Pajero 1 dokładamy drugie aku, potrzebna pomoc.
Moderator: Kosiarz
Re: Pajero 1 dokładamy drugie aku, potrzebna pomoc.
Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Dzięki Bartek. Niestety to dość drogie rozwiązanie. Takie układy potrafią kosztować około 1kPLN i służą dużym obciążeniom (wyciągarka). Wyciągarki instalował nie będę więc mogę odpuścić. Postaram się zmotać coś opartego o swoją wiedzę w formie budżetowej. Może pójdzie. Póki co nie pali się, mam inne wydatki.
Dziadek 2,5TD `98
webasto to nie tylko grzanie, ma też funkcje wentylacji/przewietrzania wnętrza w upalne dni z czego latem też sie korzysta.ernil pisze:Poza tym widzę tu brak logiki - webasto i lodówka. Na co lodówka, skoro jest zimno lub na co webasto, skoro jest ciepło. Dwóch urządzeń na raz nie będziesz używać.
PIV 3,2DiD
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.
Link zamiesiłem bo jest tam dużo cennych informacji technicznych oraz czytelne i schematy podłączeń. Nawet bez znajomości angielskiego można się dużo dowiedziećacinski pisze:Dzięki Bartek. Niestety to dość drogie rozwiązanie. Takie układy potrafią kosztować około 1kPLN i służą dużym obciążeniom (wyciągarka). Wyciągarki instalował nie będę więc mogę odpuścić. Postaram się zmotać coś opartego o swoją wiedzę w formie budżetowej. Może pójdzie. Póki co nie pali się, mam inne wydatki.

Nie mniej jednak mylnym myśleniem jest, że taki układ ma służyć tylko dużym obciążeniom. Taki układ chroni Twój akumulator i wydłuża jego żywotność i co ważne jasno i czytelnie informuje Cię o stanie naładowania. Do zalet należy dodać to , że kupujesz zestaw zawierający klemy, przewody, bezpieczniki wadą jest cena za zestaw. Można kupić sam separator w tedy winno być taniej
Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Najtańszym gotowym rozwiązaniem jest separator Tmax za około 450 zł
Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
to http://allegro.pl/item671224986_separat ... torow.html jest chyba tasze i powinno wystarczyć 

Ignorancji, nieróbstwu i niechlujstwu stanowcze nie KARWA nie
Nooo i cena jest sympatyczna
Dzięki.

Dziadek 2,5TD `98
Tak sobie myślę (czasem się zdarza każdemu), ponieważ też kiedyś dumałem o 2 aku z tym, że bardziej o sytuacjach typowo awaryjnych związanych nie koniecznie z samym samochodem. Bo mogę sobie wyobrazić sytuację zdechnięcia akumulatora lub dwóch w wyniku awarii, uszkodzenia obwodu, zwarcia lub potrzebę prądu do jakiegoś urządzenia w terenie itp.
Czy nie lepiej by było zanabyć mały agregat o niewielkiej mocy, przenośny, stosunkowo niewielkich gabarytów i wozić go na pace. Na pierwszy rzut oka pomysł może być absurdalny ale o ile więcej mamy możliwości niż z drugiego aku z separatorem gdzie koszt jest podobny (zresztą nie o koszty tu chodzi). Włącznie z tym, że póki starcza paliwa to robimy co chcemy, a np. 800W wystarcza żeby dosć dużo sprzętów można było podłączyć. W pewnym sensie jesteśmy niezależni (nawet awaria alternatora nie straszna bo po tych 160km czy ile tam możemy się podładować)
Myślał ktoś z Was o takim rozwiązaniu?
Czy nie lepiej by było zanabyć mały agregat o niewielkiej mocy, przenośny, stosunkowo niewielkich gabarytów i wozić go na pace. Na pierwszy rzut oka pomysł może być absurdalny ale o ile więcej mamy możliwości niż z drugiego aku z separatorem gdzie koszt jest podobny (zresztą nie o koszty tu chodzi). Włącznie z tym, że póki starcza paliwa to robimy co chcemy, a np. 800W wystarcza żeby dosć dużo sprzętów można było podłączyć. W pewnym sensie jesteśmy niezależni (nawet awaria alternatora nie straszna bo po tych 160km czy ile tam możemy się podładować)
Myślał ktoś z Was o takim rozwiązaniu?
3,5 V6
Ciężki, paliwożerny, drogi...
...ale jak se depne.
Ciężki, paliwożerny, drogi...
...ale jak se depne.
Bałbym się, że od nieużywania agregat trafi szlak biorąc pod uwagę temp panujące w samochodzie. Lato/zima itd.
Dziadek 2,5TD `98
Nie no, pisałem ze nie chcę robic jezdzącej elektrownii... Agregat przydaje się, nie powiem ze nie. Jak musisz zabetonowac słupki ogrodzeniowe w szczerym polu, chyba ze lubisz mieszac beton recznie w taczce... To tak jakby piły spalinowe miały rozrusznik i za kazdym razem trzeba brac agregat do lasu... Ma byc nieskomplikowanie i zaradnie 

