Blokady mostów PAJERO I

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » ndz gru 14, 2008 10:21 pm

dowojciak pisze:Czy blokada wlancza sie automatycznie czy wlanczana jest przez kierowce?(...)
Blokada sie nie "wlancza" automatycznie. Nie jest tez "wlanczana" przez kierowce.
Włącza sie ja natomiast wciskajac przelacznik R/D Lock (przyklad dla Pajero II). I bynajmniej nie powinno sie to dziac bez celowego dzialania kierownika (automatycznie znaczy sie...) :o
I zgadzam sie z przedmowcami, ze do stosowania blokady trzeba dorosnac. Naturalnie - jesli jest, to nalezy z niej korzystac. Ale z glowa i gdy faktycznie jest potrzebna.
Ale jak tak juz chcesz calkiem hardkormadafaka to zastosuj bester-locker'y z przodu i z tylu i bedzie grucha :)21
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » ndz gru 14, 2008 10:21 pm

TomaszRT pisze:
gebels pisze:diff locka mam nawet działa, czasem nawet go włączam
A przyznaj się ile razy wtedy włączyłeś ? Wtedy w sensie.. wzdłuż sanu.. 6km w 12h :)21
Panie 6km to cała traska miała, w lesie było 2,8km, po nowym roku was nawiedze może w 2 auta, muszę bardziej poznać wasze traski
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
dowojciak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: dowojciak » ndz gru 14, 2008 10:24 pm

tylko sie nie smiejcie ze mnie ze o to zapytam ale jestem w miare swierzy w off roadowej zabawie. Co to jest ta blokada diff lock?
BMW 735i V8
Pajero V6 Off-Road
http://picasaweb.google.com/dowminikwww/OffRoad#

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » ndz gru 14, 2008 10:32 pm

dowojciak pisze:tylko sie nie smiejcie ze mnie ze o to zapytam ale jestem w miare swierzy w off roadowej zabawie. Co to jest ta blokada diff lock?

diff od dyfer lock od blokować, czyli blokada dyfra zwana blokadą mostu

w Pajero II w większości tych z SS były blokady tyłu a nawet czasami można znaleźć z przednią blokadą

inna opcja to zakup blokady np. ARB lub czegoś innego

a ty kolego masz z tyłu LSD tylko pewnie albo już umarło, albo ktoś zalał złym olejem i nie robi i pewnie niedługo całkiem padnie

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » ndz gru 14, 2008 10:33 pm

Diff lock to blokada wycieraczek. Nie ma to zupelnie nic wspolnego z dyferencjalem, chociaz nazwa mylaco moze na to wskazywac.
Duzo "swierzych" forumowiczow sie dziwi jak to slyszy...
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Awatar użytkownika
dowojciak
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: dowojciak » ndz gru 14, 2008 10:36 pm

dzieki za odpowiedz i za zrozumienie :) na jakiej zasadzie to dziala?
BMW 735i V8
Pajero V6 Off-Road
http://picasaweb.google.com/dowminikwww/OffRoad#

Awatar użytkownika
gebels

Post autor: gebels » ndz gru 14, 2008 10:37 pm

dowojciak pisze:dzieki za odpowiedz i za zrozumienie :) na jakiej zasadzie to dziala?

a wiesz jak działa mechanizm różnicowy ??

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » ndz gru 14, 2008 10:38 pm

A co to jest mechanizm roznicowy? Mam takie cos w aucie? :o
XTZ 750
Outback EJ25 MT

marcyb3

Post autor: marcyb3 » ndz gru 14, 2008 10:40 pm

Ernil pisze:Diff lock to blokada wycieraczek. Nie ma to zupelnie nic wspolnego z dyferencjalem, chociaz nazwa mylaco moze na to wskazywac.
dowojciak pisze:dzieki za odpowiedz i za zrozumienie :) na jakiej zasadzie to dziala?
kolego napewno nikt ci nie napisze w 100 % jak to działa ,tylko same głupoty wypisują,tak własnie są traktowani tzw "nowi"
Pajero 2,5TD,87r 100KM
Niestety juz sprzedane, ale napewno jeszcze bedzie miś ale już II

Awatar użytkownika
gebels

Post autor: gebels » ndz gru 14, 2008 10:41 pm

po obejrzeniu twoich zdjęć jednak stwierdzam że ci blokada potrzebna

Obrazek

a co do jazdy ze mną to ja się wtaki ekstremalny teren jak ty nie pcham, szkoda mi autka na takie wyrypy :)21 więc ode mnie się raczej niczego nie nauczysz, ale przyjechać możesz to się gdzieś wybierzemy :)2

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » ndz gru 14, 2008 10:42 pm

marcyb3 pisze:
Ernil pisze:Diff lock to blokada wycieraczek. Nie ma to zupelnie nic wspolnego z dyferencjalem, chociaz nazwa mylaco moze na to wskazywac.
kolego napewno nikt ci nie napisze w 100 % jak to działa ,tylko same głupoty wypisują,tak własnie są traktowani tzw "nowi"
chciałeś coś na temat napisac czy tylko tak se... powielasz piętnowane zachowania?

