Pajero II Long - chcę kupić....

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Luk_Fiz

Re: Pajero II Long - chcę kupić....

Post autor: Luk_Fiz » pt wrz 18, 2009 9:35 am

Jezeli Twoje potrzeby sa na pewno takie to pajero owszem, nada sie. Pomysl jednak o wzmocnieniu zawieszenia dla poprawy trwalosci na dlugich, szutrowych odcinkach. W mojej opinii do tego wystarcza opony AT lub nowoczesne opony "mieszane", w blocie ponoc lepsze od typowych AT oraz wyciagarka proporcjonalnie do zasobnosci porfela.

Luk
Pajero '89, 3.0V6, loooooong

Awatar użytkownika
acinski

Post autor: acinski » pt wrz 18, 2009 9:39 am

westfalia fajna rzecz ale wygląd ma dupiaty. Pojara to i owszem. faceciki sie oglądają zazdrośnie bo każdy by chciał ale większość się boi. Spalanie? A dupa tam. Samochód kupuje sie jak zabawkę dla frajdy a nie ekonomii czy instalacji LPG. Ma cieszyć. MT czy AT a co za róznica, większość i tak kupuje dla szpanu a nie z potrzeby. Ja kupiłem z rozsądku Matadory At. Bo tanie, bo niby 60/40 z przewagą dla szosy. Bo wyglądały przy cenie nienajgorzej, bo w terenie w jaki wjeżdżam robią i mam radochy po pachy a że większość czasu spędzam na asfalcie to mi pasi bo 120km/h nie robi hałasu. Jak facet chce Pojarę to niech bierze. Jak ramę je po pospawa. Pobawi się i jak mu przejdzie kupi audi albo inne camaro dla zabawy. Nie ma co sie przekrzykiwać. na wyprawy (nie przeprawy) kupuj AT, pojedziesz i zimą i latem. Zyzycie paliwa mimo wszystko na MT większe a i opona szybciej znika od AT. Snoorki i wyciągarki odpuść. Na wyprawie i tak nie będziesz go topił bo Ci kobieta i manele wewnątrz na to nie pozwolą. Ja nie mam a pół europy zjechałem. Doprowadź do nienagannego stanu technicznego, naucz się pojazdu i jego słabych stron i baw się ile wlezie. Po roku/dwóch i tak będziesz miał swoje podejście i albo odpuścisz albo pokochasz ten samochód i niebagatelne możliwości na dalekich wyjazdach. czytaj o usterkach, zabierz na oględziny kogoś kto takiego ma i będziesz zadowolony.

PS:
Wszystko to bierze w łeb jeśli chcesz mieć przeprawówkę a nie wyprawówkę ale przeprawówka zje każde pieniądze jakie zarobisz.
Tak a propos. Wejdź na stronę matadora i zobacz po czym da się jeździć długim Defem na AT i bynajmniej nie w rozmiarze 35 czy nawet 33 a 31 cali.
http://matador.sk/index.cfm?Module=Acti ... age&s=MP71 w połowie strony film.
Dziadek 2,5TD `98

Awatar użytkownika
acinski

Post autor: acinski » pt wrz 18, 2009 10:45 am

Luk_Fiz pisze:Jezeli Twoje potrzeby sa na pewno takie to pajero owszem, nada sie. Pomysl jednak o wzmocnieniu zawieszenia dla poprawy trwalosci na dlugich, szutrowych odcinkach. W mojej opinii do tego wystarcza opony AT lub nowoczesne opony "mieszane", w blocie ponoc lepsze od typowych AT oraz wyciagarka proporcjonalnie do zasobnosci porfela.

Luk
AT w lekkim błocie dają radę. Ja na moich matadorkach bez problemu poruszam się po budowach a tam raczej lekki sprzęt nie występuje i co? I jadę. Oczywiście pod górkę z błota nie wjadę ale jak już sprawdziliśmy z MARC'em i Kajenem i po mokrej trawie pod zdrowy podjazd za trzecim razem wytargaliśmy pojary na szczyt a lekko nie było. Miałem momentami wrażenie, że obali się na plecy :)
Dziadek 2,5TD `98

Luk_Fiz

Post autor: Luk_Fiz » pt wrz 18, 2009 10:53 am

Rowniez moim zdaniem AT daje rade, nawet w lekkim blocie. Oczywiscie sa AT i AT... Chodzilo mi o "nowe" opony, bynajmniej nie MTRy czy KL-71, o ktorych chodza sluchy, ze w blocie zachowuja sie podobnie do MT. Nie wiem, nie widzialem, opieram sie nie opiniach z dzialu OPONY.
Wyciagarka tez jest zalezna od stanu portfela. Nie jest konieczna. Jezeli to pierwsza wyprawa - mozesz kupic tirfor i pasy. Lepiej wydac powiedzmy 150PLN niz 1500PLN i nigdy nie uzyc.

