r561/2006 wyklucza transport na potrzeby wlasnedanielchelm pisze:ale nie we wszystkich przypadkachpolaff pisze:powyżej 3500kg musi być tacho

Moderator: Kosiarz
r561/2006 wyklucza transport na potrzeby wlasnedanielchelm pisze:ale nie we wszystkich przypadkachpolaff pisze:powyżej 3500kg musi być tacho
a pojazdy specjalistyczne??polaff pisze:r561/2006 wyklucza transport na potrzeby wlasnedanielchelm pisze:ale nie we wszystkich przypadkachpolaff pisze:powyżej 3500kg musi być tacho
a to teżdanielchelm pisze:
a pojazdy specjalistyczne??pomoc drogowa?? przynajmniej tak kiedyś było, zresztą ja nie wiem mnie wolno wszystkim
Mozesz. Lekka nie musi miec dmc aż 750 kilo, bywaja i mniejsze. W kazdym razie w ww. przypadku masz luzu na 500 kilo i do tego wystarczy Ci zwykle "B".danielchelm pisze: nie możesz, chyba musi być przyczepa lekka to jest dmc 750kg, tak się mnie wydaje
i pierwsze i drugie czy to zespół czy pojazd >3,5T=tachodanielchelm pisze:Nie wiem ale dla znawców tematu, to mam jeszcze jedno pytanko odnośnie tego tacho, Mieć tacho muszę gdy DMC pojazdu przekracza 3,5T??? czy zespołu to jest ciągnik i przyczepa??
zielony_rog pisze:Eee, polaff, chyba jednak nie. Jesli pojazd jest przeznaczony do przewozu 9 lub mniej osob, to nie musisz miec tachografu, chyba ze w ostatnich latach byly jakies zmiany tego przepisu. Zreszta lista wylaczen jest dluzsza, trzeb by pogrzebac po przepisach.
Tu tez sa jakies wylaczenia - regularne przewozy na krotkich trasach, auta zarejestrowane jako pomoc techniczna... dokladnie nie pamietam.polaff pisze: wyłączenia oczywiście obejmują użytek prv, ale każdy zarobkowy przewóz pojazdem o DMC >=3,5T objęty jest obowiązkiem rejestracji tachograficznej
a) wykonywanie przewozu drogowego pojazdem niewyposażonym w
urzadzenie rejestrujace
3 000
Więc jeśli np. zarobkowo wozisz auta z zagranicy to bez względu czy wykonujesz to na mocy licencji transportowej czy na zaświadczeniu o przewozach na potrzeby wlasne musisz mieć tacho.
zielony_rog pisze:Tu tez sa jakies wylaczenia - regularne przewozy na krotkich trasach, auta zarejestrowane jako pomoc techniczna... dokladnie nie pamietam.polaff pisze: wyłączenia oczywiście obejmują użytek prv, ale każdy zarobkowy przewóz pojazdem o DMC >=3,5T objęty jest obowiązkiem rejestracji tachograficznej
a) wykonywanie przewozu drogowego pojazdem niewyposażonym w
urzadzenie rejestrujace
3 000
Więc jeśli np. zarobkowo wozisz auta z zagranicy to bez względu czy wykonujesz to na mocy licencji transportowej czy na zaświadczeniu o przewozach na potrzeby wlasne musisz mieć tacho.
polaff pisze:Poniżej wyłączenia z ustawy o transporcie drogowym, lista wyłączeń ze stosowanie R(WE) 561/2006 jest znacznie dłuższa, ale jedno wynika z drugiego więc nie będę cytować
Art. 3.1. Przepisów ustawy nie stosuje się do przewozu drogowego
wykonywanego pojazdami samochodowymi lub zespołami pojazdów:
1) przeznaczonymi konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niŜ 9 osób łącznie z
kierowcą - w niezarobkowym przewozie drogowym osób;
2) o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony w
transporcie drogowym rzeczy oraz niezarobkowym przewozie drogowym
rzeczy;
3) zespołów ratownictwa medycznego oraz w ramach usług transportu
sanitarnego.
2. Do przewozów drogowych wykonywanych:
1) w ramach powszechnych usług pocztowych,
2) w ramach usług polegających na przewozie odpadów komunalnych lub
nieczystości ciekłych,
3) przez podmioty niebędące przedsiębiorcami,
4) w ramach usuwania skutków awarii lub wypadków pojazdami pomocy
drogowej
- stosuje się odpowiednio przepisy ustawy dotyczące niezarobkowego
przewozu drogowego.
niby takdanielchelm pisze:polaff pisze:Poniżej wyłączenia z ustawy o transporcie drogowym, lista wyłączeń ze stosowanie R(WE) 561/2006 jest znacznie dłuższa, ale jedno wynika z drugiego więc nie będę cytować
Art. 3.1. Przepisów ustawy nie stosuje się do przewozu drogowego
wykonywanego pojazdami samochodowymi lub zespołami pojazdów:
1) przeznaczonymi konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niŜ 9 osób łącznie z
kierowcą - w niezarobkowym przewozie drogowym osób;
2) o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony w
transporcie drogowym rzeczy oraz niezarobkowym przewozie drogowym
rzeczy;
3) zespołów ratownictwa medycznego oraz w ramach usług transportu
sanitarnego.
2. Do przewozów drogowych wykonywanych:
1) w ramach powszechnych usług pocztowych,
2) w ramach usług polegających na przewozie odpadów komunalnych lub
nieczystości ciekłych,
3) przez podmioty niebędące przedsiębiorcami,
4) w ramach usuwania skutków awarii lub wypadków pojazdami pomocy
drogowej
- stosuje się odpowiednio przepisy ustawy dotyczące niezarobkowego
przewozu drogowego.
No to według mojej interpretacji, mając auto pow. 3,5T prywatnie to można:-)
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość