Rozrząd 2.5D - prośba o manual lub poradę

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
Kajen

Kontaktowanie:

Re: Rozrząd 2.5D - prośba o manual lub poradę

Post autor: Kajen » czw paź 08, 2009 7:43 am

Krzysztof, to tylko potwierdza to co napisałem wczesniej. Masz obydwa paski i superselecta w jedynce... Ja nie mam paska od wałkow balansowych i ss tez nie mam :)

Awatar użytkownika
acinski

Post autor: acinski » czw paź 08, 2009 8:44 am

To fakt. Mnie wystarczyło, że czyściłem kolektor wewnątrz zanim założyłem. Od razu zapadła decyzja o zaślepieniu. Osady jak w wydechu.
Dziadek 2,5TD `98

kargullo2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kargullo2 » śr paź 14, 2009 9:15 pm

Witam.
Prosze o porade.Po wymianie uszczelki pod głowicą,ustawilem wszystkie znaki i po założeniu paska silnik nie ma kompresji.Czy jest możliwe ze w innym czasie otwieraja sie zawory i nie koliduja z tłokami?Może spróbować obrócić wałek rozrządu o jeden obrót? :roll: .Serdecznie pozdrawiam.

Awatar użytkownika
DamnIt!

Post autor: DamnIt! » czw paź 15, 2009 5:22 am

kargullo2 pisze:Witam.
Prosze o porade.Po wymianie uszczelki pod głowicą,ustawilem wszystkie znaki i po założeniu paska silnik nie ma kompresji.Czy jest możliwe ze w innym czasie otwieraja sie zawory i nie koliduja z tłokami?Może spróbować obrócić wałek rozrządu o jeden obrót? :roll: .Serdecznie pozdrawiam.
obrócenie wałka o 1 obrót nic nie da. tak samo jak obrócenie go o 2 lub 3 obroty :)21 . A zawory dobrze ustawione?
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell

Awatar użytkownika
rudypajero.koszalin
Kontaktowanie:

Post autor: rudypajero.koszalin » czw paź 15, 2009 7:21 am

A co konkretnie było robione? Tylko zdjąłeś czapkę wymieniłeś uszczelkę i założyłeś czapkę, czy może było robione coś jeszcze? Kompresji nie ma na jednym garnku cz na wszystkich? Głowica była szlifowana? Spawana?

Morze zapomniałeś wsadzić uszczelkę? :)21 Albo nie dokręciłeś śrub :)21

Rozrząd, (jeśli tylko poskładałeś na znaki) musi być dobrze niezależnie od tego ile razy obrócisz wałem korbowym czy wałkiem rozrządu.
Alkohol spożywany z umiarem, nie szkodzi nawet w dużych ilościach.

kargullo2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kargullo2 » czw paź 15, 2009 7:55 pm

Witam.Głowica była rozbierana(wałek,zawory)i szlifowana.Zlozone wszystko tak jak było na nowych uszczelkach.Jeden zawór wydechowy zastał zmieniony na nowy(stary był sklepany dość mocno)Regulacja zaworów nie ruszana. :oops:
Wydaje mi się że nie ma sprężania na wszystkich tłokach,bo silnik dośćswobodnie sie kreci.Uszczelka oczywiście jest i wszystko jest dokręcone :)21
Moze regulacja zaworów?Ale jak ją przeprowadzić? :roll:

Awatar użytkownika
Browning

Post autor: Browning » czw paź 15, 2009 8:15 pm

Najlepiej za pomocą szczelinomierza :)21 Dokładne luzy na ciepłym/zimnym silniku niech powie ktoś mądrzejszy... :oops:
Zielony Autobus 2,7TDi

kargullo2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kargullo2 » czw paź 15, 2009 10:59 pm

Dzieki za podpowiedż człowieku.Wiem co szczelinomierz i jak go używać.Prosiłbym jednak o podpowiedż,krok po kroku jakie czynności należy wykonać,by wyregulować zaworki(poszczególne położenia wału).

Awatar użytkownika
DamnIt!

