Pajero - bak paliwa

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
Adas

Kontaktowanie:

Re: Pajero - bak paliwa

Post autor: Adas » ndz cze 21, 2009 4:02 pm

zozololek pisze:Wykręciłem swój zbiornik paliwa w pejero I. Na górnej części zbiornika znajduje się sporo przewodów gumowych jak i metalowych, do tego jakieś plastikowe puszki. Wszystko jest ładnie pognite. Do czego to wszystko w ogóle służy. Kolega podpowiedział mi, że to jakieś odpowietrzniki. Mam zamiar pozbyć się tego wszystkiego, ale wstrzymuje mnie jedna rzecz. Wszystkie te puszeczki łączą się z jakiąś "kostką" która znajduje się pod wlewem paliwa, widać to wyraźnie z dołu. Na kostce tej jest strzałka. Do czego to dokładnie służy? Pozdrawiam
to cały system odpowietrzenia zbiornika , to kostka , jak napisałeś , to zwór zwrotny , odpowietrza , ale przy dachowaniu nie pozwala ,aby paliwo się nie wylało . Strzałka oznacza jego montaż , czyli strzałką do góry i w pinie .
Możesz to wszystko wyciąć i zalutować , ale wówczas musisz wstawić trójnik cieńszy przewodzie dochodzącym do wlewu paliwa no i oczywiści zaadoptuj ten zaworek . mam tak od kilku miesięcy i robi bez uwag .

zozololek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zozololek » ndz cze 21, 2009 4:41 pm

Zrobię jak piszesz, ale nie wiem dlaczego ten trójnik? Jaką będzie on spełniał rolę skoro i odpowietrzenie wlewu będzie do niego podpięte jak i wąż do zaworu zwrotnego? bo chyba tak to ma wyglądać ??

Tak czy inaczej dzięki za wyjaśnienie i pomoc :)

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » ndz cze 21, 2009 5:16 pm

Adas adasiem a ja Ci mowie zostaw tak jak jest. Fakt ze masz odpowietrzenia przegnite, ja tez tak mam i to mi nie przeszkadza. Tobie po prostu zapowietrza sie uklad paliwowy, dlatego misiek nie chce palic jak Chuck Norris - z polobrotu. Zanim polutujesz te wezyki to fura bedzie stala w garazu z tydzien a jak bedziesz chcial jezdzic to zasieg bedziesz mial z 40 km z banka piatka zapieta na trytytkach pod maska. A jak nie wiesz gdzie sie zapowietrza to kup w byle castoramie przewody przezroczyste i bedziesz wiedzial/widzial co i jak.
Przelec jak @acinski hammeraitem jak juz to masz wyciagniete, zawsze bedzie lepiej niz jakbys nic z tym nie robil. Aha. Mowilem Ci kiedys chyba ze lezalem pare dni pod moim gruchotem zeby dojsc gdzie sie zapowietrza :)

Awatar użytkownika
rort_

Post autor: rort_ » ndz cze 21, 2009 8:44 pm

To jak juz tak chcecie hammeraitować te zbiorniki, to lepiej kupić pistolet do piaskowania i worek sianego piasku budowlanego oraz NORMALNY środek do konserwacji a nie jakieś gówno. Przynajmniej po wypiaskowaniu będziecie wiedzieli czy nowo nabyty zbiornik nadaje się w ogóle do założenia. Tylko nie piszcie mi proszę, że drapaliście zbiornik tu i tam i papier ścierny i szczotka druciana, bo drapać to się mozna po plecach. Tak samo nie wierzyłbym w ładnie wygladającą powłokę oryginalnie zabezpieczającą zbiornik. Koszt takiej zabawy to 100PLN, ale taka mała piaskareczka przyda sie jeszcze nie raz. Aha, trzeba jeszcze posiadać kompresor.
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773

Awatar użytkownika
acinski

Post autor: acinski » ndz cze 21, 2009 10:15 pm

Jak najbardziej masz rację ale skoro mój zbiornik miał 22 lata a upiłem 12 letni to przeleciałem go tym co miałem i mam to gdzieś. Zanim zgnije to Pojary już pewnie nie będzie.
Dziadek 2,5TD `98

