Wymiana oslony przegubu wewnetrznego
Moderator: Kosiarz
- rudypajero.koszalin
- Kontaktowanie:
Re: Wymiana oslony przegubu wewnetrznego
W talerzyku śruby od strony jej łba powinna być jeszcze jedna mała śrubka fi 6, wkręcona w mocowanie w ramie. Jeśli jej nie wykręcisz to nie wyjmiesz sworznia resoru.
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.
Znalazłem w zamiennikach, to o te łożyska chodzi?majcher pisze:uszczelniacz i łożysko to samofreebike pisze:uszczelniacz 40 , łożysko do 100zł z tym że ty masz inne Pajoro
łozysko timken
uszczelniacz corteco
numery wałkowane w zamiennikach
MOST PRZEDNI:
Simmering wałka: MB160578(wym.42x65x10) Timken: 224255
Łożysko zew. wałka: stare ozn. MB290962, nowe ozn.MR446897 - zamiennik M86649/M86610(cena łożyska firmy KOYO to 50-60 zł)
Łożysko wew. wałka: stare ozn. MB290960, nowe ozn. MR430475 - zamiennik HM89449/HM89410(cena łożyska firmy KOYO to ok 100 zł, FERSA ok 70zł)
Czy to może to:

pozycja o numerze 32325 to MB160850 - Timken zaleca numer: 710146. W ASO krzyknęli mi ponad 100 zł, w Hipolu ~80 zł a w dobrym sklepie z uszczelnieniami max. 40 zł ale musze poczekać aż sprowadzą.
łożysko igiełkowe - pozycja 32302 - to MB160670 - oznaczenie zamiennika B-2012(TORR) - powinno dać się kupić za poniżej 100 zł.
Gdzie tego szukać, dzwoniłem dzisiaj do 3 sklepów i nie mieli.
Pajero II 94r Krótki. BFG 33/10,5 R 15 , Body lift 2". - Sprzedany
Jak chcesz mam luzem nowy uszczelniacz i mogę odsprzedać. Łożysko i inne częssci do Pojary znajdziesz u Zbyszek2 z forum mitsumaniaki. Wystarczy napisac priva albo wejść tu
http://www.pajero.one.pl/index.php
i dzwonic na nr z kontaktu. Sam się naszukałem po sklepach i w końcu znalazłem. Założłem i jeźdzę. Pozdro
http://www.pajero.one.pl/index.php
i dzwonic na nr z kontaktu. Sam się naszukałem po sklepach i w końcu znalazłem. Założłem i jeźdzę. Pozdro
Sprzedałem Pajero. Może będzie kolejne.
tak tak oczywiscie te fi 6 odkrecilemrudypajero.koszalin pisze:W talerzyku śruby od strony jej łba powinna być jeszcze jedna mała śrubka fi 6, wkręcona w mocowanie w ramie. Jeśli jej nie wykręcisz to nie wyjmiesz sworznia resoru.
znajomy mechanik mowil mi ze ta glowna sruba nie dosc ze sie moze zapiec to jeszcze na dodatek
moze to sie zrobic po wytarciu gumy, metalu i to wszystko teraz nie jest wspolosiowo.
kurde no przeciez nie bede mojej Pojarki traktowal palnikiem-serce mi sie kraja-tam jest jeszcze oryginalny lakier

polewalem juz wszystkim
Życie jest krótkie, a pić sie chce.
Pajero 2.6 87r. Darek
Pajero 2.6 87r. Darek
Wal palnikiem. też to przerobiłem. Jak zobaczysz śrubę w dłoniach to zamarzysz o nowej 

Dziadek 2,5TD `98
Łożysko i uszczelniacze zamówione, niebawem powinny przyjść 

I znów wystąpił problem. Chodzi o wewnętrzny przegub. Jak go zdjąć z półośki? ma jakieś mega super dobre zabezpieczenie? Bo za cholerę nie chce wyjść. Może ktoś wspomóc wiedzą?

# Racja jest jak dupa, każdy ma swoją
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
ja też go nie ściągłem. Nie udało mi się.
Przekładałem wszystko od drugiej strony. Innego pomysłu nie mam.
Przekładałem wszystko od drugiej strony. Innego pomysłu nie mam.
Obejrzyjcie dokładnie , ma jakieś zabezpieczenie, znajomy mi go rozbierał i mówił że jest jakaś zapinka od zewnątrz.
Witam.Żeby zdjąć przegub zewnętrzny trzeba go zgiąć pod maksymalnym kątem i wydłubać kulki,ściągnąć koszyk zewnętrzny.Na półosi zostanie część wewnętrzna,na końcu jest seger.Trzeba dobrze oczyścić ze smaru.Nie pogub kulek.

Troop 2,6 krótki
Wreszcie udało się wyciągnąć przegub wewnętrzny. Okazało się to bardzo proste i oto foto relacja dla następców:
Wewnątrz przegubu mamy pierścień który zdejmujemy, podważamy i łatwo schodzi. To ten przy zewnętrznej krawędzi.

Tu już zdejmujemy pierścień

No i mamy rozebrany przegub w połowie.

Teraz wyciągamy zegera aby rozłożyć kolejną, wewnętrzną cześć przegubu.

Jeśli nie będzie chciała nam zejść używamy lekko młotka

No i mamy samą półośkę. Zakładamy osłonę, smarujemy i składamy w odwrotnej kolejności.
Może ktoś mi podpowie jak ściągnąć zewnętrzny? Bo dalej nie wiem.
Wewnątrz przegubu mamy pierścień który zdejmujemy, podważamy i łatwo schodzi. To ten przy zewnętrznej krawędzi.

Tu już zdejmujemy pierścień

No i mamy rozebrany przegub w połowie.

Teraz wyciągamy zegera aby rozłożyć kolejną, wewnętrzną cześć przegubu.

Jeśli nie będzie chciała nam zejść używamy lekko młotka

No i mamy samą półośkę. Zakładamy osłonę, smarujemy i składamy w odwrotnej kolejności.
Może ktoś mi podpowie jak ściągnąć zewnętrzny? Bo dalej nie wiem.

[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
w dziedzinie zbijania przegubu zewnetrznego specjaslista jest Adaś 

aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT
SREĆAN PUT
To może specjalista by nam tu powiedział co i jak 

[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
zmęczony po weekendzie jest - musi odpocząć
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT
SREĆAN PUT
Rozumiemy rozumiemy 

[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
Bierzesz młotek, wkładasz półoś w imadło przegubem na dół, uderzasz i przegub spada na ziemię 
Trzyma się on na zabezpieczeniu, które to podobne jest do "segera", ale w przekroju jest okrągłe. Dzięki temu teoretycznie powinno się schować w podtoczenie i umożliwić przegubowi zejście z półosi.

Trzyma się on na zabezpieczeniu, które to podobne jest do "segera", ale w przekroju jest okrągłe. Dzięki temu teoretycznie powinno się schować w podtoczenie i umożliwić przegubowi zejście z półosi.
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
nazywa sie ono "clirclip"
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT
SREĆAN PUT
@ernil a możliwe jest że jakoś sie to tam zastało? Bo próbowałem to wybić i lipka była.
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
Możliwa jest nawet zmiana na lepsze, także albo weźmiesz większy młotek albo (jeśli obawiasz się wyjątkowo o przegub) to odpuść. Wymyć możesz go nie wyjmując półosi, choć będzie to bardziej uciążliwe. No chyba, że przegub wymieniasz, to rozmiar młotka i technika uderzeń nie ma większego znaczenia. W ostateczności rozcinasz szlifierką kątową koszyk (wewnętrzną część, w której siedzą kulki).
XTZ 750
Outback EJ25 MT
Outback EJ25 MT
Poradzić sobie poradziłem. Ale pytam jak coś padnie z drugiej strony. Dzieki za odpowiedz.
[J. Piłsudski].
gg1196424
[J. Piłsudski].
gg1196424
- cordoba_2004
-
mała podpowiedź a właściwie dwie .
jak nie chcesz kolego działać tam palnikiem to są na allegro zamrażacze elektroniczne
spryskać obficie i czasem pomaga, ale wtedy lubią się urywać śruby albo uchwyty,
w podobnych przypadkach garażowych jak taki resor nie chciał wyjść młotkiem to się robiło z blachy 5mm ściągacz, bosh spawarka wiertarka gwintownik i taki ściągacz miał taką siłę że wszystko puszczało, tak samo jak się piasty niektóre ściąga czy kierownice w dostawczakach
jak nie chcesz kolego działać tam palnikiem to są na allegro zamrażacze elektroniczne
spryskać obficie i czasem pomaga, ale wtedy lubią się urywać śruby albo uchwyty,
w podobnych przypadkach garażowych jak taki resor nie chciał wyjść młotkiem to się robiło z blachy 5mm ściągacz, bosh spawarka wiertarka gwintownik i taki ściągacz miał taką siłę że wszystko puszczało, tak samo jak się piasty niektóre ściąga czy kierownice w dostawczakach
Jest GV i jimny - Głodówka zbawia duszę i leczy ciało
Podpowiedzcie, czy uszczelniacz igiełkowego łożyska półosi jest identyczny jak ten od łożysk koła?
U mnie inny. Są inne średnice.
No właśnie , a co reszta na to?freebike pisze:U mnie inny. Są inne średnice.
a reszta na to to samo czyli inneKML1 pisze:No właśnie , a co reszta na to?freebike pisze:U mnie inny. Są inne średnice.
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT
SREĆAN PUT