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » ndz gru 14, 2008 10:43 pm

marcyb3 pisze: kolego napewno nikt ci nie napisze w 100 % jak to działa ,tylko same głupoty wypisują,tak własnie są traktowani tzw "nowi"
No wreszcie... :)21
@marcyb3 nie przesadzaj - przeciez Gebels gada madre rzeczy... :)21
XTZ 750
Outback EJ25 MT

marcyb3

Post autor: marcyb3 » ndz gru 14, 2008 10:47 pm

ernil pisze:Eee, @marcyb3 - przeciez Gebels gada madre rzeczy... :)21
ale z tą blokadą wycieraczek to chyba lekka przesada była??jezeli ktoś czegoś chce się dowiedzieć to pyta to normalne zjawisko,a większość na tym forum to pisze same bzdury,nie obrażając nikogo,

tylko jestem tego zdania ze leżeli czegoś potrzebuje to pytam i oczekuje konkretnej odpowiedzi a nie kasztanów
Pajero 2,5TD,87r 100KM

Awatar użytkownika
gebels

Post autor: gebels » ndz gru 14, 2008 10:47 pm

ernil pisze:
marcyb3 pisze: kolego napewno nikt ci nie napisze w 100 % jak to działa ,tylko same głupoty wypisują,tak własnie są traktowani tzw "nowi"
No wreszcie... :)21
@marcyb3 nie przesadzaj - przeciez Gebels gada madre rzeczy... :)21

kurde Ernil masz u mnie piwo, normalnie mnie zawstydzasz :)21

Awatar użytkownika
gebels

Post autor: gebels » ndz gru 14, 2008 10:48 pm

marcyb3 pisze:
ale z tą blokadą wycieraczek to chyba lekka przesada była??jezeli ktoś czegoś chce się dowiedzieć to pyta to normalne zjawisko,a większość na tym forum to pisze same bzdury,nie obrażając nikogo,

tylko jestem tego zdania ze leżeli czegoś potrzebuje to pytam i oczekuje konkretnej odpowiedzi a nie kasztanów

to napisz koledze jak działa blokada a nie pieprz farmazonów

Awatar użytkownika
Qbartx

Post autor: Qbartx » ndz gru 14, 2008 10:48 pm

marcyb3 pisze:

A ja jestem zdania, ze pisac cza umic :)21

marcyb3

Post autor: marcyb3 » ndz gru 14, 2008 10:52 pm

zbytnio nie miałem do czynienia z blokadą wiec na ten temat się nie wypowiadam tylko smiesza mnie wasze wypowiedzi,zero konkretów,nic dziwnego ze nowi późnij zakładaja nowe tematy jak wszędzie jest pełno kasztanów i nie wiadomo o co chodzi
Pajero 2,5TD,87r 100KM

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » ndz gru 14, 2008 10:55 pm

jest bardzo prosta metoda
krzyżyk w prawym górnym rogu ekranu

Awatar użytkownika
gebels

Post autor: gebels » ndz gru 14, 2008 10:56 pm

marcyb3 pisze:zbytnio nie miałem do czynienia z blokadą wiec na ten temat się nie wypowiadam tylko smiesza mnie wasze wypowiedzi,zero konkretów,nic dziwnego ze nowi późnij zakładaja nowe tematy jak wszędzie jest pełno kasztanów i nie wiadomo o co chodzi

według ciebie nie konkretnie mu odpowiadam ??

przecież mu napiasałem konkretnie że mu blokada nie potrzebna i to jest konkret

Awatar użytkownika
ernil

Post autor: ernil » ndz gru 14, 2008 10:58 pm

marcyb3 pisze:ale z tą blokadą wycieraczek to chyba lekka przesada była??(...)
Przesada jest zadawanie raz na tydzien pytan o to co oznacza pomaranczowa kontrolka z konewka narysowana nad jakimis falistymi kreskami...
Trzeba miec cierpliowsc do szukajki forumowej, ale google itp. to dosyc latwe narzedzia... Odrobina dobrej woli.

Gebelsowi sie chcialo napisac - no i dobrze. Wykazal sie wieksza doza cierpliwosci.
Niemniej podczas przegladniecia Forum dowiedzialby sie (tworca tematu) takze wielu innych rzeczy zwiazanych na przyklad z blokadami. Usterki, dzialanie, rozne rodzaje itp itd.

@gebels, ja stawiam piwo Qbartx'owi :) Ja nie mialem odwagi tak wprost napisac... :)21
XTZ 750
Outback EJ25 MT

Zablokowany

Wróć do „Mitsubishi”