Objawy wskazują ni\mi raczej na za późno otwierający się termostat i ciśnienie wody otwiera korek i nabija wodę do zbiorniczka

Głowica to wyrok zbyt pesymistyczny bo stan płynów jest od miesięcy w normie .

Moderator: Kosiarz
a nie słyszales a takim wynalazku co sprawdza od reki temperat. zamarzania cieczypowa pisze: Weź próbkę płynu chłodniczego i wsadź do zamrażalnika na kilka godzin - będziesz od razu wiedział przed zimą co masz w silniku.
i napisz jak poszło...
Majcherku drobi przy 140 km/h to mam około 3800 obrotów na minutę i mogę wdepąć jeszcze i przy 4200 obr/min jade 160 km/h ,ale to już niebezpieczne jest więc odpuszczam. Czerwone pole zaczyna się po 4500 obr/min. wiesz jak jest, jak się da to się dociska , ale chyba myślę, że szybka jazda to nie dla niego więc rzadko mu dociskam .majcher pisze:a przy tych 140km to ile ty masz obrotów? - bo to tak moze faktycznie byc ze to kres mozliwosci silnika 4d56 - utrzymywanie permanentne obrotów maxymalnych powyżej 4000 bedzie skutkowało przegrzewaniem po dłuzszej jeżdzie
Wg mnie, to punkt 2. czyli niewydolność chłodnicy.Adas pisze:Temat przegrzewania wrócił,..
1.Czy to oznaki zablokowania termostatu (jest nowy )?
2.Czy to oznaki niewydolności chłodnicy?
3.Czy to oznaki niewydolności pompy wody ( nic nie cieknie ) ?
4.Czy to coś innego ?
A jeżeli wtedy, zamiast odjęcia gazu, włączysz ogrzewanie na maksa ? (temperatura i wentylator) zacznie spadać temperatura lub się zatrzyma ?Adas pisze: gdy przyspieszam do 140 km/h i jadę z tą prędkością przez 5 min to temperatura szybko wzrasta do czerwonej kreski jak odpuszczę gaz to opada
spodziewasz się -46 st. w ciągu następnej zimy?+ AND + pisze:a nie słyszales a takim wynalazku co sprawdza od reki temperat. zamarzania cieczypowa pisze: Weź próbkę płynu chłodniczego i wsadź do zamrażalnika na kilka godzin - będziesz od razu wiedział przed zimą co masz w silniku.
i napisz jak poszło...
ps- a jak sprawdzisz taki plyn co ma zamarzac przy -45zamrazarka ci daje do -46
Chłodnica jest cała gorąca wąż powrotny i zasilania jest tak samo gorący, um.. chyba masz rację , jak chłodnica by dobrze chłodziła to wąż powrotny powinien być chłodniejszy.Wg mnie, to punkt 2. czyli niewydolność chłodnicy.
Chłodnica ciepła czy gorąca ?
Dotknij węża dolotowego (górny) do chłodnicy, gorący czy ciepły ?
Dotknij węża powrotnego (dolny), gorący czy ciepły ?
Jeżeli gorący dolot i powrót a chłodnica ciepła, to chłodnica nie chłodzi. Skąd wiesz, że czysta ? (nie sugeruj się, zę błyszcy) Jak sprawdzałeś ? Poświeć przez nią latarką..
A jeżeli wtedy, zamiast odjęcia gazu, włączysz ogrzewanie na maksa ? (temperatura i wentylator) zacznie spadać temperatura lub się zatrzyma ?
raczej sie nie spodziewampowa pisze:spodziewasz się -46 st. w ciągu następnej zimy?+ AND + pisze:a nie słyszales a takim wynalazku co sprawdza od reki temperat. zamarzania cieczypowa pisze: Weź próbkę płynu chłodniczego i wsadź do zamrażalnika na kilka godzin - będziesz od razu wiedział przed zimą co masz w silniku.
i napisz jak poszło...
ps- a jak sprawdzisz taki plyn co ma zamarzac przy -45zamrazarka ci daje do -46
a jak rozumiem to ten szklany przyrząd do badania składu płynu chłodniczego każdy kierowca ma np. w apteczce![]()
poza tym zamrażarka daje kilka stopni poniżej -20 , więc w naszym klimacie wystarczy aby sprawdzić kondycje płynu - nie zamarza on znienacka po przekroczeniu jakiejś granicznej temperatury..
