PTO PII
Moderator: Kosiarz
- Igor V8
-
Re: PTO PII
Cześć brać Miśkowa
Mam takie pytanko ...
Jakie jest realne zapotrzebowanie na PTO do Miśka ... chodzi o sztuki
Przy okazji szukania PTO do Patrola dostałem ofertę od Japańców na oryginalne PTO do skrzyń ..
- MO 15 S 5
- MO 25 S 5
- MO 35 T 3

Mam takie pytanko ...
Przy okazji szukania PTO do Patrola dostałem ofertę od Japańców na oryginalne PTO do skrzyń ..
- MO 15 S 5
- MO 25 S 5
- MO 35 T 3
Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 

Myślę, że wszystko kwestią ceny. Znam jednego a być może dwóch zapaleńców chętnych. Do automatu podpiąć się nie da bo też byłbym chętny 

Dziadek 2,5TD `98
Skrzynie o których piszesz, to skrzynie od ciężarówek Mitsubishi(Canter, seria F itd.). Takie skrzynie w Pajero nie występowały.Igor909 pisze:Cześć brać Miśkowa![]()
Mam takie pytanko ...
- MO 15 S 5
- MO 25 S 5
- MO 35 T 3
Natomiast manualna skrzynia w Pajero o symbolu V5MT1 była montowana w Pajero 1 i w starszych Pajero 2 z silnikami 2.5TDI i 3.0V6. V5MT1 jest autorstwa działu konstrukcyjnego ciężarówek i ma z lewej strony klapkę na 6 śrubek - czyli wygląda na to, że może być na PTO. Natomiast problem jest taki, że bardzo blisko tej klapki przechodzi wał napędowy przedniej osi i fakt ten eliminuje możliwość zamontowania tam czegokolwiek.
Jakbyś znalazł zamiennik oryginalnego PTO podłączanego do reduktora - wtedy jestem chętny na 2 sztuki.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell
- Igor V8
-
No to dupa ...DamnIt! pisze: Skrzynie o których piszesz, to skrzynie od ciężarówek Mitsubishi(Canter, seria F itd.). Takie skrzynie w Pajero nie występowały.
Mają tylko do tych skrzyń , które podałem
Dzięki Panowie

Idee Lenina wiecznie żywe ... komunista , chwilowo w konspiracji ... 

Powa, jesteś pewien, że PTO podłączane jest do reduktora? Wydaje mi się, że do skrzyni z prawej strony. Tam jest klapka.Jakbyś znalazł zamiennik oryginalnego PTO podłączanego do reduktora - wtedy jestem chętny na 2 sztuki.
MPII 3.0V6
Do reduktora. Skrzynia jako taka nie uciągnie PTO. Podłącza się do reduktora i to tylko takiego który ma pozycję N. W automatch z wiadomych przyczyn* nie występuje.
* automat ma zbyt duzy uślizg na sprzęgle aby pociagnąć PTO.
* automat ma zbyt duzy uślizg na sprzęgle aby pociagnąć PTO.
Dziadek 2,5TD `98
Bylem wczoraj w serwisie mitsu, Tychy.
Cena PTO do p1 manual, to 18300. Nie ma co jak potroic wartosc smietnika.

zamówiłeśKajen pisze:Bylem wczoraj w serwisie mitsu, Tychy.

https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
Z ciekawosci zapytalem.
@Adas pytanko do Ciebie
Miales Pto, sprzedales bo niezle za nie placili, czy kompletnie nieprzydatny i niebezpieczny bajer ?
Przeciez to bialy kruk, w polsce wystepuje w ilosci dajacej sie policzyc na palcach jednej reki.
Pytanko numer dwa, jak robi Ci ten matowy lakier ?
@Adas pytanko do Ciebie
Miales Pto, sprzedales bo niezle za nie placili, czy kompletnie nieprzydatny i niebezpieczny bajer ?
Przeciez to bialy kruk, w polsce wystepuje w ilosci dajacej sie policzyc na palcach jednej reki.
@Adaś sprzedał bo dobrze płacili i po ch.j mu PTO jak @majcher tirforem napier...la i może go z każdej strony podpiąć, a nie jak mechanika tylko z przodu... Nawet za kierownicę jak trzeba. Ot co.
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773
machanik ma sens jak się bawisz w ekstrem ,w codziennej eksploatacji zupełnie nie przydatny , tylko dociąż przód , lepiej kupić dobrego elektryka , sprzedałem go i kupiłem za to drugie auto na dawcęKajen pisze:Z ciekawosci zapytalem.
@Adas pytanko do Ciebie

Nie kolekcjonuję białych kruków ,więc całość sprzedałem , niech ktoś komu się przyda się nim cieszy .
Lakier matowy z dodatkiem 10% utwardzacza to idealny lakier do poprawek lakierniczych

klasa wyczyn to inna dziedzina offroadu , nie wykluczone , że niebawem zmienię auto i pojeżdżę w extrenie . Auto w ekstrem ma sens jak się je zbuduje od podstaw , na razie mnie na to nie stać .rort_ pisze:@Adaś sprzedał bo dobrze płacili i po ch.j mu PTO jak @majcher tirforem napier...la i może go z każdej strony podpiąć, a nie jak mechanika tylko z przodu... Nawet za kierownicę jak trzeba. Ot co.
Na razie upalam Pajero i jestem z niego zadowolony , właśnie zapodałem mu 33' Fedimy

https://get.google.com/albumarchive/113 ... 1315771582
PSZCZOŁA zmota
PSZCZOŁA zmota
-
- Kontaktowanie:
Wracając do tematu ma ktoś jakąś fotkę reduktora z otwartą klapką albo rysunek reduktora do V6 150kM ?
Chłopaki w warsztacie mają u mnie troszke czasu wiec jest czas wystrugać pto.
wildcat F50 w wersji rurka z IS
-
- jestem tu nowy...
a ja zrobiłem ptobpuchowski pisze:Wracając do tematu ma ktoś jakąś fotkę reduktora z otwartą klapką albo rysunek reduktora do V6 150kM ?
-
- jestem tu nowy...
potrzebny stary reduktorKajen pisze:Z czego ? Pochwal sie...
wyciągamy z niego główny wałek z tym trybem,który wystaje po odkręceniu klapki PTO
i przystawiasz go do tego samego trybu w twoim miśku [oczywiście razem ze synchronizatorem i przesuwką]
zasada działania prosta tryb chodzi non stop a gdy potrzeba to synchron załącza wałek
problem jest tego typu że ten wałek trzeba osadzić w obudowie którą trzeba wyprodukować
no i osadzić w łożyskach igiełkowych[50zł szt] bo jest tam strasznie mało miejsca
dorobić przykręcane osłony z uszczelniaczami
na końcu wystaje dość długi wałek z końcówką na wał którą chciałem skrócić ale postanowiłem go zostawić i zastosować wał od pajero
łączący PTO z wciągarką
robiłem to z pajero I
nie wiem jak to wygląda to w II bo nie rozbierałem
ale wiem że reduktory z II mają inne zęby niż pajero I
Teraz jestem na etapie przeróbki reduktora na tryby jak zmotam i wytestuje to napiszę
-
- jestem tu nowy...
tryby są takie sameKajen pisze:Moduł zęba jest taki sam ?
a jak są takie same to muszą do siebie pasować
Problem w tym ze mogą nie byc takie same...
I zeby nie stalo sie to :

Ta przekładnia popracowała...z godzine moze...
Oto efekt braku pojecia w pojeciu koło zębate
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%82o_z%C4%99bate
I zeby nie stalo sie to :

Ta przekładnia popracowała...z godzine moze...
Oto efekt braku pojecia w pojeciu koło zębate

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%82o_z%C4%99bate
-
- Kontaktowanie:
sztuką jest zbudowanie takiej obudowy przystawki aby zachować współosiowość, patrząc na te uszkodzenia zębów, to chyba to było powodem zniszczenia.
Duze kolko bylo dorabiane na wzor starego 
Full profesjonal przyjechal, z cyfrowym mikrometrem karwasztwarz
To tak mniej wiecej jak widze spawacza w automatycznej masce, co z tego ze masz maske za 2000 jak nie masz reki, miej maske za 100 pln i pokaz co potrafisz
Jak mnie zwolnią to pomotam bo mam chyba gdzies w zlomie jakis reduktor...

Full profesjonal przyjechal, z cyfrowym mikrometrem karwasztwarz

To tak mniej wiecej jak widze spawacza w automatycznej masce, co z tego ze masz maske za 2000 jak nie masz reki, miej maske za 100 pln i pokaz co potrafisz

Jak mnie zwolnią to pomotam bo mam chyba gdzies w zlomie jakis reduktor...
-
- Kontaktowanie:
dorabianie koła mija się z celem bo będzie kosztowało tyle co przystawka jak ma być dobrze zrobione
wzięcie ze starego to jedyna sensowna opcja
wzięcie ze starego to jedyna sensowna opcja
-
- jestem tu nowy...
racja, znajomi tak przykręcili grzechotnika, że zmieliły się trybybpuchowski pisze:sztuką jest zbudowanie takiej obudowy przystawki aby zachować współosiowość, patrząc na te uszkodzenia zębów, to chyba to było powodem zniszczenia.