiedzi....
pomyśl o sprężynach , to chyba będzie bardziej robić w terenie a i wykrzyże będą większe. Sprężyny też są w pajero sport , no i most ma blokadę 100%, tylko to już szelesty kosztuje . :wink:

Adamo

Post autor: Adamo » pt paź 19, 2007 2:22 pm

Balu-Balu pisze:Fakt, generalnie głupie pytanie zadał "Waszci" kolega Wczasowicz. Może lepiej się Was spytać jaką warstwę kremu nałożyć na lakier by na bulwarze auto wyglądało dobrze? Jaki żel do włosów używać i ile godzin w solarium powinien spędzać prawdziwy :offrajder". I jeszcze jedno, snorkel tak mocować aby nie przeszkadzał antenie radiowej dostarczać sygnału do radyjka z MP3. Forum 5 10 15 .
Wiesz Misiu...znaczna część ludzi z forum buduje i przebudowuje auta od wielu lat.... Na podstawie wielu doświadczeń i znacznej wiedzy określili ten pomysł jako bezsensowny (trudno o inna ocenę). Co tu się nie doradzi to będzie kupa, bo samo założenie jest bez sensu...
Głupimi docinkami (obrażającymi uzytkowników forum) osiagniesz jedynie to, że jak będziesz miał jakieś poważne pytanie to już nikomu nie bedzie się chciało poświęcać czasu na pomaganie Tobie.....

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » pt paź 19, 2007 2:42 pm

Resor nad most ma sens w longu, nawet sztywny most w longu mozna zmotac, ale w krotkim, przeniesienie napedu z katami sie nie wyrobi, chyba ze zmotasz naped mostow hydrauliczny, wywalisz skrzynie biegow i podepniesz pompe hydrauliczna bezposrednio pod silnik. To by byla zmota :D

V max na poziomie widlaka, mosty wtedy moze afgany :lol:

Krotka pojarka ma po prostu za krotkie waly do takich katow :)3
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » pt paź 19, 2007 2:49 pm

Adamo pisze:
Balu-Balu pisze:Fakt, generalnie głupie pytanie zadał "Waszci" kolega Wczasowicz. Może lepiej się Was spytać jaką warstwę kremu nałożyć na lakier by na bulwarze auto wyglądało dobrze? Jaki żel do włosów używać i ile godzin w solarium powinien spędzać prawdziwy :offrajder". I jeszcze jedno, snorkel tak mocować aby nie przeszkadzał antenie radiowej dostarczać sygnału do radyjka z MP3. Forum 5 10 15 .
Wiesz Misiu...znaczna część ludzi z forum buduje i przebudowuje auta od wielu lat.... Na podstawie wielu doświadczeń i znacznej wiedzy określili ten pomysł jako bezsensowny (trudno o inna ocenę). Co tu się nie doradzi to będzie kupa, bo samo założenie jest bez sensu...
Głupimi docinkami (obrażającymi uzytkowników forum) osiagniesz jedynie to, że jak będziesz miał jakieś poważne pytanie to już nikomu nie bedzie się chciało poświęcać czasu na pomaganie Tobie.....

Poważne pytanie "kotku"? Sprecyzuj jak ma wyglądać poważne pytanie a ja Ci powiem czego nie powinna zawierać poważna odpowiedź. Okeeeeeeeeej ?

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » pt paź 19, 2007 2:51 pm

@ wczasowicz. Mam to swoje Pajero już lat klika. Jak byłem młody i gniewny to wpadałem na pomysl sprężyn od Patrola Y60 – Efekt był bombowy, tył poszedł 12 cm do góry już na kanale chciało amortyzatory wyrwać z mocowań. Potem je skróciłem. Potem kręciłem drążkami skrętnymi, potem przestawiłem jej na wieloklinie. Potem w moim aucie był n Ironman….. i dopiero potem jak zmądrzałem jak nauczyłem się na własnych błędach między czasie przerobiłem motanie w Pajero 31” opon potem 33 x12,50

…………..dlugio …długo nic i TJM XGS

Potem dopiero zacząłem dawać dobre rady i sugerować innym kolegą jednie słuszne rozwiązania nie dla tego żeby spustoszyć ich portfele ale po to żeby nie popełniali moich błędów i nie wywalali kasy w błoto. Jak będziesz potrzebował radę, pomoc - mój telefon jest w podpisie. Podziele sie z Toba wiedzą, doświadczeniem

Wypowiedzi na forum, nasze kasztanie z przyprażonym okiem trzeba czytać a nie reagować jak rozkapryszona Panna `czy bardziej papieski Balu co molarność ład i porządek chce w prowadzać i paradoksalnie zwraca się do kolegi pie….rdolisz ( bo to dosłownie znaczy ziew )

Ja Ci radzę zrób jak uważasz za słuszne – moim zdanie, Twoje pomysły to chybione pomysły ( SPOA, konwersja na sprężynę ) Zrobienie body liftu plus 50 a nawet plus 70 mm to słuszne rozwiązanie. Kupno nowych resorów to słuszne rozwiązanie – za 10 tygodnie kolega Greentop potwierdzi to publicznie :)21
Ostatnio zmieniony pt paź 19, 2007 2:54 pm przez Eskapada, łącznie zmieniany 1 raz.
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”