Post autor: DamnIt! » pt paź 16, 2009 5:37 am

Pisałem już na forum dokładną instrukcję jak ustawiać zawory - poszukaj. Luzy masz wklejone na wewnętrznej części maski.
Lewicowość jest rodzajem fantazji masturbacyjnej, dla której fakty nie mają znaczenia. G.Orwell

kargullo2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kargullo2 » sob paź 17, 2009 9:45 am

DamnIt! pisze:Pisałem już na forum dokładną instrukcję jak ustawiać zawory - poszukaj. Luzy masz wklejone na wewnętrznej części maski.
Bardzo prosze o podanie mi linka do tego tematu.Będę naprawdę wdzięczny.Pozdrawiam.

kargullo2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kargullo2 » ndz paź 25, 2009 2:37 pm

Witam.
Niestety nic nie moge znaleźć.Bardzo prosze o pomoc.W jakiej posycji ustawić wał i które zawory ustawiac?

Awatar użytkownika
DamnIt!

Post autor: DamnIt! » ndz paź 25, 2009 3:26 pm

Całkiem zapomniałem o tych Twoich zaworach.
Oto instrukcja:

(1.) Najpierw ustawiasz rozrząd "na znaki";

a później postępujesz kolejno jak na obrazku:

Obrazek

kargullo2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kargullo2 » ndz paź 25, 2009 6:42 pm

Dziekuje bardzo za tą instrukcje.Jeszcze raz wielkie dzieki i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony ndz paź 25, 2009 6:51 pm przez kargullo2, łącznie zmieniany 1 raz.

kargullo2
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: kargullo2 » ndz paź 25, 2009 6:50 pm

Dziekuje bardzo za tą instrukcje.Nie rozumiem tech. angielskiego,ale domyslam sie ze mam po ustawieniu czterech zaworów pokazanych na rys.obrócić wałem korbowym 360st. i ustawić pozostałe zaworki.Jeszcze raz wielkie dzieki i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
DamnIt!

Post autor: DamnIt! » ndz paź 25, 2009 7:25 pm

kargullo2 pisze:Dziekuje bardzo za tą instrukcje.Nie rozumiem tech. angielskiego,ale domyslam sie ze mam po ustawieniu czterech zaworów pokazanych na rys.obrócić wałem korbowym 360st. i ustawić pozostałe zaworki.Jeszcze raz wielkie dzieki i pozdrawiam.
dokładnie tak, gdyż na 1 obrót wału korbowego przypada 1/2 obrotu wałka rozrządu.

elpablito
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: elpablito » pn paź 26, 2009 12:44 am

Więc jak to w końcu z tymi zaworami ?? Instrukcja mówi 0,15 na zimnym, a naklejka pod maską 0,25 na gorącym. Przecież metal się nie kurczy jak się nagrzeje zwiększając luz??

Awatar użytkownika
DamnIt!

Post autor: DamnIt! » pn paź 26, 2009 7:19 am

elpablito pisze:Więc jak to w końcu z tymi zaworami ?? Instrukcja mówi 0,15 na zimnym, a naklejka pod maską 0,25 na gorącym. Przecież metal się nie kurczy jak się nagrzeje zwiększając luz??
za to rozszerza się jak mu ciepło...

ja pierniczę :o . a słyszałeś o rozszerzalności temperaturowej? Może warto przyswoić odrobinkę fizyki z 5 czy 6 klasy podstawowej?

menel122
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: menel122 » czw lis 12, 2009 6:46 pm

Witam
wymienilem uszczelkę pod głowicą, głowica była szlifowana, gniazda zaworowe jak i same zawory były też robione. pasek ustawiony na znaki, luzy zaworowe ustawione. moje pytanie dotyczy dużej ilości dymu wydobywającego się z odmy?? dlaczego tak się dzieje skoro głowica była "robiona"?? silnik 2.5 td intercooler. pajero 90r.

Awatar użytkownika
DUDAS

Post autor: DUDAS » czw lis 12, 2009 6:58 pm

Może to być spowodowane uszczelnieniem zaworów i przez to wzrostem ciśnienia w cylindrze, które przedostaje się do komory wału przez "wychodzone" pierścienie. Spotkałem sie z takimi przypadkami w silnikach VW. Jak to jest rzeczywiście przyczyną to teraz najlepiej zrobić szlif cylindrów, nowe nad wymiarowe tłoki i pierścienie. Można próbować założyć tylko nowe pierścienie, ale efekt może być marny, a roboty prawie tyle samo.
pajero II 2.5 TD long seryjne, 3.0 V6 prawie seryjne.