pomysł wcale nie jest absurdalny i sam rozważałem zakup małego agregatu który służby na wyprawach czy to dalekich czy weekendowych za miasto pod namiot. Moim zdaniem pomysł jest doskonały tym bardziej, że ceny za agregaty w marketach typu OBI są przystępne. Minus to zajmują miejsce no i trzeba mieć dodatkowy kanister z paliwemDomelski pisze: Czy nie lepiej by było zanabyć mały agregat o niewielkiej mocy, przenośny, stosunkowo niewielkich gabarytów i wozić go na pace. Na pierwszy rzut oka pomysł może być absurdalny ale
rozwiń swoja myśl bo to co napisałeś wydaje mi się absurdalneacinski pisze:Bałbym się, że od nieużywania agregat trafi szlak biorąc pod uwagę temp panujące w samochodzie. Lato/zima itd.

Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Ale agregat pod namiot? Larmo straszne i masa miejsca nawet przy jednokilowatowym agregacie jak na ewentualne korzyści. Drugi akumulator to cisza a przy odpowiedniej pojemności na noc oświetlania i grania spokojnie wystarczy. Dla extremalistów można podpiąć i trzeci
Miejsca nie zajmuje praktycznie wcale a wartości użytkowe jak dla mnie ogromne.

Dziadek 2,5TD `98
nie pytam o głośność agregatu ani sens wożenia go w aucie
tylko co autor miał na myśli

tylko co autor miał na myśli

acinski pisze:Bałbym się, że od nieużywania agregat trafi szlak biorąc pod uwagę temp panujące w samochodzie. Lato/zima itd.
Dżip z lebiodką
GSM 501 44 66 33

GSM 501 44 66 33
Może Kajenowi chodziło o to, że zimą będzie jeździł na pace i może się pojawić problem z odpaleniem.
Dziadek 2,5TD `98
sa proste izolatory bezstratne do podłaczania kilku akumulatorów bez paneli sterujacych diodek etc - zapytam kumpla co w osprzęcie elektrycznym do łodzi siedzia czy ma rozsądna cene na to
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT
SREĆAN PUT
Witam,
Odgrzewam kotleta, ale interesuje mnie temat separatorów dla dwóch róznych aku. Pacjęt to J9, kwestia tego typu, iz szkoda mi kaski na wkładanie dwóch baterii typu Optima. Oglądałem dostępne separatory, pomijając luny, łorny etc. Znalazłem cóś takiego:
http://allegro.pl/item791965399_separat ... torow.html
Ma zastosowanie w łodziach, wiec może w terenówce też wyda - a cena no cóż smakowita.
Czy ktos juz to przerabiał?
Odgrzewam kotleta, ale interesuje mnie temat separatorów dla dwóch róznych aku. Pacjęt to J9, kwestia tego typu, iz szkoda mi kaski na wkładanie dwóch baterii typu Optima. Oglądałem dostępne separatory, pomijając luny, łorny etc. Znalazłem cóś takiego:
http://allegro.pl/item791965399_separat ... torow.html
Ma zastosowanie w łodziach, wiec może w terenówce też wyda - a cena no cóż smakowita.
Czy ktos juz to przerabiał?
Wejdź na stronę intelle.pl. Gość jest kumaty i ma układy do terenówek. Polecam sam zanabędę. Dodatkowo układ w przypadku padu aku startowego zapina ten drugi awaryjnie do wspomożenia rozruchu.
Dziadek 2,5TD `98