Kupno Pajero - 92-94 Gdzie jest haczyk ? :)
Moderator: Kosiarz
- rafal74poz
- jestem tu nowy...
- rafal74poz
- jestem tu nowy...
taaaaaaaa, bo misie sie nie psujom
Jak zamierzacie spać w aucie to krótkie pajero może okazać się bardzo mocno upierdliwe, bo bambetle trzeba gdzieś upchać. Wogóle, z myślą o wyprawie szukałbym długiego auta.[/quote]
nie b tylnich foteli. moze cos na dachu jakis namiocik ewentualnie iglo obok fury - lub pod chmurka
jak wyglada mocowanie bagaznika na dachu ? sa rynienki czy jest jakis sytsem ?

Jak zamierzacie spać w aucie to krótkie pajero może okazać się bardzo mocno upierdliwe, bo bambetle trzeba gdzieś upchać. Wogóle, z myślą o wyprawie szukałbym długiego auta.[/quote]
nie b tylnich foteli. moze cos na dachu jakis namiocik ewentualnie iglo obok fury - lub pod chmurka

jak wyglada mocowanie bagaznika na dachu ? sa rynienki czy jest jakis sytsem ?
Powiem tak:
Opony - po 300zl/sztuke za bieznikowane (trzeba 5 sztuk) 1500zl
Rozrzad, paski, oleje, filtry - 1000zl
Lozyska i uszczelniacze, oslony przegubow, smary - 1000zl
Klocki, tarcze, szczeki, przewody hamulcowe, reperaturki, byc moze nowa pompa - kolejny 1000zl
Wymienilbym na dziendobry szybe czolowa i komplet wycieraczek - pomiedzy 300 a 500zl.
Chlodnica, wiskoza, termostat, plyn, czujniki temperatury - 1000zl
Zawieszenie - minimum 1000zl, a moim zdaniem rozsadne minimum to 2000zl.
Rozrusznik i alternator (regeneracja) 500zl
Jakas blacharka, pospawanie ramy - 500zl, bo mowisz, ze sam zrobisz.
Dodatki (bagaznik, oswietlenie, przetwornica itp) - znowu 1000zl
Akumulator (rozsadek nakazuje zelowy) - 1000zl
Nowy uklad paliwowy (coby sie nie zapowietrzalo...) - 300zl
Sprzeglo - nie wiem ile
To tyle, co mi sie teraz kojarzy z rzeczy istotnych...
Podsumuj to sobie (ca. 10'000zl), odejmij nawet jakis procent z tego i dowiesz sie, ze Pajero II to nie jest to, czego powinienes szukac...
Opony - po 300zl/sztuke za bieznikowane (trzeba 5 sztuk) 1500zl
Rozrzad, paski, oleje, filtry - 1000zl
Lozyska i uszczelniacze, oslony przegubow, smary - 1000zl
Klocki, tarcze, szczeki, przewody hamulcowe, reperaturki, byc moze nowa pompa - kolejny 1000zl
Wymienilbym na dziendobry szybe czolowa i komplet wycieraczek - pomiedzy 300 a 500zl.
Chlodnica, wiskoza, termostat, plyn, czujniki temperatury - 1000zl
Zawieszenie - minimum 1000zl, a moim zdaniem rozsadne minimum to 2000zl.
Rozrusznik i alternator (regeneracja) 500zl
Jakas blacharka, pospawanie ramy - 500zl, bo mowisz, ze sam zrobisz.
Dodatki (bagaznik, oswietlenie, przetwornica itp) - znowu 1000zl
Akumulator (rozsadek nakazuje zelowy) - 1000zl
Nowy uklad paliwowy (coby sie nie zapowietrzalo...) - 300zl
Sprzeglo - nie wiem ile