Awatar użytkownika
mcs0

Post autor: mcs0 » sob sty 02, 2010 9:48 pm

Witam. Mam maly problem albo mi sie tylko tak wydaje:) ustawilem rozrzad po wymianie walka klawiatury wg instrukcji ktora zamiescil "DamnIt!". Po pierwszej probie odpalenia gasnie, po 2 chodzi niecale pol minuty i gasnie nawet z wcisnietym pedalem gazu. Po pol godziny kolejna proba i prawie udana. Pochodzil minute po czym uslyszalem zgrzyt i na tym zakonczylem prace na dzien dzisiajszy:/ I teraz mam pytanie co moglo byc przyczyna? Wg ogledzin dzwigienki itd wygladaja ok. Moze walek zbyt mocno dokrecilem? chociaz mysle ze to niema za bardzo zanczenia:) jutro ustawie wszystko od nowa na znaki itd i sprobuje jeszcze raz...
Pajero 2.5 93r. było i nigdy więcej!!
Suzuki Samurai 88r. 1.3 gaznik , sprezyna
Ride or Die ]:->

Awatar użytkownika
acinski

Post autor: acinski » ndz sty 03, 2010 3:44 pm

Jeśli usłyszałeś zgrzyt to ja bym się martwił. Klucz 19 i spróbuj obrócić wałem. Wykonaj ze trzy pełne obroty wczuwając się w moment sprężania czy silnik nie zatrzymuje się, nie stuka itd. Nasłuchuj czy zgrzyta. Sprawdź oliwę itd. Może smarowanie turbiny masz do bani i stanęła.
Dziadek 2,5TD `98

Awatar użytkownika
freebike

Post autor: freebike » czw sty 28, 2010 3:51 pm

Co ile km wymieniać pasek rozrządu? W plaskaczach robiłem kiedyś, myśle że sobię to zrobie. Na coś mam jeszcze zwracać uwagę oprócz uciekającego kółka o pół ząbka?
Sprzedałem Pajero. Może będzie kolejne.

Awatar użytkownika
majcher

Post autor: majcher » pt sty 29, 2010 12:00 am

ja co około 100k km zmineiam komplet z rolkami w sumie juz dwa razy w długim i raz w krótkim
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT

Awatar użytkownika
mcs0

Post autor: mcs0 » pn lut 01, 2010 6:53 pm

mcs0 pisze:.......
po ogledzinach rozrzadu mechanik stwierdzil ze przyczyna mogla byc sprezynka z rolki paska ktorej teraz :)9 tzn slad po niej tylko zostal. Wizualnie wszystko całe ale nie ma sprezania...zaworki do roboty beda:/
Pajero 2.5 93r. było i nigdy więcej!!
Suzuki Samurai 88r. 1.3 gaznik , sprezyna
Ride or Die ]:->

Awatar użytkownika
majcher

Post autor: majcher » śr lut 03, 2010 10:39 am

mcs0 pisze:
mcs0 pisze:.......
po ogledzinach rozrzadu mechanik stwierdzil ze przyczyna mogla byc sprezynka z rolki paska ktorej teraz :)9 tzn slad po niej tylko zostal. Wizualnie wszystko całe ale nie ma sprezania...zaworki do roboty beda:/
eeeee....to miałes zle założona rolkę napinającą - spręzyny na obydwu roklach służą tylko do napięcia prawidłowego pasków po założeniu - następnie rolki sa blokowane w pozycji wymuszonej przez sprężynę poprzez śruby rolki dokręcanych w w odpowiedniej kolejnosci (najpierw ustlaajća później na osi obrotu) - po ustawieniu rolki spręzyna przestaje na nią oddziaływać - ja jednym z moich misków na rolce główengo paska mam zdjętą spręzynę wogóle bo przy demontazu kółka balansowego ułamałem występ na pompie wody o który spręzyna jest zaparta - zakładam ja tylko na czas ustawienia rolki
aspołeczny ciśnieniowiec
SREĆAN PUT

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”