koledzy odnośnie tego oleju.
to rozumiem że do skrzyni automat można lać ATF SP?
a może ktoś ma jakiegoś sprawdzonego dostawce gdzie można kupić oleje w Warszawie albo gdzieś na necie?
...stałem się nowym posiadaczem 19'sto latka z 3.0 automatem. i mam zamiar wymienić w nim wszystkie oleje (mosty, reduktor, skrzynia, silnik) a nie chce za bardzo przepłacić.
Pajero strasznie zaniedbane, jestem w trakcie jego reanimacji, wymieniłem w nim już prawą półoś, lewy przegub, uszczelniacz i łożysko igiełkowe ale to dopiero początek....
jak ktoś może niech pomoże...
czeka mnie wymiana amorków, hamulców, pewnie drążków i zakup nowego dachu miękkiego, regeneracja felg zabezpieczenie ramy i nadwozia, zakup oponek.
Jaki olej
Moderator: Kosiarz
- ADAM swist
- jestem tu nowy...
Re: Jaki olej
gg 4211785
- ADAM swist
- jestem tu nowy...
a ile tego oleju wchodzi do skrzyni, mostów i silnika?gebels pisze:olej który spełnia norme Dextron IID
gg 4211785
- gebels
-
- Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej
strone wcześniej masz, do awtomata kup se 10 litrów czyli cały karton, bo taki sam idzie do wspomagania
Czwarte serce 

- ADAM swist
- jestem tu nowy...
faktycznie nie wiedziałem ze to litry.gebels pisze:strone wcześniej masz, do awtomata kup se 10 litrów czyli cały karton, bo taki sam idzie do wspomagania
gg 4211785
- boczek140
- jestem tu nowy...
- Kontaktowanie:
Witam
Panowie czytam tak sobie wszystkie posty związane z płynami i prawdę mówiąc mam jeden wielki mętlik w głowie. I pogubiłem się jaki płyn i ile wlać. Mam Pajero I z silnikiem benzyniakiem 2,6. Z tego co wyczytałem to potrzebuje :
- silnik - olej mineralny 15W/40
- skrzynia biegów (manualna) - olej przekładniowy 75W-90 R
- wspomaganie : jakiś olej TEXAMATIC 4291 (pierwszy raz słyszę o takim, chociaż i tak mam walniętą przekładnię kierowniczą, poprzedni właściciel chyba zapomniał o wymianie tego oleju)
- mechanizm różnicowy przód i tył - olej przekładniowy 85W-90
- Skrzynka rozdzielcza biegów - olej przekładniowy 75W-90 ( jeśli mógłby ktoś powiedzieć gdzie jest wlew byłbym wdzięczny jakoś nie mogę go zlokalizować.
Byłbym wdzięczny za info czy nic nie pomyliłem z tymi olejami i czy powyższa lista jest OK dla mojego auta. Rozumiem że producenci jakich wybiorę nie mają większego znaczenia
? czy do silnika wleję mobil, castrol czy coś innego aby zachowywał swoją klasę ?
Dzięki z góry
Panowie czytam tak sobie wszystkie posty związane z płynami i prawdę mówiąc mam jeden wielki mętlik w głowie. I pogubiłem się jaki płyn i ile wlać. Mam Pajero I z silnikiem benzyniakiem 2,6. Z tego co wyczytałem to potrzebuje :
- silnik - olej mineralny 15W/40
- skrzynia biegów (manualna) - olej przekładniowy 75W-90 R
- wspomaganie : jakiś olej TEXAMATIC 4291 (pierwszy raz słyszę o takim, chociaż i tak mam walniętą przekładnię kierowniczą, poprzedni właściciel chyba zapomniał o wymianie tego oleju)
- mechanizm różnicowy przód i tył - olej przekładniowy 85W-90
- Skrzynka rozdzielcza biegów - olej przekładniowy 75W-90 ( jeśli mógłby ktoś powiedzieć gdzie jest wlew byłbym wdzięczny jakoś nie mogę go zlokalizować.
Byłbym wdzięczny za info czy nic nie pomyliłem z tymi olejami i czy powyższa lista jest OK dla mojego auta. Rozumiem że producenci jakich wybiorę nie mają większego znaczenia

Dzięki z góry