To tyle, co mi sie teraz kojarzy z rzeczy istotnych...
Podsumuj to sobie (ca. 10'000zl), odejmij nawet jakis procent z tego i dowiesz sie, ze Pajero II to nie jest to, czego powinienes szukac...
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
A nie lepiej zastanowić się nad samochodem do którego można tam części kupić bez problemu? ( nie znam się ) pewnie do Fiata 125 można było coś dokombinować z Łady. Niedawno znajomy wrócił z rosji uazem ( takim zwykłym "seryjnym" coś tam w nim zmieniał ale nie na zasadzie szpejowania) , rozkraczył mu się kilka razy ale nie maił problemów z naprawami. Skoro ma to być auto jednego wyjazdu?rafal74poz pisze:Wyprawa - objechanie morza czarnego raczej po drogach nie na azymut.
Dlatego interesuje nas jakas fura 4x4.
W zeszlym roku kolesie z Poznania w 4 pojechali nawet nie lekko przypudrowanym fiatem 125 kombi do Mongoli co prawda nie dojechali ale zrobili 8 tys kilometrow po drogach mysle podobnej jakosci na jakiej my zamierzamy podrozowac.
Nie zamierzamy jechac na azymut.
Mialem kiedys 2 Misie i wlasnie ich bezusterkowosc mnie urzekla - teraz Honda.
Jedzie dwoch facetow - ktorzy troche juz po swiecie podrozowali ale nie koniecznie 4x4.
Fura ma przejechac ok 12 tys km.
[...]
- rafal74poz
- jestem tu nowy...
A nie lepiej zastanowić się nad samochodem do którego można tam części kupić bez problemu? ( nie znam się ) pewnie do Fiata 125 można było coś dokombinować z Łady. Niedawno znajomy wrócił z rosji uazem ( takim zwykłym "seryjnym" coś tam w nim zmieniał ale nie na zasadzie szpejowania) , rozkraczył mu się kilka razy ale nie maił problemów z naprawami. Skoro ma to być auto jednego wyjazdu?[/quote]
albo np stopem
tez mozna.
Wiesz jak to bywa z tym autem jednego wyjazdu - moze sie w nim zakochamy i bedzie jak znalazl na kolejne
Czytajac relacje kolesi z wyjazdu do mongoli im sie po prostu ten fiat zaczal rozpadac pod drog szutrowych wydech lusterka itd itd na koncu padl silnik ale to pewnei wina ze juz w polsce mial dosc.
Chcemy kupic cos w miare3 sprawnego co sie dziur nie boi - jest w miare niezawodne i mozna je delikatnie podpiescic do takiej wyprawy - zero wyciagarek itd. Mam sentyment do Miskow a czytajc to forum widze ze Pajero to calkiem dora opca i zamkniecie sie w 20 k jest w zupelnopsci realne.
zaczynam sie troche czuc jak na forum rowerowym - czyli maniacy swoich maszyn mowia ze rower za 2 tys to nie rower i po wyjezdzie ze sklepu padnie na pierwszej gorce, a daj rade tylko maszyny do DH za 20 tys
no ale my nie mamy zamiaru ani robic DH ani startowac nim w rajdach off roadowych.
Mamy troszke podpicowac maszynke posprawdzac wymienic co trzeba i ahoj przygodo
Jak cos kupimy dam znac - jutro jedziemy ogladac kilka Misiakow.
no i mamy zamiar zachacyc o iran syrie i turcje. nie ejdziemy tylko do krajow dawnego CCCP
albo np stopem

Wiesz jak to bywa z tym autem jednego wyjazdu - moze sie w nim zakochamy i bedzie jak znalazl na kolejne

Chcemy kupic cos w miare3 sprawnego co sie dziur nie boi - jest w miare niezawodne i mozna je delikatnie podpiescic do takiej wyprawy - zero wyciagarek itd. Mam sentyment do Miskow a czytajc to forum widze ze Pajero to calkiem dora opca i zamkniecie sie w 20 k jest w zupelnopsci realne.
zaczynam sie troche czuc jak na forum rowerowym - czyli maniacy swoich maszyn mowia ze rower za 2 tys to nie rower i po wyjezdzie ze sklepu padnie na pierwszej gorce, a daj rade tylko maszyny do DH za 20 tys

Mamy troszke podpicowac maszynke posprawdzac wymienic co trzeba i ahoj przygodo

Jak cos kupimy dam znac - jutro jedziemy ogladac kilka Misiakow.
no i mamy zamiar zachacyc o iran syrie i turcje. nie ejdziemy tylko do krajow dawnego CCCP

kup coś w tym stylu http://moto.allegro.pl/item420861704_mi ... kazja.htmlrafal74poz pisze: naszym celem nie ejst zrobienmie profesjonalenego auta wyprawowego - wyposazonego we wszystkie bajery itd.
nie tedy nasza droga.
zrób pakiet sartowy i starczy Ci na wyjazd i spej
https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
- rafal74poz
- jestem tu nowy...
- rafal74poz
- jestem tu nowy...
na szpej i wyjazd ejst inna kupka mamonyAdas pisze:kup coś w tym stylu http://moto.allegro.pl/item420861704_mi ... kazja.htmlrafal74poz pisze: naszym celem nie ejst zrobienmie profesjonalenego auta wyprawowego - wyposazonego we wszystkie bajery itd.
nie tedy nasza droga.
zrób pakiet sartowy i starczy Ci na wyjazd i spej

tez myslelismy o tym... ale ....... czytajac tu wszystkoco bylo napisane sklaniam sie ku Pajero II
jak masz 20k na auto to tak , to szukaj silnika 2,8 z rzadkim powietrzem w górach zostanie Ci więcej mocyrafal74poz pisze:
tez myslelismy o tym... ale ....... czytajac tu wszystkoco bylo napisane sklaniam sie ku Pajero II
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Taa, i skrzynke narzedzi do tego wszystkiego wez oraz zaplanuj urlop o 50% dluzszy - akurat starczy czasu na remonty po drodze...
Ja proponuje pogadac z @32MU. Oczywiscie TransSyberia to wiekszy hardcore, ale wiele rzeczy bedzie podobnie.
Ja nie wybralbym sie autem bez gruntownego przegladu na taka wyprawe...

Ja proponuje pogadac z @32MU. Oczywiscie TransSyberia to wiekszy hardcore, ale wiele rzeczy bedzie podobnie.
Ja nie wybralbym sie autem bez gruntownego przegladu na taka wyprawe...
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
- rafal74poz
- jestem tu nowy...
a co myslicie o tym ?
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6150052
ładny kolorrafal74poz pisze:a co myslicie o tym ?

PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
- rafal74poz
- jestem tu nowy...
- rafal74poz
- jestem tu nowy...
bron boze nieorzeh77 pisze:zostaliście skutecznie zniechęceni ?
Gdybanie jest takie samo jak o w/w fiacie 125, czy wytrzyma - pewnie taak, misiek wytrzyma pewnie więcej ale bez dokładnego przeglądu jakiegokolwiek samochodu i zaufaniu mu na wyprawie ja bym sie nie odważył ale tchórzem jestem i tyle

wrecz zmotywowani

cenow pPatrol i Pajero wygladaja podobnie - zmiaerzamy cos kupic tak do 15 k PLN a reszte miec na pakiet startowy.
Jest ttroche i krotkich pajero i patroli na pierwszy rzut oka nie wygladajacych na zmeczone zyciem. Mysle ze cos z tego wybierzemy. Dyskoteke odpuscilismy bo to w tym przedziale skarbonka - placi sie bardziej za imege niz za prawdziwe wlasciwosci tego auta a Defender - hmm zbyt radykalny i poza naszym budzetem.
Bedziemy mielii z 5 miesiecy na przygotowanie samochodu, takze zdazymy go przeswietklc na wylot.
Jak cos zakupimy poinformuje - na bieżąco wertujemy tony informacji z internetu jaki i z innych zrodel.
Re: Kupno Pajero - 92-94 Gdzie jest haczyk ? :)
longa nie musisz wybebeszać by zadaptowac na sypialnieAdas pisze: Wybebesz wszystkie tylne siedzenia i zaadoptuj na sypialnie i w drogę
od urodzenia ma sypialnie - rozłozenie wszystkich siedzeń daje 190 (albo i wiecej płaskiej przestrzeni do spania) - sprawdzone własnoręcznie (lub własnodupnie)
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT
SREĆAN PUT
Re: Kupno Pajero - 92-94 Gdzie jest haczyk ? :)
można spać i na trapach w Uazie , da się , ale nie lepiej spać te kilkanaście nocy na płaskiej powierzchni np na nadmuchanym materacu .majcher pisze:longa nie musisz wybebeszać by zadaptowac na sypialnieAdas pisze: Wybebesz wszystkie tylne siedzenia i zaadoptuj na sypialnie i w drogę
od urodzenia ma sypialnie - rozłozenie wszystkich siedzeń daje 190 (albo i wiecej płaskiej przestrzeni do spania) - sprawdzone własnoręcznie (lub własnodupnie)
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
w twoim zimnym, przewiewnym i trzęsącym sie klamocie
Majcher mam Ci skorupkę wyglancować papierem ściernym

Nie odpisałeś mi na pytanie z pw. Mam rozumieć przez to, że już nie odpowiesz??

Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"
"nullo retentus impedimento"
a bo zacząlem pisać ale było za długo to miałem zadzonić a potem mnie niepamięć dopadła - reasumujac krótko to szczególnie się nie znam ale przed wyrzuceniem warto spojrzećBalu-Balu pisze: Nie odpisałeś mi na pytanie z pw. Mam rozumieć przez to, że już nie odpowiesz??![]()
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT
SREĆAN PUT
- rafal74poz
- jestem tu nowy...