Awatar użytkownika
Browning

Post autor: Browning » ndz cze 21, 2009 10:30 pm

acinski pisze:...mój zbiornik miał 22 lata...
Jesteś pewien że siedział tam od nowości?? :)21
Zielony Autobus 2,7TDi

Awatar użytkownika
acinski

Post autor: acinski » ndz cze 21, 2009 10:34 pm

Biorąc pod uwagę zakres prac przy tym pojeździe to wszystko miał chyba jeszcze oryginalne :)
Dziadek 2,5TD `98

Awatar użytkownika
rort_

Post autor: rort_ » wt cze 23, 2009 11:47 am

acinski pisze:Biorąc pod uwagę zakres prac przy tym pojeździe to wszystko miał chyba jeszcze oryginalne :)
Restaurator. Hehehe. I bynajmniej nie chodzi o gastronomię... :wink:
Jak coś, to dzwoń: 609 539 773

zozololek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zozololek » czw cze 25, 2009 9:49 pm

Witam ponownie,

Kiedy zacząłem doprowadzać mój zbiornik paliwa do stanu, w którym można by do niego coś wlać szybko przekonałem się, że to nie ma sensu. Multum dziur, spore rozszczelnienia - chyba nic z niego już nie będzie.

Moje pytanie - od jakiego auta można spasować zbiornik. Pajero II - to mnie raczej nie interesuje. Może Terrano II ? Żeby chociaż gabarytami spasował. Z mocowaniami coś wymyślę. Zbiorniki Terrano są dość tanie jak na ich rocznik także byłyby idealne.

Proszę o odpowiedź :)

Awatar użytkownika
goszen

Post autor: goszen » czw cze 25, 2009 11:31 pm

A do jakiego potrzebujesz auta?
GG 3597101 tel. 602-673-905

zozololek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zozololek » pt cze 26, 2009 9:57 pm

Do Pajero I

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » pt cze 26, 2009 10:18 pm

To mozesz przestac juz szukac bo jedynki klepali bodajze do ´90. Dziewietnastoletni zbiornik juz masz ;)

zozololek
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: zozololek » sob cze 27, 2009 10:05 am

Kajen, ale ja chcę spasować np od Terrano II . Kształt podobny, rocznik młody a i cena dobra. Tylko pytanie czy podejdzie, nawet po głębokich przeróbkach mocowań?

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » sob cze 27, 2009 10:52 am

A no to skoro tak to chyba wszystko podejdzie, zuk, lublin, terrano, od tira spasujesz na pace :). Wszak zbiornik motany jest do ramy, kwestia przespawania jakichs uchwytow.

Awatar użytkownika
majcher

Post autor: majcher » pt sie 07, 2009 1:53 pm

i faktycznie do długiej PI na resorach pasi od długiej PII- popłudniu montujemy u mnie a potem w świat :)21

natomiast ciekawe czy do którkiej PI na resorach która miała 60L wejdzie 75L od PII krótkiej :-? - teoretycznie PI z V6 miałą 75L ale była na spręzynach...
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT

Awatar użytkownika
acinski

Post autor: acinski » pt sie 07, 2009 2:31 pm

Majcher dobrze jest mieć przewód wlewowy z dójki bo jest dłuższy niż ten z jedynki i przy lifcie budy nie trzeba się męczyć z montażem. U mnie nawet mogłem w oryginalne mocowanie do ramy zapiąć pomimo liftu :)
Dziadek 2,5TD `98

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » pt sie 07, 2009 3:22 pm

@majcher bedziesz jechał do Rumunii to planuj trasę przez Tychy :)

Awatar użytkownika
Adas

Kontaktowanie:

