Resory nad most ?

Pajero, Montero, Shogun, L200

Moderator: Kosiarz

Adamo

Post autor: Adamo » pt paź 19, 2007 2:52 pm

Balu-Balu pisze:
Adamo pisze:
Balu-Balu pisze:Fakt, generalnie głupie pytanie zadał "Waszci" kolega Wczasowicz. Może lepiej się Was spytać jaką warstwę kremu nałożyć na lakier by na bulwarze auto wyglądało dobrze? Jaki żel do włosów używać i ile godzin w solarium powinien spędzać prawdziwy :offrajder". I jeszcze jedno, snorkel tak mocować aby nie przeszkadzał antenie radiowej dostarczać sygnału do radyjka z MP3. Forum 5 10 15 .
Wiesz Misiu...znaczna część ludzi z forum buduje i przebudowuje auta od wielu lat.... Na podstawie wielu doświadczeń i znacznej wiedzy określili ten pomysł jako bezsensowny (trudno o inna ocenę). Co tu się nie doradzi to będzie kupa, bo samo założenie jest bez sensu...
Głupimi docinkami (obrażającymi uzytkowników forum) osiagniesz jedynie to, że jak będziesz miał jakieś poważne pytanie to już nikomu nie bedzie się chciało poświęcać czasu na pomaganie Tobie.....

Poważne pytanie "kotku"? Sprecyzuj jak ma wyglądać poważne pytanie a ja Ci powiem czego nie powinna zawierać poważna odpowiedź. Okeeeeeeeeej ?
Nie chce mi się

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » pt paź 19, 2007 2:53 pm

Misiek Cypr pisze:Resor nad most ma sens w longu, nawet sztywny most w longu mozna zmotac, ale w krotkim, przeniesienie napedu z katami sie nie wyrobi, chyba ze zmotasz naped mostow hydrauliczny, wywalisz skrzynie biegow i podepniesz pompe hydrauliczna bezposrednio pod silnik. To by byla zmota :D

V max na poziomie widlaka, mosty wtedy moze afgany :lol:

Krotka pojarka ma po prostu za krotkie waly do takich katow :)3
Dzięki za poważne podejście do tematu. Jednym słowem "Mitasubiszi" nie nadaje się do przeróbek? A może jest tak skonstruowane, że nie potrzebuje przeróbek?
Mówię co myślę, robię co mówię, już nie jem co lubię.
"nullo retentus impedimento"

powa

Post autor: powa » pt paź 19, 2007 2:56 pm

Balu-Balu pisze:
Misiek Cypr pisze:Resor nad most ma sens w longu, nawet sztywny most w longu mozna zmotac, ale w krotkim, przeniesienie napedu z katami sie nie wyrobi, chyba ze zmotasz naped mostow hydrauliczny, wywalisz skrzynie biegow i podepniesz pompe hydrauliczna bezposrednio pod silnik. To by byla zmota :D

Dzięki za poważne podejście do tematu. Jednym słowem "Mitasubiszi" nie nadaje się do przeróbek? A może jest tak skonstruowane, że nie potrzebuje przeróbek?
Opcja -> SZUKAJ, sporo było o tym na forum..

:)21

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » pt paź 19, 2007 2:58 pm

Adamo pisze:
Balu-Balu pisze:
Adamo pisze: Wiesz Misiu...znaczna część ludzi z forum buduje i przebudowuje auta od wielu lat.... Na podstawie wielu doświadczeń i znacznej wiedzy określili ten pomysł jako bezsensowny (trudno o inna ocenę). Co tu się nie doradzi to będzie kupa, bo samo założenie jest bez sensu...
Głupimi docinkami (obrażającymi uzytkowników forum) osiagniesz jedynie to, że jak będziesz miał jakieś poważne pytanie to już nikomu nie bedzie się chciało poświęcać czasu na pomaganie Tobie.....

Poważne pytanie "kotku"? Sprecyzuj jak ma wyglądać poważne pytanie a ja Ci powiem czego nie powinna zawierać poważna odpowiedź. Okeeeeeeeeej ?
Nie chce mi się
Po prostu nie wiesz i to nie dlatego, ze edukacja jest bezpłatna.

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » pt paź 19, 2007 3:02 pm

powa pisze:
Balu-Balu pisze:

Opcja -> SZUKAJ, sporo było o tym na forum..

Poszukam jak ktoś te kasztany wytnie. Nie chcę się zestarzeć czytając mało wartościowe wypociny niektórych userów. Ja wiem, każdemu może się zdarzyć kasztan, ale tu co niektórzy mają zatwardzenie. Mogą nawet z kasztanowcem konkurować ale przypominam, to nie forum botaniczne.

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » pt paź 19, 2007 3:11 pm

Eskapada pisze:@ wczasowicz. Mam to swoje Pajero już lat klika. Jak byłem młody i gniewny to wpadałem na pomysl sprężyn od Patrola Y60 – Efekt był bombowy, tył poszedł 12 cm do góry już na kanale chciało amortyzatory wyrwać z mocowań. Potem je skróciłem. Potem kręciłem drążkami skrętnymi, potem przestawiłem jej na wieloklinie. Potem w moim aucie był n Ironman….. i dopiero potem jak zmądrzałem jak nauczyłem się na własnych błędach między czasie przerobiłem motanie w Pajero 31” opon potem 33 x12,50

…………..dlugio …długo nic i TJM XGS

Potem dopiero zacząłem dawać dobre rady i sugerować innym kolegą jednie słuszne rozwiązania nie dla tego żeby spustoszyć ich portfele ale po to żeby nie popełniali moich błędów i nie wywalali kasy w błoto. Jak będziesz potrzebował radę, pomoc - mój telefon jest w podpisie. Podziele sie z Toba wiedzą, doświadczeniem

Wypowiedzi na forum, nasze kasztanie z przyprażonym okiem trzeba czytać a nie reagować jak rozkapryszona Panna `czy bardziej papieski Balu co molarność ład i porządek chce w prowadzać i paradoksalnie zwraca się do kolegi pie….rdolisz ( bo to dosłownie znaczy ziew )

Ja Ci radzę zrób jak uważasz za słuszne – moim zdanie, Twoje pomysły to chybione pomysły ( SPOA, konwersja na sprężynę ) Zrobienie body liftu plus 50 a nawet plus 70 mm to słuszne rozwiązanie. Kupno nowych resorów to słuszne rozwiązanie – za 10 tygodnie kolega Greentop potwierdzi to publicznie :)21
Ponieważ nie mam już nic więcej mądrego do powiedzenia to sam siebie zacytuje - Rispect eskapada :)2

PS
@ Balu jak będziesz szukał to teraz łatwiej CI będzie coś mądrego znaleźć :)21
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » pt paź 19, 2007 3:22 pm

Jasne, że nie. Nie obawiajcie się, rekordu nie pobiję. Fajnie było, może nie miło ale fajnie. Narka i nie obmawiać mi dupy za moimi plecami. :D :D

Adamo

Post autor: Adamo » pt paź 19, 2007 3:23 pm

Balu...Czepiasz się ludzi, że ich posty nic nie wnoszą, a sam napisałeś w tym temacie ponad 10 postów i żaden nic nie wniósł do dyskusji :)21

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » pt paź 19, 2007 3:34 pm

Aaaaaaaaaaa widzisz, dostrzegłeś w tym swój problem czy tylko mój. Pisałem to po to abyś Ty tyle nie pisał. Takie tam darmowe naprowadzanie i prostowanie. Takie tam..... Wyciągnij wnioski bo warto. :)

Awatar użytkownika
MaciekK

Kontaktowanie:

Post autor: MaciekK » pt paź 19, 2007 3:49 pm

Balu-Balu pisze:
Adamo pisze:Nie chce mi się
Po prostu nie wiesz i to nie dlatego, ze edukacja jest bezpłatna.
tak, k*wa, Adam nie wie

czuję że zaczął się łikęd, zaczynam wchodzić w szampański nastrój
cialo nie przyspiesza umyslu,umysł nie ponagla ciała...
www.szachy.org/~maciek/net/pvekstory301.gif

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » pt paź 19, 2007 8:40 pm

Balu-balu a jeżyk przyniósł jabłuszko :)21

zastanawia mnie dlaczego ludzie nie kupią sobie od razu porządnego samochodu, tylko jakieś niewiadomoco a potem kombiują jak z gówna ukręcić bat :)23 :)21
Nie przejmuj sie. Ksiezniczki z ch...ja nie zrobisz (Emila).

Awatar użytkownika
Adas

Kontaktowanie:

Post autor: Adas » pt paź 19, 2007 9:08 pm

suziXL pisze:....
zastanawia mnie dlaczego ludzie nie kupią sobie od razu porządnego samochodu, tylko jakieś niewiadomoco a potem kombiują jak z gówna ukręcić bat :)23 :)21
BO TAK , suza to gniot a patrol kloc
Ostatnio zmieniony pt paź 19, 2007 9:32 pm przez Adas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » pt paź 19, 2007 9:16 pm

może i kloc, ale i tak każdy go chce mieć, tylko nie każdy sie do tego przyznaje :)21

powa

Post autor: powa » pt paź 19, 2007 9:40 pm

suziXL pisze:może i kloc, ale i tak każdy go chce mieć, tylko nie każdy sie do tego przyznaje :)21
prowokujesz ?? :)21

Awatar użytkownika
suziXL

Post autor: suziXL » pt paź 19, 2007 9:46 pm

Czy masz jakieś wątpliwości ?? :)23

powa

Post autor: powa » pt paź 19, 2007 9:52 pm

absolutnie :)21

Awatar użytkownika
Balu-Balu

Kontaktowanie:

Post autor: Balu-Balu » pt paź 19, 2007 10:37 pm

suziXL pisze:może i kloc, ale i tak każdy go chce mieć, tylko nie każdy sie do tego przyznaje :)21
A to niby dlaczego? Twoja ksywka to się wzięła od patrola czy wyrażasz w ten sposób swoje marzenie? :D

Wczasowicz

Post autor: Wczasowicz » sob paź 20, 2007 12:01 am

Mam chwilę, więc pozwolę sobie podsumować ten nieszczęsny wątek...

Skoro można pisać posty dotyczące wymiany żarówki...... :-?

1. Uważam, że zadałem stosunkowo jasne pytanie.

2. Oczekiwałem stosunkowo jasnej odpowiedzi, co zresztą napisałem od razu.

3. Zanim zadałem pytanie, sprawdziłem, czy taki temat nie był wcześniej poruszany.

Nie znalazłem informacji, może nie umiem szukać ....

4. Forum czytam od roku, coś tam przeczytałem...
Dział Mitsubishi przeczytałem właściwie w całości razem ze stertą idiotycznych komentarzy, pomijając posty typu "wymiana żarówek".

5. Może moim błędem jest to, że nie opisałem od razu jakim jeżdżę samochodem, co w nim już zrobiłem itd...

Aczkolwiek niegrzecznie jest moim zdaniem, pisać do kogoś kogo się nie zna w stylu:
"Wczasowicz pojedź może na jakieś wczasy odpocznij zrelaksuj się i nie wypisuj chrzań na forum narażając się na uwagi kolegów. Twój pomysł to rzeźba w gównie i jest to najgłupszy pomysł roku AD 2007 w dziale M "

Tym bardziej, że właśnie ze strony Eskapady spodziewałem się czegoś więcej...
Bo przeczytałem Bartku trochę Twoich postów....

I od ludzi takich jak Ty, Bojach, Goszen, Zbowid, Gebels, Majcher, Piernik i innych..... spodziewałem się pomocy.

Niestety.... zatriumfowało szyderstwo....

Kolega "Gossy" napisał:
SPOA w Pajero - zupełnie bez sensu - główka mostu zostaje na tej samej wysokości.

Hm... Mam rozumieć, że w Patrolu, czy Suzuki - SPOA powoduje zmianę pozycji - wysokości główki mostu ?

Brawo Mistrzu.....

Dalej MaciekK pisze:
"a ja obstawiam żeby sam zrobił spoa ale tylko z tyłu nie ma jak porządnie spierdolić auto"

Bo proszę Państwa MaciekK potrafi zrobić SPOA z przodu....w Pajero....

Żałosne.....

Misiek Cypr pisze:
"Resor nad most ma sens w longu, nawet sztywny most w longu mozna zmotac"

"Krotka pojarka ma po prostu za krotkie waly do takich katow"

Brawo... To longi nie mają sztywnego mostu z tyłu ?
Bo ja o tyle napisałem, może nie dosłownie, ale jak się potrafi czytać ze zrozumieniem, to można się chyba domyśleć ?

A przedni wał mają chyba takiej samej długości ? Czy nie ?

Mistrzu...

I na sam koniec krótkie wyjaśnienie:

suziXL pisze:

"zastanawia mnie dlaczego ludzie nie kupią sobie od razu porządnego samochodu, tylko jakieś niewiadomoco a potem kombiują jak z gówna ukręcić bat"

Porządny, czy nie, rzecz gustu.

Taki kupiłem i taki mam.

I nie zgłaszam do nikogo pretensji.
Jeżdzę nim ponad rok czasu.

Dużo ? Mało ? Nie wiem...
Wiem jednak, że przez ten rok poznałem budowę samochodu na poziomie jakiego część komentujących ten post jeszcze przez jakiś czas nie osiągnie...
Niestety, jak w większości Pajero kłopoty z gnijąca ramą sprowokowały mnie do zdjęcia nadwozia.

Po zdjęciu okazało się, że niestety resory kwalifikują się do wymiany.

Tak też uczynię, a skoro mam wszystko na wierzchu, pomyślałem o przełożeniu ich na mosty.
I nie dlatego, że ma być wyżej, tylko żeby nic oprócz główki mostu nie haczyło niepotrzebnie.

I zapytałem, czy ktoś to robił....

To wszystko.

Nikt z kolegów nie raczył zapytać nawet, jak jest w tej chwili zrobione to auto.

Macie "szklane kule" ? Że proponujecie mi opony kupować i robić body lift ?

Pozdrawiam serdecznie.

P.S.

Dzięki Eskapada za Twój wyjaśniający post...

W takim tonie dużo lepiej.... a i ciśnienia mniej.

Awatar użytkownika
Toroo

Kontaktowanie:

Post autor: Toroo » sob paź 20, 2007 1:24 am

Ja nie chcę go mieć :)2 :wink:

Awatar użytkownika
MaciekK

Kontaktowanie:

Post autor: MaciekK » sob paź 20, 2007 1:43 am

Wczasowicz pisze:Macie "szklane kule" ? Że proponujecie mi opony kupować i robić body lift ?
mamy
cialo nie przyspiesza umyslu,umysł nie ponagla ciała...
www.szachy.org/~maciek/net/pvekstory301.gif

Awatar użytkownika
Adas

Kontaktowanie:

Post autor: Adas » sob paź 20, 2007 6:50 am

Wczasowicz :wink:

Awatar użytkownika
Misiek Cypr

Post autor: Misiek Cypr » sob paź 20, 2007 8:18 am

Wczasowicz pisze:Mam chwilę, więc pozwolę sobie podsumować ten nieszczęsny wątek...

Misiek Cypr pisze:
"Resor nad most ma sens w longu, nawet sztywny most w longu mozna zmotac"

"Krotka pojarka ma po prostu za krotkie waly do takich katow"

Brawo... To longi nie mają sztywnego mostu z tyłu ?
Bo ja o tyle napisałem, może nie dosłownie, ale jak się potrafi czytać ze zrozumieniem, to można się chyba domyśleć ?

A przedni wał mają chyba takiej samej długości ? Czy nie ?

Mistrzu...
Kolego Wczasowicz,

Long ma sztywny most z tylu i owszem, ale nie zauwazylem zebym sprecyzowal ktory most mi chodzi, a nie dalej jak miesiac temu widzialem na tym forum longa z dwoma sztywnymi mostami, z dopiskiem czy to jeszcze Pajero.

Nie wiem jak gosc to zrobil, ale podejzewam, ze wjechal z silnikiem troche do kabiny, coby wyrobic sie z katami przedniego walu, co w krociaku jest niemozliwe, ze wzgledu na to ze klopot z tylem powstaje.

Zanim kogos skrytykujesz, pomysl troche. A jak ktos Ci dobrze radzi, to nie zlosc sie !!
Obecnie park maszyn nie zawiera 4x4
513549044

Awatar użytkownika
Eskapada

Post autor: Eskapada » sob paź 20, 2007 8:27 am

Balu-Balu pisze:
A to niby dlaczego? Twoja ksywka to się wzięła od patrola czy wyrażasz w ten sposób swoje marzenie? :D
Ksywka jest rozmiaru a dokladnie od dlugości :)21

@ wczasowicz fajnie podusmowałeś temat ( masz dużo racji ) :)2
Dżip z lebiodką :)21
GSM 501 44 66 33

Awatar użytkownika
BooBoo

Post autor: BooBoo » sob paź 20, 2007 10:22 am

ksywka jest może od kompleksów 8)

Czytam ten temat i cytująć wieszcza:
śmiech pusty mnie ogarnął a później litość i trwoga.

Wczasowicz zadał pytanie trochę "nietypowe" ale wiedze to się zdobywa czasem i na chorych pomysłach i błedach. A czasem stworza się coś naprawde dobrego. Próbuj, kombinuj, lepsze to niż robienie innych krzywdy. Ja tam trzymam za niego kciuki.

BaluBalu

Najwięcej pieprzy i kasztani, wyzywa innych od virtual-offroaderów a z tego co widze to sam taki jest.
Wyluzuj trochę bo już masz opinie nieciekawą.
O tyle dobrze, że w błocie się chyba nie spotkamy, bo sądząc po czasie jaki przesiadujesz na forum to teren widzisz jak mama każe ci skopać ogródek.
Wpada nowy na imprezę :)3
Ziemia jest płaska, każdy to widzi. Za wyjątkiem mojej wiochy gdzie jest ewidentnie wypukła.

Awatar użytkownika
BooBoo

Post autor: BooBoo » sob paź 20, 2007 10:23 am

suziXL pisze:Balu-balu a jeżyk przyniósł jabłuszko :)21

proste sposoby są dla prostych umysłow :P
Ziemia jest płaska, każdy to widzi. Za wyjątkiem mojej wiochy gdzie jest ewidentnie wypukła.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Mitsubishi”