Ale przede wszystkim - zastanow sie, popatrz, popytaj, poprobuj jazdy wycieczkowej w najblizszej okolicy. Na pewno na tym nie stracisz a mozesz zaoszczedzic duzo czasu i forsy.

Luk

Awatar użytkownika
acinski

Post autor: acinski » pt wrz 18, 2009 11:02 am

Luk_Fiz pisze:Rowniez moim zdaniem AT daje rade, nawet w lekkim blocie. Oczywiscie sa AT i AT... Chodzilo mi o "nowe" opony, bynajmniej nie MTRy czy KL-71, o ktorych chodza sluchy, ze w blocie zachowuja sie podobnie do MT.
Luk
KL-71 to MT właśnie, AT to KL-78
Dziadek 2,5TD `98

Luk_Fiz

Post autor: Luk_Fiz » pt wrz 18, 2009 11:05 am

Eeee.. tak tylko pisza ze to MT. Nie wiez plotkom:). Mnie chodzilo np. o trepadory:

http://www.forum4x4.pl/viewtopic.php?f= ... 3&start=25

Luk

Awatar użytkownika
Faja

Post autor: Faja » sob wrz 19, 2009 11:54 am

Gostek 74 a nie brałeś pod uwagę subaru forestera oczywiście po podniesieniu, założeniu właściwych opon i osłon?
Różne diesle teraz vitara tdi.

Awatar użytkownika
gostek74
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: gostek74 » sob wrz 19, 2009 6:58 pm

Hmmm... chyba wolał bym jedak auto zarejestrowane na 7 osób...

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » ndz wrz 20, 2009 7:19 am

Luk_Fiz pisze:Rowniez moim zdaniem AT daje rade, nawet w lekkim blocie. Oczywiscie sa AT i AT... Chodzilo mi o "nowe" opony, bynajmniej nie MTRy czy KL-71, o ktorych chodza sluchy, ze w blocie zachowuja sie podobnie do MT. Nie wiem, nie widzialem, opieram sie nie opiniach z dzialu OPONY.
Luk przestań pisać ...nie mądre rzeczy
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

dolan1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dolan1 » pn wrz 21, 2009 11:01 am

Miło widzieć kogoś kto dziwnym trafem ma bardzo podobny problem do mojego i dobrze poczytac mądrych w temacie.Też szukam 7-osobowej wersji ,też wolałbym Miska i też marzę o dobrym stanie :D Daj znać gostek jak coś kupisz i jak idzie dalej a jak bedziesz jechał na Ukraine to pewnie przez Tomaszów,wstapisz na kawę i pokażesz auto. :)

Awatar użytkownika
Videlec

Post autor: Videlec » pn wrz 21, 2009 12:58 pm

Pajero II long do tego 2.8 z ss w automacie (bo chyba na takie było polecane?) to całkiem przyjemne auto jest i można by powiedzieć, że w miare solidne ale... (bo zawsze jest jakieś ale) to już wiekowe auta są, często z bogatą historią, nie ma co ukrywać, koszty eksploatacji nie ograniczą się jedynie do wymiany oleju i klocków hamulcowych. Z roku na rok - nawet te, dobrze utrzymane sztuki - mają co raz więcej najechane.
Ograniczając swój wybór do tego konkretnego modelu, właściwie możemy sobie darować krajowy rynek, wpisując zawężone dane do jakiegoś portalu ogłoszeniowego wyskoczy nam pare sztuk, które i tak właściwie będą zajechanym gruzem, który próbują upchnąć drobne cwaniaczki. Pewnie jest w PL pare sztuk, co są całkiem do rzeczy ale ich właściciele szybko się z nimi nie rozstaną (nie oszukujmy się, kto sprzedaje dobre auto?) Pozostaje nam szukanie szczęscia u np. zachodnich sąsiadów (większy wybór z tej racji, że tam były sprzedawane i jakakolwiek szansa na wyrwanie sztuki od pierwszego właściciela) tyle, że nie każdy może sobie na to pozwolić (czas) no i koszty też rosną.

Sumując... moim zdaniem lepiej poszerzyć game aut branych pod uwagę o inne marki, poświęcić sporo czasu na szukanie, i chłodno oceniać poszczególne sztuki... aby choć odrobinę zmniejszyć prawdopodobieństwo ewentualnego rozczarowania :wink:
PIV 3,2DiD

Szczęście to jedyna rzecz, która staje się większa, gdy się ją dzieli.

Awatar użytkownika
Mroczny

Post autor: Mroczny » pn wrz 21, 2009 2:01 pm

otóz to... w wiekowych wozach często lepiej kupić po prsotu lepszy stan techniczny niż model

dolan1
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: dolan1 » pn wrz 21, 2009 2:38 pm

Pewnie że tak ,nie będę tu pisał truizmów o szukaniu dobrego auta ,Wy wiecie lepiej jak to ciężko.Ja akurat chcę manualną skrzynię .Reszta jak gostek .Swoją drogą chętnie zapłaciłbym komuś z forum za obejrzenie samochodu który jest kawał drogi ode mnie .

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”