Jaki olej

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Awatar użytkownika
ADAM swist
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Re: Jaki olej

Post autor: ADAM swist » śr lut 01, 2012 11:16 pm

koledzy odnośnie tego oleju.
to rozumiem że do skrzyni automat można lać ATF SP?
a może ktoś ma jakiegoś sprawdzonego dostawce gdzie można kupić oleje w Warszawie albo gdzieś na necie?
...stałem się nowym posiadaczem 19'sto latka z 3.0 automatem. i mam zamiar wymienić w nim wszystkie oleje (mosty, reduktor, skrzynia, silnik) a nie chce za bardzo przepłacić.
Pajero strasznie zaniedbane, jestem w trakcie jego reanimacji, wymieniłem w nim już prawą półoś, lewy przegub, uszczelniacz i łożysko igiełkowe ale to dopiero początek....
jak ktoś może niech pomoże...
czeka mnie wymiana amorków, hamulców, pewnie drążków i zakup nowego dachu miękkiego, regeneracja felg zabezpieczenie ramy i nadwozia, zakup oponek.
gg 4211785

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » czw lut 02, 2012 12:18 am

olej który spełnia norme Dextron IID
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
ADAM swist
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ADAM swist » pt lut 03, 2012 10:07 am

gebels pisze:olej który spełnia norme Dextron IID
a ile tego oleju wchodzi do skrzyni, mostów i silnika?
gg 4211785

Awatar użytkownika
gebels

Lokalizacja: dziś Polska jutro Australia, emigracja mnie przyciąga i to coraz intensywniej

Post autor: gebels » pt lut 03, 2012 10:22 am

strone wcześniej masz, do awtomata kup se 10 litrów czyli cały karton, bo taki sam idzie do wspomagania
Czwarte serce :cry:

Awatar użytkownika
ADAM swist
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...

Post autor: ADAM swist » pt lut 03, 2012 7:09 pm

gebels pisze:strone wcześniej masz, do awtomata kup se 10 litrów czyli cały karton, bo taki sam idzie do wspomagania
faktycznie nie wiedziałem ze to litry.
gg 4211785

Awatar użytkownika
boczek140
jestem tu nowy...
jestem tu nowy...
Kontaktowanie:

Post autor: boczek140 » sob maja 26, 2012 2:35 pm

Witam

Panowie czytam tak sobie wszystkie posty związane z płynami i prawdę mówiąc mam jeden wielki mętlik w głowie. I pogubiłem się jaki płyn i ile wlać. Mam Pajero I z silnikiem benzyniakiem 2,6. Z tego co wyczytałem to potrzebuje :

- silnik - olej mineralny 15W/40
- skrzynia biegów (manualna) - olej przekładniowy 75W-90 R
- wspomaganie : jakiś olej TEXAMATIC 4291 (pierwszy raz słyszę o takim, chociaż i tak mam walniętą przekładnię kierowniczą, poprzedni właściciel chyba zapomniał o wymianie tego oleju)
- mechanizm różnicowy przód i tył - olej przekładniowy 85W-90
- Skrzynka rozdzielcza biegów - olej przekładniowy 75W-90 ( jeśli mógłby ktoś powiedzieć gdzie jest wlew byłbym wdzięczny jakoś nie mogę go zlokalizować.

Byłbym wdzięczny za info czy nic nie pomyliłem z tymi olejami i czy powyższa lista jest OK dla mojego auta. Rozumiem że producenci jakich wybiorę nie mają większego znaczenia ??? czy do silnika wleję mobil, castrol czy coś innego aby zachowywał swoją klasę ?

Dzięki z góry
Do jazdy SKODA SUPERB
Do zabawy Mitsubishi PAJERO I 2,6 1988 r.

http://www.autoszyby.org.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”