Post autor: Adas » pt sie 07, 2009 8:50 pm

majcher pisze:i faktycznie do długiej PI na resorach pasi od długiej PII- popłudniu montujemy u mnie a potem w świat :)21

natomiast ciekawe czy do którkiej PI na resorach która miała 60L wejdzie 75L od PII krótkiej :-? - teoretycznie PI z V6 miałą 75L ale była na spręzynach...
Bak od PII long pasuje jak ulał do PI long na resorach o czy się dzisiaj przekonaliśmy :D obecnie nie odbieram telefonu od majchera , gdyż swoim śmietnikiem wybiera się do Rumuni :)21 wszystko co trzeba zostało przeglądnięte , więc na pewno go jeszcze w tym roku zobaczę :)21

Awatar użytkownika
majcher

Post autor: majcher » ndz sie 23, 2009 10:42 pm

@Adaś
już możesz odbierać bo śmietnik stoi pod domem :)21

@Kajen
a widzisz wczoraj nam w trakcie powrotu wypadł nocleg na stacji BP za Olkuszem bo juz nie chciało nam się w tę ulewe bo ćmaku jechać - do Tych bym jeszcze podjechał :)21
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » pn sie 24, 2009 5:42 am

No to sie troche nie zgadalismy... Swoja droga bylem na dniach Pszczyny. Zapowiada sie ciekawy dzien w pracy ;)

Edit.
Problemy jakies z ukladem zasilania byly ?

Lc6v
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: Lc6v » ndz kwie 11, 2010 9:25 pm

Witam Was serdecznie
Temat przeczytałem ale potrzebuje podpowiedzi
do Miska 1 2.5 td krótkiego potrzeba baku bo cieknie z niego w 3 albo i więcej miejscach
Czy podchodzi bak od benzyny np 2.0 , 3.0 czy tylko do diesla a jeśli tak to czy od długiego Miska 1 podejdzie
Mowie tu dokładnie o tym
http://moto.allegro.pl/item971661961_pa ... dynka.html
Ewentualnie gdzie mogę pytać o jakiś nowy? i kto co wkładał i przerabiał temat w krótkim Miśku 1
Z góry dzięki za podpowiedzi

Awatar użytkownika
majcher

Post autor: majcher » ndz kwie 11, 2010 9:54 pm

Lc6v pisze:Witam Was serdecznie
Temat przeczytałem ale potrzebuje podpowiedzi
do Miska 1 2.5 td krótkiego potrzeba baku bo cieknie z niego w 3 albo i więcej miejscach
Czy podchodzi bak od benzyny np 2.0 , 3.0 czy tylko do diesla a jeśli tak to czy od długiego Miska 1 podejdzie
Mowie tu dokładnie o tym
http://moto.allegro.pl/item971661961_pa ... dynka.html
Ewentualnie gdzie mogę pytać o jakiś nowy? i kto co wkładał i przerabiał temat w krótkim Miśku 1
Z góry dzięki za podpowiedzi
do PI krótkiego bak od longa nie wejdzie
baki od beznyny maja inny smok
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT

Awatar użytkownika
kastor80
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kastor80 » pn kwie 12, 2010 2:17 pm

Miałem podobny problem, ceny zbiorników z demontażu zwalają z nóg.
Poxylina załatwiła sprawę, od trzech miesięcy spokój i czysta ziemia na podwórku.
Pajero I 2.5 tdi - krótka buda

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Post autor: Kajen » pn kwie 12, 2010 9:42 pm

Jak szukałes w ASO to sie nie dziw ze cena samego smoka to koło 700 szelestow. Uzywane zbiorniki da sie wychaczyc w rozsadnych pieniądzach. Da sie je tez lutowac i spawac (na mosiądz).

Awatar użytkownika
RAFULUS

Kontaktowanie:

Post autor: RAFULUS » pt lip 23, 2010 10:11 pm

A przekładał ktoś może w PII 3,5 v6 zbiornik paliwa nad ramę? Auto jest po lifcie budy i jest sporo miejsca na zbiornik ale czy ktoś to już przerobił?
Pajero II 3,5 V6 lift 4" SIMEX 36"
Y61 3,0 Long Lift +3" Kumho KL71 35"

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”