BTW: polecam zaglądnąć na: http://www.texaco.i-g.pl/press.php?id=7&d=2
no to weź chłodnice i zawieź do chłopa który zajmuje sie naprawami chłodnic i nagrzewnic. On ci ją sprawdzi, zrepeci, wyczyści z zewnątrz i w środku i bedziesz miał dobrą chłodnice za dużo mniej niż kupno nowej. Ja w ten sposób uratowałem 1 chłodnice i 4 nagrzewnice od ciężarówki bo poprzedni właściciel samochodu notorycznie używał specyfiku o nazwie "stop leak" którym zaklajstrował cały układ chłodzenia. Nawet używane graty kosztowały by na pewno ponad 2 tysie a za reanimacje zapłaciłem koło 300 czy 400 zł. Chodzi wszystko elegancko do dzisiaj.Adas pisze:Noszę się z zamiarem wymiany pompy , bo już ma luz na łożysku , nawet już ja kupiłem , płyn jest czysty bo go wymieniałem z 2 miesiące temu .
Kiedyś mnie zaniepokoił metaliczny dźwiek po odpaleniu silnika , z pompy wody (chyba) może coś z łopatkami , jak ją wymienię, to opiszę w jakim była stanie.
Zoriętuję sie za ile chodzą chłodnice, bo nowa w internecie to 1,1 tyś zł a używki nie będę kupował, bo to się później mści i dezoriętuje sytację , bo ma się w myślach " przecież to nie może być np chłodnica, przecież ją wymieniałem "
Jak mówiłem tak zrobiłem - przywróciłem rozwiazanie fabryczne czyli zamontowałem sprawne wiskomajcher pisze:Nie znam się az tak bardzoernil pisze: Przynajmniej Majcher tak twierdzi, a mysle, ze On sie znaO wywazenie sie nie martw. Przy tak niewielkiej masie srubki i tak blikiej odleglosci ciezarka od srodka obrotu to nie bedzie mialo wielkiego wplywu... Jesli nie masz w tej chwili nadmiaru kasy na wichraki, to olej temat i jezdzij dopoki sie calkiem nie rozsypie...
Takie zastosowałem u mnie rozwiązanie w miejsce padniętego wisko awaryjnie prowizorycznie i tak zostało - NIE traktuję tego jako poprawianie fabryki
Zalety
- rozwiązanie tanie przy dobrym wykonaniu niezniszczalne - trzeba rozsądnie nawiercic i umiejscowić elementy mocujące
Wady
- regulacja temperatury tylko termostatem a nie termostatem i wisko a co za tym idzie mniej stabilna temperatura silnika
- mozliwowść wyciecia chłodnicy przez szkrzydełka wiatraka przy pokonywaniu głębokich przeszkód wodnych (pzdr dla Piernika)
Ocena z eksploatacji przez 2 lata - jakieś 60 000 km w tym 2 długie wyjazdy wakacyjne, góry na Słowacji itp
Używam tego rozwiązania w długiej pojarce w codziennej eksploatacji bez pokonywania przeszkód wodnych. Silnik w zimę nie wykazuje oznak niedogrzania. Temperatura trochę pływa ale nie jest to problemem w codziennej eksploatacji
Podkreślam że jest to moje rozwiązanie prowizoryczne i oczywiście zalecam przywrócenie stanu konstrukcyjnego układu chłodzenia
Co do rozwiązań elektrycznych wiatraka do chłodnicy to jest to temat do oddzielnych dyskusji również posiadajacy swoje wady i zalety
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość